SON DAKİKA

Saçları dağınık Ereğli

07 Mart, 2018 05:55 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

Nefes aldığımız, yaşadığımız Ereğli, ekmeğimizi, aşımızı kazanmaya çalıştığımız, mücadeleler şehri Ereğli. Bir zamanlar adını altın harflerle Avrupa’ya kadar duyuran, Türkiye’nin Paris’i denilen Ereğli. Misafir olarak gelenlerin yerleştiği göç alan Ereğli, ekonominin güçlü, ayrımcılığın olmadığı, sokakların cıvıl cıvıl insan dolu olduğu her yeni güne umutla bakılan Ereğli ve daha niceleri…

Şimdi ise altın çağından eser kalmayan, göç veren, sokakları boş, yatırımın dahi yapılmadığı, buna bağlantılı iş istihdamın sağlanamadığı Ereğli. Köyünden ekmeği için doğduğu şehri terketmek zorunda kalan, seçimden seçime verilen vaatlerle umutlanıp sonrasında kapısı bir daha asla çalınmayan, beklentilerin boşa çıkmasının hüsranıyla gözü yaşlı ailelerini bırakarak yurtdışına, Ereğli dışına kalıcı yada sezonluk çalışmaya giden insanların ahını alan Ereğli.

Yerel seçimlerde insanlara sözler verildi. O dönemin Milletvekili Ercan Candan sırf insanların Belediye için oyunu alabilmek adına tersanelerin yeniden açılacağını dair insanları kandırdı. Belediyelerin asli görevi iş istihdamı sağlamak değildir. Fakat halk iktidar partisinin Ereğli Belediyesini alması gerektiğine inandı bu şekilde yatırımlarımda Ereğli’ye geleceğini düşündü ve pek çok kişi yanıldığını zamanla gördü.

Uzun ve zorlu bir süreçten sonra Belediye AK Partili belediyeler arasına girdi. Fakat kendi içlerinde yaşadıkları kros koşusu, diyalog eksikliği, ortak paydada buluşamamaları özellikle ilk iki sene iç sıkıntılar yaşayıp kaos yaşamalarından şehre yapılması gerekenler unutuldu. Ereğli menfaatleri yerine kendi kişisel menfaatleri ilk sırada yer aldı.

Belediye Başkanı Uysal’ın kısa aralıklarla memurların görev yerini değiştirmesi çalışma performansını düşürdü. Güler Sabancı’nın bir TV Programında ki sözü aklı geldi; “Ben lider olarak arkama döndüğümde ekibim arkamdaysa bu benim başarımı gösterir” demişti. Başkan Uysal ise ne yanında ne arkasında ona eşlik edecek kimse bırakmadı.

Peki Belediye Başkanlığı koltuğuna oturur oturmaz neler oldu hatırlayalım; ilk başta hızlı şekilde Ereğli ile özdeşleşen “Sevgi, Barış, Dostluk” yazıları kaldırıldı. Önceki dönem Belediye Başkanlarının büstleri söküldü, Heykeltraş Yaman Civan’ın çelikten yaptığı Ereğli’yi simgeleyen çilek heykeli kaldırıldı uzun bir süre atıl vaziyette duran çilek heykeli Potbaşında yeni yapılan çocuk park alanında yerine aldı. Taksici esnafı kendi odası ile karşı karşıya getirildi. Esnafın kapısın önünde ki totemleri sökmesi için talimat verildi. Gazetecilerin ruhsatlı ofisleri olması lazım diyen Uysal 3 ya da bilemediniz 4 gazetecinin ruhsat çıkartması sonrasında bile diğerlerine aynı baskıcı tutumunu göstermedi. Çifte standart uyguladı.

Üç sene Ereğli’yi kent meydanı ve daha sonra da projeye ilave edilen cami projesiyle oyaladı durdu. Eski Belediye binasının yıkılmaması gerektiğini kim dile getirdiyse ikna çabaları boşa çıktı. Şehrin en güzel noktası ucube gibi kaldı. Kafelerin iyi para kazandığını düşünerek işletmeciliğe soyundu ve sahilde ki iki kafe’yi Belediye bünyesine dahil etti. Şehit Ömer Halis Bulvarında revizyon çalışmasında onlarca ağaç katledildi. Ortacamiye yapılan kaldırım çalışmasında esnaf mağdur edildi gibi çekilen kahra değmeyen bir görüntü ortaya çıktı. 2 seneye kalmaz o kaldırımlar tuzla buz olur. Pazar yerindeki çalışmalar da köylüye yer gösterilmedi köylü o tozun, kirin, pasın içinde elleriyle topladığı ürünlerini satmaya çalıştı. Seyir tepesi diye adlandırılan mevki alkol alanların uğrak yeri oldu. Yalı Caddesinde esnafa mağduriyet yaşatıldı. Esnafa tek tip tabela sistemi projesi askıda kaldı, Polisevi yanında ki alan için yapılan balık lokantaları projesi hayal oldu. AKM Sineması kapatıldı ancak yeni bir çalışma yapılmadı. AKM’nin yıkılıp yeniden yapılması gerçeği ortada duruyor ama siz lütfen yıkmayın, yıkılanların yerine yenisi yapılmadığı gibi sonuç alınamıyor. Turizm atağı dediniz ama oda sanayi ile ön plana çıkmış bir Ereğli için çok zorŞehir trafiği için akademik çalışma dediniz ama anladığımız ve gördüğümüz kadarıyla o işin içinden de çıkamadınız.

Bunların haricinde ise cek ve cak ile başlayıp, sonuca ulaşmayan, finalini oynamadığınız pek çok irili ufaklı proje yada çalışma ya yarım kaldı ya da başlamadan unutuldu gitti. Ereğli’nin saçları dağıldı. Düğüm düğüm oldu, bu düğümleri açmanız ve girdiğiniz bu son dönemeçte başarılı bir çalışmaya imza atarak Ereğli halkının ilerde sizi güzel yad edebilmesi adına Yöre Milletvekilleri ile acil olarak ortak paydada buluşmalısınız. ve Ereğli’de en az 2 bin kişinin çalışabileceği bir tesis için sizin tek yapacağınız yer göstermek olmalı, yatırımcı Ereğli’ye gelsin ve sürekli her platformda örnek gösterilen Düzce’nin önüne geçilsin. Siz küçük adım çok attınız Sayın Uysal artık adımlarınızı büyüterek koşar adımlarla hareket etme zamanı geldi de geçiyor bile.

NLP’yi yaşamınıza entegre edin tek bir seçeneğe bağlı kalmadan alternatif yollar üretin.

NLP Nedir? Arzu edilen değişiklikleri gerçekleştirmek üzere, duygu, düşünce ve davranışlarımız üzerinde, bilinçli veya bilinçdışı akıl yardımıyla yapılan yeniden düzenleme biçimi vurgulanmaktadır.