SON DAKİKA

Kent meydanında hayal ve gerçek

13 Ekim, 2016 22:08 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

Ereğli’nin kısır siyasi çekişmelerindeki durgunluk Valinin kent  meydanına 3 bin kişilik cami yapılmasını istemesinin ardından yaşanan gelişmeler ilçe gündemine damgasını vurdu. 

Birkaç gündür cami yapımı tartışmasını izliyoruz. Bu siyasetin bürokrasi eliyle yaptırım yönlendirmesi olarak görünse de önümüzdeki yıl yapılacak olan yerel ve genel seçimlerin yol haritasının işaretlerini yansıtıyor. 

Ekonomik ve hedeflenen yatırımları gerçekleştirmede sık sık müjdeli vaadlerle kamuoyunun beklenti tansiyonu indirgenmeye çalışılırken hiç hesapta kitapda yokken kent meydanına Ayasofya ve Kılıçalipaşa camileri mimari tarzında cami yapımı girişimiyle karşılaştık.   Belediye Başkanı  Hüseyin Uysal’ın yerel seçim bildirgelerindeki kent meydanı projesi biranda gündeme giriverdi. Zonguldak’da Karakum mevkiindeki salaş çekekleri kaldırdıktan sonra oluşan sahaya 3 bin 500 kişilik protokol  camii yapılmasındaki süreci yakından izledik. Belediye meclisinde CHP ve AK Partili üyelerin tartışmalarının ardından cami projelendiriliyordu. İstanbul Bayazıt Camii imamı ve beraberindekiler  Karakum’da incelemelerinin ardından  soluğu Ereğli’de Uysal’ın makamında aldılar.   Etkili ve yetkililer ne olup bittiğini anlamaya  çalışırken valinin talimatıyla kent merkezi projesindeki mescit 3 bin kişilik prestij camisine dönüverdi. Belediye meclisinde pek çok üye gündem maddesine gizlenen imar değişikliğini öğrenince iktidar  üyeleri sessiz kalırken muhalefet üyeleri sert tartışmayla  tepki gösterdiler. 

İşin ilginç yanı kent meydanını İngiltere’deki Hyde Park gibi benzerleştirme hayalinde olan Uysal, siyasi antetinin gereği Valinin talimatıyla 3 bin kişilik mimari eser hayal etmeye başladı.  Uysal’ın CHP’den AKP’ye geçtiğinden bu yana   her projesini anımsadığında  semaya  veya Karadenizin engin ufuklarına baktığında sis,pus,yağmur ve şimşeklerden başka net bir şey görebiliyor mu!  Solundaki yüreği ile beyninde algılamaya çalıştığı Ereğli siyaset gerçeği ne kadar barışık bilemeyiz ama biat demiyelim de soyadı gibi Uysal’lığıyla kent  meydanındaki mescit 3 bin kişilik camiyle özdeşir.  Ereğli’de kendisinden başka Hyde Parkını hayal eden var mı ki ? 

İlçenin önce çözümü bekleyen sorunları uzun süre gündeme gelmez..  Turizm Fakültesi’ne yer yokmuş, Ereğli-Devrek yolu yapılmamış, tersaneler, okullardaki  derslik ve okul sıkıntısı,  Emniyet Müdürlüğü kent meydanı projesinde  yer  hükümet konağı içinde yer almaya karşı çıkarak kampus niteliğinde yer bulmuş bulamamış, İlçede işsizlik, istihdam daralması, ekonomik tıkanmışlık  çok mu önemli !  Artık 3 bin kişilik cami gerekli mi ? gereksiz mi ?  mimari estetiği, zemin etüdü, vs…vs derken şimdiden soralım… İlçede işsizlik, istihdam Projeyi kim yapacak ? İnşaat maliyeti ne olacak ?   kaynak nasıl yaratılacak ? ve bunun gibi diğer sorular.. 

Algı siyaseti ilçede nereye kadar benimsenecek… Bunun ileri aşamasında topluma ve seçmene yansıması nasıl olacak.. İzleyeceğiz.