SON DAKİKA

Türkiye’deki Üye Sendikaları ile Ortak Toplantısı

Türkiye’deki Üye Sendikaları ile Ortak Toplantısı 26 Ekim, 2018 15:47 Güncelleme: 26 Ekim, 2018 15:47 Türkiye’deki Üye Sendikaları ile Ortak Toplantısı

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) da üye olduğu Uluslararası Indutriall Global Union (Endüstriyel Küresel Sendikalar Birliği) ve Industriall Europe Trade Union (Endüstriyel Avrupa Sendikaları) ile Türkiye’deki üye sendikaların ortak toplantısı 25 Ekim 2018 tarihinde Ankara’da Tes-İş Sendikası’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Küresel Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Valter Sanches ile Endüstriyel Avrupa Sendikaları Genel Sekreteri Luc Triangle’nin yanı sıra her iki sendikalar birliğinin Türkiye’deki üye sendikalarını temsilen genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve uzmanları katıldı. Toplantıya Genel Maden İşçileri Sendikası’ndan Genel Başkan Ahmet Demirci ile Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal katıldı.

“TÜRKİYE, IMF’YE BAŞVURMADAN SORUNLARINI BİZZAT KENDİSİ ÇÖZMELİ”

IndustriALL Küresel ve Avrupa Sendikaları’nın Genel Sekreterleri Sanches ve Triangle toplantının amacını şöyle açıkladılar; “Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısındaki keskin değer kaybı ile Türkiye son derece ciddi ekonomik güçlükler ile de karşı karşıya kalmış bulunmaktadır. Trump yönetiminin dünya ticaretine yönelik tek taraflı olarak aldığı kararlar, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ekonomiler başta olmak üzere ulusal ekonomilere yeni güçlükler, istikrarsızlık ve belirsizlikler getirmektedir. Her iki örgütmüz de ticaret savaşlarının, özellikle istihdama yaptığı olumsuz etki nedeniyle, çalışanlar ve küresel ekonomi için son derece kötü bir duruma işaret ettiği kanaatindedir.

Türkiye aynı zamanda, ABD tarafından başta çelik ve alüminyum sektörleri olmak üzere, sanayi istihdamına doğrudan etkisi olan ilave vergilerden de önemli ölçüde zarar görmektedir. Bizlerin samimi ümit ve beklentisi, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları, geçmişteki emek karşıtı kemer sıkma politikaları hala hafızalarımızda canlı olan, başta Uluslararası Para Fonu (IMF) olmak üzere uluslararası finans kuruluşlarına müracaat etmeden bizzat kendisinin çözmesidir.

IndustriALL Küresel ve Avrupa Sendikaları, Türkiye’deki tüm üyelerimize, uluslararası sözleşmeler ve ülkenin Anayasası ile teminat altına alınmış olan çalışanların temel hak ve özgürlükleri için yürüttükleri mücadelede tam destek ve dayanışma vermekte son derece kararlıdır. Çalışanların ve sendikaların, sendikal örgütlenme faaliyetleri ve toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde baskı ve tehdit altında olduklarını son derece yakından bilmekte ve takip etmekteyiz.

IndustriALL Küresel ve Avrupa Sendikaları’nın genel sekreterleri olarak, ülkede çalışanların içinde bulunduğu bu zor zamanlarda, Türkiye’deki üye sendikalarımıza olan kararlı desteğimizi ifade etmek istiyoruz”.

EMEK KESİMLERİNİN BİRLİKTE VE DAYANIŞMA İÇİNDE OLMASI GEREKİYOR

Toplantıda Türkiye’de 14 milyon aktif çalışanın yüzde 60’ının asgari ücretli olduğuna dikkat çekilerek, yaşanan ekonomik sıkıntıların emekçiler üzerinde yoğun bir baskı oluşturduğu vurgulandı.

Bu nedenle tüm emek sendikalarının birlikte hareket ederek emekçiler üzerinde oluşan ekonomik baskının giderilmesi yoluna gitmesi gerektiği belirtildi.

Dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerin yeni ülkesel ittifaklar doğurduğu, Türkiye’nin Avrupa için çok önemli bir ülke konumunda bulunduğu bu nedenle Türkiye’nin ekonomik anlamda Avrupa’ya yaklaşması gerektiğinin altı çizildi.

Türkiye’de gündemin çok hızlı değişmesi nedeniyle emekçilerin, yoksul kesimlerin ve işsizlerin sorunlarının gündeme gelmediği belirtilen toplantıda 11 milyon kişinin devletin sosyal yardımlarıyla geçindiğine de dikkat çekildi.

Yine Türkiye’de sendikal haklar ile çalışan haklarının korunmasında önemli sorunlar olduğuna, diğer yandan 4 milyon Suriye’li mültecinin ucuz iş gücü olarak görüldüğüne ve bu yaklaşımın da emekçiler açısından ciddi sorunlar doğurduğuna işaret edildi.

Batılı, özellikle Avrupalı şirketlerin, kendi ülkelerindeki işletmelerinde çalışan işçilerinin sendikalı olduğunu, ancak Türkiye’deki işletmelerinde örgütlenmeyi engelledikleri de belirtildi.

Küresel Sendikalar Birliği’nin toplantısında ekonomik sıkıntıların emekçilere yansımasının ve bu gelişmelere karşı neler yapılabileceğinin üzerinde duruldu. Örgütlülük, sendikaların ve emekçi kesimlerin dayanışması konuları ön plana çıktı.

IndustriALL Küresel Sendikası Genel Sekreteri Valter Sanchez, Türkiye’nin ve ülkemizdeki üyelerinin IndustriALL için önemli olduğunu, toplantıdan sonra hazırlanacak ortak raporun her iki uluslararası kuruluşa üye sendikaların ve uluslararası sendikal hareketin değerlendirmelerine sunulacağını söyledi.

Toplantının ardından Genel Sekreterlerin Türkiye’deki ekonomik duruma ilişkin hazırlayacakları rapor, iki üst kuruluşun Kasım ayında yapılacak yönetim kurullarına sunulacak.

Yorum Ekle