SON DAKİKA

Ereğli’ye kimler değer katar…

04 Haziran, 2017 10:52 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

Geçenlerde internette gezinirken bir yazı okudum.  Yazı da dikkat çekici bir bölüm vardı “Binlerce vücut geliştirme merkezinin hayat bulduğu ülkemizde kaç tane ‘kafa geliştirme’ merkezi var? Bir felsefe okulu, bir sosyoloji okulu (resmi kurumlardan bahsetmiyorum) biliyor muyuz? Bilemiyorum yani vücudumuz  ve onun için yaptığımız yatırımları zihniyetimiz için yapmıyoruz. Kaslarımız kalın olsunda kafamızın kalınlığının bir değeri yok” diyor.

Okuduğum bu yazının bu paragrafı dikkatimi çekti. Ülke genelinde olduğu gibi şehrimizde de vücut geliştirme salonlarının sayısı arttığı gibi takipte artıyor. İnşallah kafa geliştirme merkezleri de artar. Bu konularda bazen istişare yaptığım kişilerden duyduğum şehrin geçmişinin, kimliğinin silinmesine üzülüyoruz.” demekteler.

Betonlaşma ve makinalaşma  beynimizi doyurmuyor. Gelin geleceğimiz için yaşadığımız şehre katkıda bulunalım. Şehre kimler değer katar diye bir soru yöneltsek cevabı herhalde şehirde yaşayan herkes olur.

Yaşadığınız şehre değer katmak  şehri daha da yaşanır hale getirmekle eş anlamlıdır. Herkes bulunduğu konuma göre şehre değer katar. Herkesin şehre değer katacak bir görevi mutlaka vardır. Sanayici şehrine yatırım yaparak, istihdam alanları oluşturarak, ihracat yaparak ekonomik kalkınmaya verdiği destek ile şehre değer katar. İlim adamları bilgileriyle, kanaat önderleri fikirleriyle, siyasiler görüşleriyle, yöneticiler icraatları ile şehre değer katar..

 Üniversite gerek uluslar arası makaleler yayınlayarak gerekse şehrin dinamikleri ile birlikte fikir teatisinde bulunup projeler üreterek şehre katkı sunar.

Bir okul öğrencisinin başarısı okuduğu okula değer katar, okulun değeri ise şehre  yansır.. Şehirde bulunan ticaret erbabı, küçük esnaf doğru ve dürüstlüğüyle şehre değer katar.. Kdz. Ereğli dışından bir kişi geldiğinde ben Kdz. Ereğli’de rahat rahat alışveriş yapabilirim. Kdz. Ereğli’de ki ticaret erbabı sözüne ve ticaretine güvenilir diyebilmeli.. Bu hissi yaşatabilmeliyiz.. İlçenin siyasileri şehre getirilecek yatırımlarla şehrin ekonomik değerini yükseltir. İlçenin Emniyeti huzur ve asayişin üst noktaya çıkartmakla şehre değer katar.. Huzur şehri Kdz.Ereğli diyebilmeliyiz.. Çevreci bir şehir diyebilmeliyiz..

Ereğli’de ki  spor takımları centilmenliğiyle tanınır olması şehre katacağı değer muhakkaktır. Gerek yazısal gerek görsel basın yaptığı haberler ile şehre katkı sunabilir..

Komşuluk ilişkilerinin en üst seviyede yaşandığı bir şehir ünvanını yakalamalıyız.. İlçe'de bulunan STK'lar toplumsal sorunlara  duyarsız kalmayıp sorunlara çözüm üretir olmalı..STK'lar hayatın içinde yer almalı.

Özellikle Belediyelerin ve İlçe yöneticilerinin şehre değer katmak anlamında çok çalışmaları gerektiğine inanıyorum. Kısacası şehirde yaşayan herkes doğruluğuyla, çalışkanlığıyla, dürüstlüğüyle şehre katkı sunabilir/sunmalıdır..

İlber Ortaylı’nın dediği gibi…

Hafızası olmayan insanların

Nerelere gideceği, sürükleneceği,

Dahası neler yapabileceğinin

Hesabı olmaz..!!

Hoşçakalın.