SON DAKİKA

UZUN MEHMET’İN KÖMÜRÜ BULUŞUNUN 185. YILI

Ereğli’de Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun 185. Yılı düzenlenen törenle kutlandı. 08 Kasım, 2014 16:44 Güncelleme: 08 Kasım, 2014 16:44 UZUN MEHMET’İN KÖMÜRÜ BULUŞUNUN 185. YILI

Kdz. Ereğli Kestaneci Mahallesi’nde Uzun Mehmet’i anma ve kömürün bulunuşunun 185. Yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. Törene Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğ Amiral Hasan Doğan, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve şube yöneticileri, GMİS Kozlu Şube Başkanı Şaban Kaptan,  ile vatandaşlar katıldı.
Kestaneci Mahallesi’ndeki Uzun Mehmet Anıtı’na protokol üyeleri tarafında çelenk konulması ile başlayan törende saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.
KÖMÜR 185 YIL ÖNCE EREĞLİ’DE BULUNDU

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü Teknik Hizmetler Müdür Yardımcısı Fazıl Uncu, dünyada halen elektrik üretiminin yüzde 41’inin kaynağını kömürün oluşturduğunu söyledi. Türkiye’nin dünyada en çok kömür tüketen ülkeler arasında binde 5 ile 17. Sırada yer aldığını ifade etti.

 

OSMANLI DÖNEMİNDE KÖYLÜLER OCAKLARDA ZORLA ÇALIŞTIRILDI

Amele Birliği Başkanı Hasan Yılmaz ise konuşmasında Uzun Mehmet’in kömürü bulmasından daha önemlisinin bunu Osmanlı Devletine haber vermesi olduğunu söyledi. Geçmişte çalışacak madenci bulunamayınca Osmanlı Devleti zaptiye kuvvetleri tarafından köylerden gençlerin zorla toplanarak ocaklara sokulduğunu anlattı.

 

TÜRKİYE, İŞ GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ ÜRETİM POLİTİKALARINA DÖNMEK ZORUNDA

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kömür üretiminin önemine dikkat çektiği konuşmasında Türkiye’nin her yıl kömür ihtiyacını karşılamak için 4-5 milyar dolar kömür ithal ettiğini söyledi. Maden ocaklarının özel şirketler vasıtası ile işletilemeyeceği konusunda yetkilileri defalarca uyarmalarına rağmen dikkate alınmadıklarını belirtti.

Alabaş şöyle konuştu;

185 yıl önce Uzunmehmet’in kömürü buluşuyla bölgenin kaderi değişmeye başladı.

1848 yılında kömür üretiminin başlamasıyla birlikte hızla gelişmeye başlayan bölgemiz, köyden mahalleye, mahalleden 3 şehir çıkaracak bir ile dönüştü.

Yabancı ülke ve şirketlerin sömürüsünü yaşadık, Kurtuluş Savaşı’nı gördük ve yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gelişmesine büyük katkılar verdik.

Bizler yeraltında doğayla savaştık ve 5 bine yakın maden şehidimiz var.

Bölgemizde kurulan Erdemir, Kardemir, Çatalağzı Termik Elektrik Santrali gibi işyerlerinde de iş kazalarında arkadaşlarımızı kaybettik.

Başta Uzun Mehmet olmak üzere hepsini rahmet ve şükranla anıyoruz.

Bugün onların sayesinde Emeğin Başkenti olarak anılıyoruz.Madencilik dünyanın en zor ve en riskli mesleği ama bugün, taşkömürü hâlâ sanayinin vazgeçilmez enerji kaynaklarından biri ve mutlaka ekonomiye kazandırılması gerekiyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak her ortamda taşkömürü konusunda dikkati çekiyor, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretiminin artırılması için önerilerimizi anlatıyoruz.

Hükümet, bu hafta içinde ekonomi programını açıkladı ve kendi kaynaklarımızın değerlendirileceğini, ithalatın azaltılacağını ifade etti.

Oysa biz yıllardır Hükümeti ve ilgili bakanlıkları uyarıyoruz;

Yılda 4-5 milyar doları taşkömürü için dışarıya vermekten vazgeçmek mecburiyetindeyiz.

Kömür var, çalışacak insanımız var ve ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir.

Genel Müdürlüğün talebi doğrultusunda en kısa sürede Kuruma işçi alınmalıdır.

Zonguldak’ta taşeron şirketlerde, Soma’da, Ermenek’te yaşanan maden kazaları yüreğimizi yaktı.Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak 2004 yılından beri ısrarla uyardık, eylemler, mitingler yaptık.Yeraltında taşeron olmaz dedik, kâr mantığıyla kömür üretimi yapılamayacağını, görülmedik kazalara yol açılabileceğini ifade ettik.

Ama ilgili bakanlıklar ve hükümet bu politikalarda ısrar ettiler.Artık Zonguldak ve Türkiye gerçeğini görmek zorundalar.Türkiye kendi doğal kaynaklarını kullanmak, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden Tetkik Arama (MTA) gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumlarını korumak ve geliştirmek, kendi madencilerini yaşatmak, istihdam yaratmak, üretmek ve kömür ithalatını azaltmak mecburiyetindedir.

Maden ocaklarımız burada olduğu için buraya kurulan Erdemir, özellikle bu bölgenin kömürünü daha çok kullanmalıdır.Türkiye, iş güvenliği öncelikli üretim politikalarına zaman geçirmeden dönmek zorundadır.Uzunmehmet’i Anma Günü etkinliklerinde dereceye giren sevgili öğrencilerimizi kutluyor, hepinizi tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından ilk ve ortaokullarda Uzun Mehmet’i anma ve kömürün bulunuşunun 185. Yılı dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilirken öğrencilerden bazıları yazdıkları “Kömür “ konulu şiirleri okudu. Tören sonunda ayrıca Armutçuk Lisesi öğrencileri tarafından madencinin hayatını ve yaşadığı zorlukları anlatan piyes sergilendi.

Tören protokol üyeleri ile madenci kıyafetleri ile piyes sergileyen öğrencilerin hatıra fotoğrafı çektirmesi ile sona erdi.

Yorum Ekle