SON DAKİKA

KADERİMİZ!

19 Mayıs, 2014 18:05 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

Soma linyit ocaklarındaki yangın onlarca madencimizin canına mal olurken  yüreklerimiz karalar bağladı.Yas’ımız dünyaya çığ gibi yayılırken ihmal, tedbirsizlik, iş güvensizliği ise ’’Kader’’cilik anlayışımızın tepkisiyle karşılık buldu.

Kömür ile bütünleşen Karaelmas diyarında yaşayanlar Soma’daki iş kazasının katliama dönüşeceğinin bilinciyle gözyaşına boğuldu. Ocak yangının geliştirdiği karbonmonoksit gazı yüzlerce madenciyi sonsuzluğuna alırken yerin üstü gözyaşı seline dönüştü. Uzmanlık gerektiren madencilik sektöründe  taşeronlaşma ve ucuz  işçilik  anlayışına doğa bile isyan etti.Alınteri dökerek  ekmeğini  yerin yüzlerce metre derinliklerinden çıkaran gencecik insanlarımızın  kaderlerinde sessiz şehitlik  olmak varmış. Ne kadar geliştik dersek diyelim dünya ölçütlerinden çok geride olduğumuz gerçeğini değiştiremeyiz. Biz ne zaman insana insan gibi, işçimize de hak ettiği iş güvencesi, evrensel hak ve özgürlükler, örgütlenme kültürünü  veremediğimiz sürece her faciaya ‘’Kader’’ algısıyla bakmaya devam ederiz. Ateş düştüğü yeri yaktıgı gibi ulusca yüreklerimizi yakıyor.  Başımız sağolsun.

Mesleğimizde de kadercilik algısı egemen. Yerel seçimlerin ardından ilçede oluşan yeni yönetim anlayışının bundan pek farkı yok. Ereğli Belediye Başkanı seçilen Uysal Ereğli’nin değişimi gerçekleştireceklerini ve de aydınlatmayı başlatacaklarını söylemişti ancak, Belediye Yönetimi Ereğli’deki gazeteleri ikiye  ayırmış. Tercih kriterleri ilkel ve önyargılı,olmalı ki sapla samanı karıştırmış. Daha çok  yandaşlık, karşıtlık uygulamalarını yaşıyoruz. Hayat aydınlanırken bazen güneş tutulması da olur. Biz ilkelerimizle güneşi de aydınlatır ,güneşi de tutarız. Bu da bizim ilkel algılama kültürümüzle ‘’Kader’imiz mi ?

Bu sayımızda Ereğli TSO tarihinde bir ilke yer veriyoruz. TSO Meclisinde ilk kez bir hemcinsimiz Meclis Başkanvekili olarak hizmet veriyor. Sayın  Sibel Demirçin’in iş kadını olarak bugünlere kadarki mücadelesini röportajımızla okurlarımıza sunuyoruz.

Yeni bir sayıda buluşmak dileklerimle.