SON DAKİKA

ÜCRETSİZ TAŞIMACILIK YARGI’DA

Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Küçük röportaj konuğumuz oldu. 01 Aralık, 2014 17:16 Güncelleme: 01 Aralık, 2014 17:16 ÜCRETSİZ TAŞIMACILIK YARGI’DA

Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Küçük röportaj konuğumuz oldu.

“65 Yaş ve üstü yaşlıların ücretsiz taşınmasında destek verilmezse Araçları takoza çekeceğiz’’

Recep Tayyip  Erdoğan’ın  Başbakan olduğunda, “Sizi mağdur etmeyeceğim’’

Başbakan Davutoğlu’nun da, “Mağdur oldunuz. Ben sizin hakkınızı vereceğim’’

sözlerini hatırlattı. “Uçaklara, balıkçılara tarıma ucuz mazot verilirken bize

destek verilmiyor ‘’Biz %50 indirime razıyız, % 50’sini de devlet versin.

Fakir maaşı alanları da bedava taşırız.’’

Yeni Devlet Hastanesi’nin yol  yapılmadan açılmasına tepkililer..

Röportaj: Seyhan DİKAY

Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Küçük bu sayımızın röportaj konuğu oldu.  Hükümetin 65 yaş ve üstü yaşlıların toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasına ilişkin yasanın tek taraflı bir uygulama  olarak araç sahiplerine destek verilmemesi önemini koruyor. Ayrıca bu konuda hükümetin tarım, havacılık ve balıkcılık sektörüne mazot desteği verirken  toplu taşımacıların bundan yoksun bırakılmasının haksızlığa neden olduğunu destek verilmemesi halinde araçları takoza çekecekler.

Odanın Başkan Yardımcısı Ahmet Küçük şoför esnafının güncel sorunlarını masaya yatırdı. Bu konudaki görüş ve düşüncelerini paylaştı. Halen Türkiye’nin gündeminde yeralan ve 65 yaş  üstü yaşlıların ücretsiz toplu taşım araçlarından yararlanmasındaki haksızlığın giderilmesi konusunun yargıda olduğunu söyledi.Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde ki vaadiyle Başbakan Davutoğlu’nun da Ankara’da yapılan bir toplantıdaki sözlerini, yeniden hatırlattı.  Ereğli’de Yeni Devlet Hastanesi’nin ana bağlantı yolunun yapılmadan hizmete girmesinin yanlışlığını vurgulayan ve  mevcut yolun özelikle kış sezonunda pek çok kazalara davetiye çıkaracağını ifade ederek öncelikle yapılmasını istedi. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı ile yaptığımız mini söyleşiyi okurlarımızla paylaşıyoruz

Meslek Örgütü olarak Ereğli’de kurumunuzun misyonu nedir?

Kdz.Ereğli Şöförler ve Otomobilciler Odası komple tüm ticari araçlara hizmet etmektedir.Sadece ticari araçlara değil, Devlet ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler  Federasyon tarafından, Kdz.Ereğli’de basılan bütün plakaları basmakla görevli  meslek örgütüyüz. İlçe Trafik Komisyonu üyesiyiz. Ticari araçlarla ilgili alınacak kararlarla alakalı haklarını savunmak odamızın  görevleri arasındadır..

Hükümetin eylem planı kapsamında Ulaştırma ve toplu taşımada yeni düzenlemeler yapılacak. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Federasyon sizden görüş ve öneri istedi mi ?

Biz zaman zaman görüş ve önerilerimizi Federasyonumuza  bildiriyoruz. Hükümetin açıkladığı eylem planı ile ilgili olarak şunu belirtmek isterim. Hükümet bir baba rolündedir. Önce verecek, sonra alacak. 60 ay olan ticari araçların vadesini 48 aya düşürdü.Şimdi Hükümet önce araç sahiplerinin gelirine bakmalı. Araç sahiplerinin kazancı belli. Engelli  arabasının alınması için 48 ay vade ile aracın değiştirilmesi isteniyor.Bunu eylem planına aldığı zaman Ankara’dan konuşmak kolay olur.  Ama bunu burada yerine koymak kolay bir şey değil.60 ay vadeyi uzatması gerekirken 48 aya düşürüyorsun.  Engellilere uygun araç alacaksın. Bu araç sahiplerini zorlar.

65 ve üstü yaşlıların  ücretsiz taşınması yasa gereği. Ancak uygulamaya tam anlamıyla geçilemiyor. Ücretsiz taşımanın bedeli araç sahiplerine çıkarılıyor.Sizce sübvanse edilmesi gerekmez mi ?

65 yaş ve üstündekileri  nasıl bedava taşıyalım. !  Biz İller Bankası’ndan,  para alan bir kuruluş değiliz.  Eğer bunu alması gerekiyorsa devlet’in bir kart vermesi lazım. Kart verdiği emeklinin  sabah ve akşam iki sefer toplu taşım araçlarına binmesi lazım. Bu konuda devletin  katkı sağlaması lazım.  Nasıl katkı sağlayacak ? Tarıma ucuz mazot veriliyor. Uçaklara, balıkçılara ucuz mazot veriliyor. Bizde ticari hizmet vermekteyiz ancak hiçbir yerden para almadan ayakta durmaya çalışıyoruz. Bu kazancımızla  çoluğumuza çocuğumuza bakmak zorundayız.Peki nasıl bakacağız? Önce Devlet bunu yaparken esnaf kuruluşlarının görüşlerini alması gerekirdi.  Bunu seçim yatırımı olarak görmemek lazım. Bizler Belediyelerin resmi arabası değiliz.Bize Belediye’nin mazot verdiği yok. Örnek verirsek Gaziler. Gazileri taşımaktan yana bir sıkıntımız yok, Engelliler, polisler, Vergi Dairesindekiler, postane  ve  Belediye’de çalışanları, komple işçileri ücretsiz  taşımaktayız. Eğer Devlet bunu yapacaksa biz % 50 indirim yapalım. Biz diyoruz ki 65 yaşında gelir tespiti yapılarak bu kartlar verilsin ,65 yaşındaki bir kişi fakir maaşı alıyorsa biz onu bedava taşımaya razıyız.Ama 3-5 dairesi olup, 3 bin lira maaş alan kişiyi de taşımamız mümkün değil. Şu an Rahmi Koç 65 yaşının üstünde otobüse ücretsiz binerse  burada adalet ve eşitlik var mı ?

Eğer 65 yaş üstü bedava taşınacaksa bizim sistemimiz belli. Ben sigorta primimi yatıracağım, şöförün sigorta primini yatıracağım,kanunen taşınması gerekenleri yapacağım. Birde 65 yaş ve üstünü bedava taşıyacağım.Türkiye’de en fazla emekli olan yer Zonguldak.  Bedava çalışacaksam o zaman araçları takoza çekerim. Biz %50 indirime razıyız, % 50’sini de devlet versin. Fakir maaşı alanları da bedava taşımaya razıyız.

Bu konu  yargıya  gitti. Gelinen nokta nedir?

Türkiye’de çok yerde Mahkeme süreci halen devam etmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Başbakanken İstanbul Haliç kongre Merkezinde toplantı yaptık.  O zaman “sizi mağdur etmeyeceğim”demişti. Cumhurbaşkanlığına geçti ancak halen bir sonuç alınamadı.Ankara’da yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşme yapıldı Davutoğlu o görüşmede,’’Mağdur oldunuz. Ben sizin hakkınızı vereceğim” dedi.  Ancak halen bir gelişme yok.  Ne yazık ki beklemede.

Erdemir’in lojistik taşımacılığı üstlenmesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erdemir’in lojistik taşımacılığı üstlenmesini yanlış buluyorum. Her fabrika kurulduğu kente ekonomik katkı sağlar.Erdemir, bugün Ankara’dan, İstanbul’dan gelen büyük firmalara iş vermekte.Ereğli’deki kamyoncu esnafı mağdur, perişan oldu.Hiçbirinin durumu iyi değil.Bir iki kamyonu olan 500 kamyonu olanla rekabete girebilir mi ? Mümkün değil ? Ereğli’deki kamyoncuları Erdemir’in unutmaması lazım.

Odanızın sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetleri nelerdir?

Biz 1953 yılında kurulan bir Odayız.Ankara’da iki otelimiz var. Bunun yanında çeşitli yerlerde tesislerimiz var. Kırıkkale, Konya ve Aydın’da tesislerimiz var.  Her sene yaz aylarında  gitmek isteyenler  % 50 indirimli  faydalanabiliyor. Belediye ile birlikte çalışmamız lazım.Şu zamana kadar da bununla ilgili çalışmalar yapıldı.Şu anda yeni yapılan Devlet Hastanesi, Hastaneden araçların iniş noktası tehlikeli, önümüz kış, 5 cm.kar yağdığında bu arabalar uçup gidecek.Şu an bile yağan yağmur’da araçlar kaymakta. Belediye Başkanına  söylendi.UlaştırmaMüdürlüğü’ne de söylendi.Yol yapılmadan Hastanenin açılması doğru olmadı.Kimsenin canına ve malına zarar gelmeden biran önce  tedbir alarak yolun  faaliyete geçmesi lazım.

Şoför esnafına mesajınızı alabilir miyiz?

Kış ayına girmiş bulunmaktayız. Herkes  araçlarına kışlık lastiklerini taksın. Trafik kurallarına uysunlar. Bilhassa ticari araçların takozunu, zinciri,çekme halatı araçlarında bulunsun. Kışa hazırlıklı olarak girsinler.

Yorum Ekle