SON DAKİKA

Ereğli’de OHAL’li günlerimiz

26 Kasım, 2016 16:45 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

Ereğli’nin yüksek tepelerinde toprakla buluşan sararmış sonbahar yaprakları  ruhumuzun  beyazlığını  yansıtan kar ile yavaş yavaş örtülürken ilçe yaşamına yön verecek  gelişmeler ise yaz sıcaklarını aratmaz oldu. 

Siyaset esintisi birden rüzgara dönüştü. Belediye eksenli siyaset ile milletvekilleri ve yerel iktidar yöneticilerinin açıklamalarını muhalefet de tarafını gösteriyor. Turizm Fakültesi, okullaşma takvimi, Ereğli-Devrek yolu, Alaplı’ya Teknoloji Fakülteleri yeni bir müjde olarak kamuoyuna yansırken sessizce sürdürülen Erdemir’in toplu sözleşmesi, Zonguldak’da Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun özelleştirilme süreci gündemi değiştiriverdi. GMİS özelleştirmeye karşı olduğunu yine tekrarladı. 

Geçtiğimiz günlerde Belediye Meclisinde 2017 yılı bütçe disiplini 38.8 milyon TL açıkla oylansa da günü birlik  siyaset arasında unutuldu gitti.  Zonguldak’ın en büyük ilçesi olmakla övünülürken  düşünüyorum da  acaba bütçedeki  gelir gider dengesizliği aynen iktidarın izlediği ekonomik ve sosyal politikanın tipik yansıması olabilir mi. Yani borçlanarak büyüme diyebilir miyiz ? Siyasi partilerin ilçe yöneticilerinden  bu konuda herhangi bir ses de çıkmazken ilçenin İl Genel Meclisi üyelerinin  yöresi için neler yaptığını bilen var mı ? 

Yaşadığım belde Gülüç’de ise  Erdemir-Belediye ilişkileri farkı bir düzeyde gidiyor ama bazı yerlerde kaldırım taşları çamuru aşamayınca, eleştirilerime de göndermede bulunmak  gerçeği değiştirmeyeceğine göre , “Gülüç’de gülünç işler oluyor mu !” 

Türk Metal Sendikasının Erdemir’de MESS işvereniyle sürdürdüğü toplu sözleşme görüşmeleri yasa uyarınca arabulucuya karşın sonuçlanmayınca adım adım grev aşamasına geçildiği görülüyor. Sessizlik 14 Kasım’da MESS’in çağrısıyla hareketlendi.  Sendikanın sosyal haklar hariç saat ücretine 3 TL önerisine aralarında Erdemir’in  eski Genel Müdürü Oğuz Özgen’inde bulunduğu MESS tarafından  68 kuruş verilmesi ipleri koparttı.  Masadan kalkan Sendika Genel Başkan ve yöneticileri soluğu  Ereğli’de aldılar. Erdemir’in‘’Bozuk para vererek ilişkiyi bozduğunu, yani kendilerini bozuk  para gibi harcandığına tepki göstererek grev kararı alacaklarını açıkladılar. Ayşe ve Zübeyde isimli yüksek fırınların söneceğini vurguladılar.

Grev kararı alınsa dahi OHAL yasasının gereği ile birlikte Bakanlar Kurulu kararına gerek kalmaksızın greve izin verirler mi ?  OHAL yasası  grevi,  toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklıyor: O  sürece gelindiğinde sonuçlarını göreceğiz. 

Alaplı’da iktidarın temsilcisi AK Parti İlçe Başkanı Belediye sınırlarının genişletilmesinın kaçınılmaz olduğunu açıklayarak ilçeyle bütünleşen köylerin  mücavir alan içine alınmasını istedi.  CHP yönetimindeki Belediyenin bu konudaki girişimlerini destekleyeceğini de  söyledi. Ama  ne belediyeden ne de CHP den ve MHP’den ses çıkmaması ve sessizliğin sürmesi çok ilginç…      

Büyük bir azimle sürdürdüğüm yayıncılığımda 10 bin sayıya ulaşmayı hedefledim. Bu hedefimi gerçekleştirmenin yoğun çalışmalarındayım.  Bu gayretimin  neyin ne olduğunun halen farkında olamayanların  sığ  düşünceleri ve basiretsizliklerini yansıtan  köstekleyici  tavır ve girişimlerini,’’Herkes işine baksın’’ diyerek 10 bin okura ulaşacağıma inanıyorum. Bu inanç ve hedefime hiçbir kişi ne engel ne de köstek olabilir. Yeni bir sayımızı paylaşmak inancı ve güvenciyle sevgiler saygılar sunarım.