Röportaj: Seyhan DİKAY
Ereğli ve Alaplının tanınmış işadamlarından Özerler A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı, bu sayımızın röportaj konuğu oldu. Erdemirin kuruluşundan bu yana ilçenin sanayileşmesinde meydana gelen dalgalanmalar , çözümlenemeyen sorunlar ve yan sanayinin geliştirilmesinde yatırımcılara çağrısı, yörenin tanıtılmasına ilişkin değerlendirmeleri geleceğe ışık tutacak nitelikte. İlçennin sanayileşme sürecini Erdemirin kuruluşundan bugüne değerlendiren , Yazıcı ilçede sektör temsilcileri, meslek kuruluşları ve STKlerin bir araya gelerek öncelikle Güç Platformu oluşturarak somut adımlar atılmasını öneriyor. İşadamı Yazıcı, 30 sene evvelki zaman da Demir-Çelik ile beraber yan sanayiler başlamış olsaydı Ereğli şu an küçük bir Kayseri olabilirdidiyor. Son yıllarda Metal ve makine imalat sektöründeki gelişmeyi yörenin Üretim Üssüne dönüşmesi açısından destekliyor.
Yazıcı, Ereğli ve Alaplıda sektörünün iddialı işadamlarımızdan. Ereğlinin ekonomik ve sektörel sorunlarını 3 ana konuya bağlayan ve çözüm üretebilmek için, Bir elin nesi var, iki elin sesi var deyimiyle özdeşen birlik beraberlik ve dayanışmanın oluşturulması gerektiğini vurguluyor. Yazıcının sorularımıza verdiği yanıtları okurlarımızla paylaşıyoruz.
Türkiye ekonomisi baz alınarak Ereğliyi nasıl değerlendiriyorsunuz ? Ekonomik açıdan Ereğlinin yeri ve konumu nedir?
Bölgemizdeki ekonominin durumunu ve Türkiyeye göre orantılarsak demir-çelik sektörü lokomotif vazifesi görmekte. Tabii bizim geçmişte en büyük sıkıntılarımızdan biri tek sektörde kalmamız. Bölgemizde, demir-çelik sektörüne göre bakarsak Türkiye genelindeki işlerin iyi olduğu zaman Ereğlideki işler her zamanki gibi iyi oluyor.Eğer demir-çelik sektörü ile ilgili Türkiye genelinde ki işlerde bir sıkıntı olduğu müddetçe aynı sıkıntı şehrimize yansıyor.Şimdiki ekonomiyi değerlendirecek olursak; Türkiyeye göre Ereğli piyasası, Ereğliye göre Türkiye piyasası içinde bulunduğumuz an itibariyle Çelik sektöründe düşüklük meydana geldi. Bunlar ticaretin ve hayatın içerisinde bir şekilde devam edecek. Fakat Ereğlinin bir an önce ekonomisini(altını çizerek söylüyoruz) çelik sektöründen farklı sektörlere çeşitlendirmesi gerekli diye düşünüyoruz.Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.Sivil toplum örgütlerinin projeleri var.Bu projelerin içerisinde en son bir sivil toplum örgütünün yaptığı makine sektörü ile ilgili ciddi anlamda bir çalışması var. Sayın Valimizin güzel bir tespitleri var. Makine üreten firmaların tespiti için talimat vermiş. Bu talimat BAKKA tarafından desteklenmiştir.Bölgemizin geleceğinde makine üretim bölgesi olarak çalışma başlamıştır. TSO olarak bunun üzerinde gayretle duruyoruz.
Ereğlinin ekonomik yapısı ve açılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Az önce de belirttiğim gibi Türkiye piyasasında Ereğliyi sektör olarak değerlendirdik. Ereğlide şu anda işler Rölantide.Bu da tamamen sektörün canlı olmamasından kaynaklanıyor .Ereğlinin şu anda lokomotif sektörü metal sektörüdür.Metal sektöründe kazançlar olunca bu şehre yansıyor. Şehre yansımadığı müddetçe mister istemez şehirde ekonomide geriliyor . Ama sektöründe canlı olma adına bu gelirin tamamın şehre yansıması gerektiğini düşünüyorum. Metal sektöründe şu anda bir yavaşlama var. Bu 2015 yılının ikinci ayına kadar bu şekilde gider.Birinci, ikinci ayda metal sektörü hareketlenir. Hareketlendikten sonra inşallah bunun peşinden de piyasalarda azda olsa bir canlanma olur diye düşünüyorum.
Ereğli ekonomisinde yan sanayinin gelişmemesi yıllardır tartışılıyor.Bununla ilgili ne söylemek isterseniz?
Aslında bu çok önemli bir konu. Az önce de ifade ettiğimiz gibi Ereğli Metal sektöründen doğmuş. B üyümeye de devam ediyor.Metal sektörü şu anda Ereğlinin yıllar önce başlayan mevcut Organize ve Sanayi Bölgesi (OSB) son safhalara gelmiş bulunmakta ve bunun yanında OSBde demir çelik fabrikalarının yan sanayisi olarak üretimlerin çoktan başlaması lazımdı .Bu geç gelen bir proje.Tabi burada ne vardı ? OSBnin fiziki olarak alt yapısının yapılmasında çok zorluklar çekilmişti.Geçmiş dönemlerde ki siyaselerin bu konuya ağırlık vermemesinden kaynaklanmaktadır.Yaklaşık 30 sene evvelki zaman da Demir-Çelik ile beraber yan sanayiler başlamış olsaydı şu an Ereğli küçük bir Kayseri olabilirdi. Fakat şu anda Ereğli OSBde parsellerin hepsi dolmuş vaziyettedir.Çok ciddi anlamda yatırımcılar mevcuttur.Bunlar demir çeliğin haricinde diğer sektörlerle ilgili üretim yapmaktadır.Alüminyum sektörü, makine üretim sektörü var.Bunların da Ereğlinin önünü açacağını düşünmekteyiz. Ereğli güzel bir yerde güzel bir konumda. Bizlerde onu güzel bir şekilde anlatacağız. Buraya yatırımcıyı tekrar çekme adına elimizden geleni yapacağız.
Vali Ali Kabanın, Ereğliden sonra Alaplıda metal sanayi sektörünün oluşması çabalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Öncelikle Sayın Valimiz Ali Kabana hem Ereğli adına hem de Zonguldak adına çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimizin göreve geldiği günden itibaren Ereğli OSB ile ilgili çok ciddi anlamda çalışmaları var. Ereğli OSBye elinden gelen yardımları yapmıştır. Şu anda Alaplı OSByi ayağa kaldırmak için çok güzel çalışmaları var. Hatta geçen gün Vali Kaban ile görüşmüştük.Alaplı OSBnin tek bir firmaya verilmesi adına çalışmaları olduğunu, oradaki iş gücünün, iş istihdamının 5 bin kişi olacağı söyleniyor. Bir an önce en büyük hayalimizin gerçekleşmesini istiyoruz. Ereğli ve Alaplı içiçe. Et kemikten, kemik etten ayrılmaz misali. Fiziken ve çoğrafi olarak çok yakınız. Onun için Alaplı ile birlik beraberlik içerisinde görüyoruz.Ereğli OSB ile Alaplı OSB arasında sadece bir yol geçityor.Alaplı OSBnin de cani gönülden hayata geçmesini istiyoruz.
S. Rota Haber aracılığıyla bölge içi ve dışı sanayiciye mesajınız nedir?
Türkiyede sanayicilik zor bir meslek.Çünkü sanayici yatırım yaparken her türlü kolaylık bekler, her türlü imkanları bekler. İş gücünün ucuz olmasını ister. Bölgede limanın olması, Lojistiklerin daha kolay yapılması adına kolaylıklara bakar. Bunlar bizim bölgemizde mevcut. Biz yer ve konum olarak çok güzel bir yerdeyiz. Biz bu zamana kadar kendimizi anlatamadık düşüncesindeyim. Bizlerde Ereğliye sanayicileri davet ederek yatırımları bölgemize çekebilmek için elimizden geleni hep beraber yapmalıyız.Tabi ki Ereğliyi şu anda tanımayan çok insan var. Ereğliyi tanıtmak adına elimizden geleni gayreti göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.
En önemli konulardan biri Liman konusu. Liman, dünyaya açılan bir penceredir.Liman konusunda bizim sıkıntılarımız var mı? Yerine göre var, yerine göre yok. Çünkü Erdemir Limanı mevcut. Ereğli Limanı mevcut. İnşallah kısa zamanda da Tersaneler bölgesindekinin hayata geçmesi hususunda çalışmalar devam ediyor o da gerçekleşir. Sanayicinin bu üç noktaya çok iyi bakmasını özellikle belirtmek istiyorum. Dışarıdan yatırımcı buyursun gelsin elimizden geleni yapmaya hazırız.
S Rota Haber aracılığıyla son olarak ne söylemek istersiniz?
Ereğlide yıllardan beri ticaret yapmaktayız. Ereğlinin siyaset anlamında iş adamları , kamu kurum ve kuruluşları ile diyalog halinde bulunması gerektiğini düşünüyorum.Buradaki en önemli konulardan biri de hepimize bir görev düşüyor. Birlik ve beraberlik adına bir çatı altında toplanalım. Ereğlinin sorunlarına değinelim. Başımızda büyüklerimiz olmak kaydıyla şehrimizin gelişmesi adına Sivil Toplum Örgütleriyle şehrimize yatırımcı getirme adına neler yapabiliriz? Bu anlamda birlik ve beraberliğimizi çok hızlı şekilde sağlamamız lazım diye düşünüyorum .Bu kopukluklar bizede sıkıntı yaratıyor.Birlik ve beraberlikler hepimize yarar sağlar. Bir atasözümüz Bir elin nesi var, iki elin sesi var misaliyle birlik beraberlik güçtür.Onun için ben Gazeteniz aracılığıyla sağduyulu olarak birlik ve beraberliğimizi bir an önce gerçekleştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.Birlik beraberlik sağlayamazsak sorunların çoğunu çözemeyiz.Bunun adına güç birliği, Güç platformu, Akil insanlar topluluğu diyebiliriz. Adına ne dersek diyelim sonuçta amacımız Ereğlide ki sorunları çözmek olsun.Ben tekrar size teşekkür ediyor, saygı ve selamlar sunuyorum.