Röportaj: Seyhan DİKAY
Hayatın her alanında kadınların mücadele gücünü savunan biri olarak Ereğli siyasetinde önemli bir muhalefet misyonu üstlenen Alev Aksu röportaj konuğumuz oldu. İşçi bir ailede İşçi Partili olarak yetişen ve geçen yılki İlçe olağan Genel Kurulunda tek aday olarak İlçe Başkanlığına seçilen Aksu, AK Partinin emperyalist güçlerin maşası olduğunu ileri sürerek din sömürüsüyle ülkeyi yangın yerine çevirdiğini ileri sürdü Mustafa Kemalin de emperyalizme karşı mücadelesinin sürdürüldüğü yerin İP olduğunu belirterek Kemalist devrimi tamamlama hedeflerine ilerlediklerini söyledi. Tüm kadınları Öncü Kadın çalışmasına davet etti.
Çocukluk yıllarından buyana emek ve işçilikle yoğrulan Alev hanım Akdeniz sahillerinde turizmcilik yaptıktan sonra Almanyada işletmecilik yapmış. Daha sonra Alaplıya gelen Aksu kendini aktif siyasetin içinde bulmuş. Ereğlide son yıllardaki etkin eylemlerde sesini duyuran Aksu, geçen yıl Aralık ayında yapılan İlçe kongresinde tek aday olarak başkanlığı kazanmış. Kadının yaşamın her alanında aktif ve etkin sorumluluk almasını savunan Alev hamımla dünya siyaseti, ülkemizin içinde bulunduğu dinsel sömürü politikaları ile ilçenin sosyal ve siyasal konumunu ayrıntılı şekilde ele aldık. Emperyalist güçlerin Ortadoğu ve ülkemizde müslümanı müslümana kırdırma politikalarına karşı toplumsal aydınlanmanın gerçekleşmesi için verdikleri mücadelede Öncü kadınları İPye davet etti. Alev hanımla röportajımızı okurlarımızla paylaşıyoruz.
Sizi kamuoyu çok fazla tanımıyor.Kendinizi biraz tanıtır mısınız?
Zonguldakda 1973 yılında doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Düzce, liseyi Bursada tamamladım. Uzun yıllar Antalyada Turizmcilik,Almanyada restaurant işletmeciliği yaptım.Bir çocuk annesiyim.oğlum bu yıl üniversiteye başlayacak.Siyasi uğraşımın dışındaki zamanımı oğlum ve sevdiklerimle paylaşıyorum. En büyük zevklerim arasında yürüyüşü ve seyahat etmeyi seviyorum.
İşçi Partisini seçme tercihiniz nedir?
İşçi Partisi hiç bir zaman seçeneklerden biri olmadı.Çünkü ben İşçi Partili bir ailenin çocuğu olarak doğdum. Babam bu partide yöneticilik yapmıştır.Fakat dışarıdan birinin gözüyle neden İşçi partisi diye sorarsanız bunun cevabı,baktığınız zaman görürsünüz ki Türkiye nin vatan sever ve öncü birikimi İşçi partisinde toplanmıştır.Kemalist devrimi tamamlama kararlılığı sadece İşçi partisinde vardır.Emek mücadelesinin hep en önündedir.İşçi Partisi'nin tarihi aynı zamanda,Gladyo ile mücadele tarihidir.İşçi partisi,ABD'nin ''Büyük kürdistan''planını en başından itibaren deşifre eden partidir.Örnekleri çoğaltabiliriz.Sonuç olarak diyebiliriz ki İşçi partisinin tarihi emperyalizmle mücadele tarihidir.50 yıldır bu mücadeleyi veriyor. aynı zamanda İşçi partisi Mustafa Kemal'in emperyalizme karşı mücadelesinin sürdürüldüğü tek yerdir.
Ülke gündemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sizin de belirttiğiniz gibi gündem çok yoğun.Ama bu yeni bir şey değil.İçinde bulunduğumuz coğrafya kaynayan bir kazandır ve sular tarih boyunca hiç durulmamıştır. Fakat özellikle şu 10-12 yıllık AK Parti yönetimi döneminde artık bu kazan devrildi ve içindeki ateş etrafında ne varsa yakıp kavuruyor.Her alanda oluşan bu istikrarsızlık ister istemez her gün ve anlık olarak olayların patlamasına zemin hazırlıyor.Bu artık işlevselliğini kaybetmiş çöken bir sistemin göstergesidir.Aynı bir girdap gibi her şeyi içine ve batağa doğru sürüklüyor.Tabi bu yoğun gündemin bir başka yanı da insanları manipüle etme taktiğidir.Asıl gündemin üstünü kapatan sahte ve yapay gündemler hazırlama.Ne yazık ki güneş balçıkla sıvanmıyor.
Ergenekon ve balyoz davası emperyalizmin ve kapitalizmin bir oyunu mudur sizce?
Bakın bu çok kapsamlı anlatılması gereken bir olaydır.Sorunuzun cevabı kısaca evettir.Fakat bu yanlış olur Ergenekon davası kurumsal olarak İşçi partisi ve TSK yı hedef almıştır.Dava Türkiye Cumhuriyetine karşı açılan bir davadır.Hedef Cumhuriyetti Atatürk devrimleriydi.Ülkeyi bölmekti bunun taşeronluğunu bizzat kendi de itiraf eden''ben BOP eş başkanıyım'' diyen Tayyip Erdoğan Abdullah Gül ve Fetullah gülenlerdir.Bu amaçlarının önünde de iki engel vardı biri TSK diğeri İşçi Partisi ki bu kendilerinin planlayıp yaptığı değil bizati olarak ABD den aldıkları görev doğrultusunda icraata geçirdikleri bir durumdur.ABD kimdir ABD emperyalizmin kendisidir.Sanırım sorunuza kısmende olsa cevap vermiş oldum.
İP bugüne kadar yapılan seçimlerde Meclise giremedi?Yerel seçimlerde de başarılı olamadı.Bir özeleştiri yapacak mısınız?
İşçi Partisi'nin seçim sloganı'' Atatürk'te Birleştik'' idi.Seçim öncesinde İşçi Partisi,CHP ve MHP ile birlikte bir milli güç birliği yapmayı AKP'den kurtuluşun reçetesi olarak kabul etmişti.Hatta bunun için ilçemizde Milli Anayasa Formu düzenlemiştik .Ancak CHP ve MHP yönetimleri her kesimde olduğu gibi bu seçimde de yalnız başlarına,iktidar hedefi olmadan seçime girmeyi tercih ettiler.Böyle olunca da milli güç birliği sağlamamış oldu.Özet olarak Atatürk'te birleşme amacına ulaşılamadı.Bu sonuç,İşçi Partisi'ni küçültmez ve partinin yanlış yolda olduğunu göstermez.Partimiz halk hareketinin tartışılmaz öncü örgütü olduğunu gerek Cumhuriyet eylemleri gerekse Haziran İsyanı'ındaki siyasal tespitleri ve pratiğiyle göstermiştir.Kuşkusuz almamız gereken mesafe çoktur.Tüm bu başarılarını seçimlere yansıtamamıştır bu doğrudur.Nesnel nedenlerin rolü büyüktür biz öznel nedenlere odaklanarak öz eleştirimizi elbette yaptık öz eleştiri aynı zamanda bizim parti kültürümüzün değişmez bir unsurudur.Türkiye devrimden başka çarenin olmadığı bir döneme girmiştir.Devrime gidiyoruz ve bizim günlerimiz yakındır.
Ereğlide Belediye yönetimini nasıl buluyorsunuz?
Yönetim şu anda çok yeni seçimden çıkalı henüz 3 ay gibi bir zaman oldu.Elbette takip ediyoruz ve edeceğiz.Ama sizin de sorunuzda belirttiğiniz gibi Ereğli belediyesi Ereğli halkının tümünün belediyesidir.Bu bakış açısında oldukları sürece amacın halka hizmet olduğunu unutmadıkları taktirde hizmetlerinin kalitesi o oranda iyi ve memnuniyet verici olacaktır.Fakat bence bu soruyu halka ve özellikle işçi kenti olmasından dolayı Ereğlimizin işçisine sormak gerek.3 Hazirandı sanırım Erdemir taşeron liman işçileri iş bırakma eylemi yaptılar,bizde yönetim olarak yanlarındaydık , özellikle ben işçi eşleriyle uzun uzun sohbet ettim onları dinledim.Seçim öncesi kendilerine bir sürü vaatte bulunulduğunu ama seçim bittikten sonra kimsenin onlarla ilgilenmediğini ve dinlemediğini söylediler.Söylediklerim sanırım kısmende olsa sorunuzun yanıtıydı.
Belediye yönetiminin Ereğli'deki politikası hükümetin politikayla doğru orantılı mıdır.?
Sanırım bunu zaman içerisinde daha net göreceğiz.Yukarıda da belirttiğim gibi Belediyecilik özünde halka ve bulunduğu kente hizmettir.Parti politikalarıyla çakışırsa özellikle de bu AK parti gibi bir partiyse sencilik bencilik bizden ya da bizden değilcilik başlar ki bu herkese huzursuzluk verir.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ki tavrınız nedir?
Bu gün önümüzdeki seçenekler Tayyip Erdoğan ile Ekmeleddin İhsanoğlu değildir.Her ikisi de aynı karşı devrim cephesinin adamlarıdır.Çankaya için,Cumhuriyet adayını çıkarmak,karşı devrim girişimini bozguna uğratabilmek için,bu gün birinci görevdir.Kumpasın daha büyüğü tezgahtadır.Yıllar sonra''uyarıları anlamadık''diye dövünmenin bir yararı olmayacaktır.
Bayanların siyasetteki yerini nasıl buluyorsunuz?
Ataerkil kültürü benimsemiş bizler için kadının mücadelesi daha meşakkatli yani zor.Değil siyasette toplumun her alanında bu böyle malesef.Siyaset,insan mühendisliği ve mimarlığıdır.Bizim için kadına öncelik devrim yasasıdır.Cumhuriyet ilkesidir. Çağdaşlığın, özgürlüğün güvencesi kadındır.Kentleri ve mahalleleri güzelleştiren kadındır. Belediyelerde, mecliste kısaca devletin tüm kurumlarında yönetimlerinde çalışanların en az yarısı kadın olmalıdır ki orası güzelleşsin ve gelişsin.Bunun için kadınlarımızın mücadele edip hak ettikleri yerlere gelmeleri gerekiyor her şeyin başı mücadele.
Hem cinslerinizden yarar görüyor musunuz?
Bu soru ya yukarıda verdiğim cevapla bağlantılı. Ekleme yapabilirim.Tüm kadınlarımızın hak ettiği yerlerde olması yapacakları mücadeleyle doğru orantılıdır bunun en doğru zemini de işi partisi ve öncü kadındır sizin aracılığınızla Ereğlideki tüm bayan arkadaşlarımı öncü kadına katılmaya davet ediyorum.Birleşe birleşe hak ettiğimiz yerlere gelmek için.
Son olarak S Rota Haber okuyucularına mesajınız nedir?
Şu anda Türkiyenin en önemli gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimidir.Kemalist devrimi,ceylan derisi koltuklardan daha önemli bulan vatanseverlerin ve halkımızın bu seçimlerde en doğru kararı vereceğinden hiç şüphem yoktur.