SON DAKİKA

ORGANİK FINDIK FABRİKASINI BİR AN ÖNCE KURACAĞIZ

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu bu sayımızın röportaj konuğu oldu. Alaplı’nın bugünlere ulaşmasında her taşın altına elini koyan ve yıllardır Ziraat Odası Başkanlığını yapan Türkoğlu, Batı Karadeniz’in fındık deposu olan Alaplı ve çevresinde organik fındığın gelişmesi, tesisleşme için gecesini gündüzüne katıyor. 23 Nisan, 2015 19:24 Güncelleme: 23 Nisan, 2015 19:24 ORGANİK FINDIK FABRİKASINI BİR AN ÖNCE KURACAĞIZ

Röportaj: Seyhan DİKAY

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu bu sayımızın röportaj konuğu oldu. Alaplı’nın bugünlere ulaşmasında her taşın altına elini koyan ve yıllardır Ziraat Odası Başkanlığını yapan Türkoğlu,  Batı  Karadeniz’in fındık deposu olan Alaplı ve çevresinde organik fındığın gelişmesi, tesisleşme için gecesini gündüzüne katıyor.

Yılların deneyimli ismi Türkoğlu ile röportajımızda yörenin tarımsal kalkınmasına yönelik sorularımızı büyük bir samimiyetle yanıtlarken sürekli üreticileri de uyarmaktan geri kalmıyor. Ziraat Odası bünyesinde AZOF adıyla fındık entegre tesisi kurulması için çalışan ve bunun içinde arazi arayışını sürdüren Türkoğlu, Mart ayında yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle özellikle  Doğu Karadeniz’de  bu yılın fındık üretiminin olumsuz etkilenmesi nedeniyle fındık fiyatının arttığını hatırlattı. Fındık üreticisine  tavsiyelerde bulunan Türkoğlu ile röportajımızı okurlarımızla paylaşıyoruz.

Sayın Türkoğlu, Alaplı’nın en büyük geçim kaynaklarından biri olan fındık bu sene üreticisinin yüzünü güldürecek mi?

Bu sene fındık fiyatlarının yükselmesi  doğu’da olan don olayından dolayı doğu’da fındık olmamasından ötürü yükseldi.Bu olaydan ötürü çiftçi 18 Lira’ya kadar fındık sattı.Şu anda ise fındık 17 Lira civarında, gelecek sene  fiyatlar  aynı olacak gibi geliyor çünkü; bu Nisan ayı başında yağan kar hem Karadeniz’i hem de yüksekte kalan Gümeli, aydın yayla, belen köylerinde zarar verdi, daha ileriye doğru ne olur bilmiyoruz. Üretim geçen Alaplı’da iyiydi bu sene de iyi olması temennisindeyim. Alaplı’nın geçim kaynağı fındık sayılır, küçücük bir İlçede 12 bin ton-13 bin ton gibi bir fındık rekoltesi var. Bununda aşağı yukarı 200 milyon gibi bir gelir sağlıyor Alaplı’ya. Onun için fındığımızı gözümüz gibi korumamız lazım,

Fındığın bakımı ile ilgili çiftçilere ne gibi önerileriniz var? Ve odanızın faaliyetleri hakkında bilgi verirmisiniz?

Şu anda çiftçilerimize fındıklara anti firiz atmasını önderdik. Bordu bulamacası verilmesini önerdik. Çünkü fındık dondan, sisten ve sıcaktan koruyucu gübreler, hatta 10 gün sonrada yaprak gübresi verilmesini önereceğiz. Gübre oldukça önemli  neden diye soracak olursanız besleyici, koruyucu , fındığımızı daha iyi mertebelere ulaşması için yüzyıl önce dikilen fındıklardan hala medet bekliyoruz. Bu fındıkları kendi iklimimize uygun bir fide üretip bahçelerin yenilenme çalışmalarını sürdürüyoruz. Eğitim merkezimizde her Çarşamba günü delegelerimizin desteği ile her köyden bir çiftçiyi çağırıp dershanemizde 30 kişiye eğitim veriyoruz.

Odamızın faaliyeti en yoğun olarak eğitim üzerine, çünkü herkese para dağıtmak mümkün olmaz, herkese balık yedirmek mümkün olmaz ama balık tutmayı öğretirsek daha hayırlı olacağı kanaatindeyim. Mühendislerimizle, teknik elemanlarımızla ve kendimizin de tecrübesiyle fındık üretimini Alaplı’da artırmaya çalışıyoruz. Alaplı’da fındık ürününü organikleştirmeye gayret ediyoruz.1000 tane organik ürüne sahip üyemiz var, 20 bin dekar Alaplı’da fındık var, 300 çiftçimizin fındığını bir ihracatçı ile anlaştık satıyoruz diğer üyelerimizin ürünlerini % 10 ile satmak için çalışmalar yapıyoruz hatta fındığı kendimiz ihraç etmeyi düşünüyoruz.

Organik fındık tesisi kurma çalışmasıyla ilgili gelinen nokta nedir ?

Bildiğiniz gibi organik fındık kırma-kavurma-paketleme tesisini kurma çalışmalarımız devam ediyor. Ruhsat bakımından sıkıntılarımız var ruhsatı alabildiğimiz zaman  bu kırsal kalkınma desteklerinden , Batı Karadeniz Kalkınma Ajansından (BAKKA) ve diğer kaynaklardan faydalanmak suretiyle organik fındık fabrikasını bir an kuracağız.Türkiye’de ve Dünya’da ilki gerçekleştiriyoruz.Bunun gayreti içindeyiz.Üreticilerimizin fındığını organik olarak imal edip, organik olarak ihraç etmeyi düşünüyoruz, üreticilerimizin cebine daha çok para girmesini temenni ediyoruz.İnşallah muafvak oluruz.

Organik arıcılıkta ne düzeydesiniz Hedefiniz nedir ?

Ben Alaplı’yı bülbül yuvası gibi görüyorum, Alaplı’nın ortasından bir çay geçmektedir,20 tane köyde bu dereden su almaktadır, bizim organik çalışmalarımız hem bu içme sularını koruma bakımından hem de sağlıklı bir üretim yapmak açısından faydalı olur düşüncesiyle Alaplı’da organik tarımı başlattık, tabi organik tarımı başlatınca peşinden organik bal üretimide başlatılması söz konusu oldu, çünkü ortam buna müsait. Arıcılık yapabilmek için ilk önce bölgeyi organikleştirmemiz gerekiyordu. Biz ilk önce ağırlığımız Gümeli’ye verdik Gümeli şu anda organikleşti. Burada 600 çiftçinin 400’ü organik arıcılığa geçti. 150 tanesini de hiç kimyasal kullanmadığını tespit ettik ve diğer geriye kalan çiftçileri de teşvik ediyoruz. Bu bölge de geçen sene Organik Bal Projesi yaptık. Devlet teşvik için 500 kovanı ücretsiz verdi. İnşallah ilerleyen zamanlarda İş-kur-Bakanlık ve Ziraat Odaları Birliği’nin üçlü projesi kapsamında arıcılık kursları verildi. Bu kursların amacı işsizliği önlemek, insanları meslek sahibi yapmaktır. bu kurslara katılanların özelliği işsiz olması 15 yaş ile 45 yaş arasında olması. İsteyen 10 kovan alır,10 kovandan da 200 kg.bal alır, Organik balda yüksek fiyata sattığımız zaman geçimini sağlar. İnşallah Organik arıcılıkta da muvaffak olacağız.6 sonra Alaplı’da organik balda üretilmiş olacak.

Yorum Ekle