SON DAKİKA

O Bir Cumhuriyet kadını

CHP’li bir ailede yetişen ve CHP Belediye Meclis üyeliği yapan Nur Oğuz,Röportaj konuğumuz oldu. 02 Kasım, 2014 16:08 Güncelleme: 02 Kasım, 2014 16:08 O Bir Cumhuriyet kadını

Kadının siyasette yeterince yer alamadığından yakınan Oğuz’un gözlemi şöyle:

“ Erkek egemen toplumumuzda kadınlara yeterince yer verilmemektedir”

“Atatürk’ün kurduğu CHP kadına önem veren partidir.Ama günümüz siyasetinde

yeterince kadın bulunduğunu düşünmüyorum.”

“ Ak Parti seçim çalışmaları sırasında kadınlardan maksimum yararlanmakta , seçim bittikten sonra kadına gereken değeri vermemektedir. Ak Partiye göre kadın, eşinin kadını olmalıdır, onlara göre kadın çocuklarıyla birlikte belli sınırlar içine hapsedilmek istenmektedir”

Röportaj: Seyhan DİKAY

Cumhuriyetimizin kurulusunun 91.yıldönümünü ulusca kutlamanın sevincini yaşarken AK Parti iktidarında  kadınlarımızın yaşamın her alanında hoyratcasına eleştirilmesi ve  toplumsal kimliğiyle konumu röportaj konumuzu oluşturdu.  Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildiğinden buyana yaşam varlığımız olan kadınlarımızın siyaset ve ticaretteki  yeriyle hak ettiği özlenen düzeyini irdelemek için simgesel olarak  CHP’den Belediye Meclis üyesi olan Nur Oğuz  konuğumuz oldu.   Kadının ticaretteki yerinden çok siyasetteki yerine ilişkin sorularımıza içtenlikle yanıt aldık.

İlçe siyasetinde ‘ duayen siyasetçiler arasında ön sırada yer alan ve CHP’den 4 dönem Belediye Başkanlığı yapan Ruhi Cöbekoğlu ailesinin siyaset okulunda büyüyerek siyasete giren Nur Oğuz’u siyaset ve ticaretin içerisinde  ele aldık.   ‘’O bir Cumhuriyet kadını’’ olarak isimlendirdiğim Nur Oğuz ile sohbetimizi okurlarımızla paylaşıyoruz.

Nur Hanım Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Nur Oğuz, 1956 yılında Ereğli’de dünya’ya geldim,İlk Okul eğitimimi Alemdar’da, sonra babamın vefatı nedeniyle Nimet İlkokulunda, Orta ve Lise eğitimimi Kdz.Ereğli TED kolejinde tamamladım.Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı olarak 1979 yılında mezun oldum.3,5 sene Kdz.Ereğli Devlet Hastanesinde, sağlık eğitimcisi kadrosunda çalıştım.Daha sonra halen çalıştırmakta olduğum Anılar hediyelik eşya dükkanını açtım.1986 yılından bu yana  Kdz.Ereğli halkına hizmet vermekteyim.

İki oğlum var, Büyük oğlum Buğra, Endüstri Ürünleri tasarımcısı, küçük oğlum Berk, Bilgi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümünde okuyor.

Sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı seviyorum, Elif Lions Kulübü ve Cumhuriyet Kadınları Derneklerine üyeyim.Kitap okumayı çok seviyorum,Olmazsa olmazlarım,çocuklarım ve kitaplarım.

Nur Hanım, 20 sene Kdz.Ereğli’ye hizmet vermiş olan Kdz.Ereğli Belediyesi eski Belediye Başkanı Sayın Ruhi Cöbekoğlu’nun yeğenisiniz. Dayınız Cöbekoğlu’nun siyasete atılmanızda etkisi var mıydı ?

Şahsımın ve Dayımın da böyle bir talebi olmamıştı, ama Sayın Halil Posbıyık’ın yapmış olduğu teklifle birlikte, Dayım , ben ve çocuklarımda sıcak baktık bu şekilde kendimi siyasette buldum.

Siyasette kadının yerini nasıl değerlendirirsiniz ?

Siyasette kadının yerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum, Politika da önemli yerlere gelmiş kişileri, annelerin yetiştirdiğini düşünürsek, bunu daha iyi anlayabiliriz.Tarihte de, erkek yöneticilerin yanında hep eşleri yer almıştır ve erkek yöneticilerin hayatları sonladığında devreye eşleri girmiş, üstelikte çok da başarılı yöneticiler olmuşlardır, erkek ve kadın zekasının eşit yaratıldığını düşündüğümüz zaman, bunun ne kadar gerçek olduğunu görürüz.

Siyasette kadının rolü sizce özlenen düzeyde mi ?

Siyasette kadının yerinin özlenen düzeyde olmadığını düşünüyorum. Erkek egemen toplumumuzda kadınlara yeterince yer verilmemektedir.T.B.M.M’den başlayarak en alt kademelere kadar , yeterli sayıda kadın siyasetçi bulunmamaktadır.Kadınlar, hayata karşı , daha dirayetli, kuvvetli ve enerjiklerdir.Bu bakımdan kadınlardan yararlanılmalıdır, daha ön plana çıkarılmalıdır.

AK Parti  siyasetinin kadının hak ve özgürlükleri açısından  toplumsal yansımasını nasıl görüyorsunuz ?

Ak Partiye göre kadın, eşinin kadını olmalıdır, onlara göre kadın çocuklarıyla birlikte belli sınırlar içine hapsedilmek istenmektedir.Atatürk’ün, seneler önce kadına verdiği değer herkesin malumudur.O, kadınları hayatın her alanında ve yerinde görmek istemiş, gerekli hak ve özgürlükleri kazanmaları için elinden geleni yapmıştır.Kadınların seçme ve seçilme haklarını elde etmeleri, çalışma alanlarına girme gibi özgürlükleri Dünyada örnek olmuştur.

Ak Parti din ağırlıklı bir parti izlenimini yaratmaya çalışırken, aslında Allah’ın “Cennet anaların ayakları altındadır” sözü gözardı edilmemelidir.Kadınlar ikinci sınıf vatandaşlar değillerdir ve erkeklerle eşit yaratılmışlardır.Ak Parti seçim çalışmaları sırasında kadınlardan maksimum yararlanmakta , seçim bittikten sonra kadına gereken değeri vermemektedir.

Kadınların siyasette yer almasında CHP’nin izlediği politika sizce yeterli mi ?  Yerel siyasette bunu nasıl değerlendiriyorsunuz.?

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) sevgili Atatürk’ün kurduğu, kadına önem bir partidir.Ama günümüz siyasetinde yeterince kadın bulunduğunu düşünmüyorum.Yerel siyasette de kadınların daha aktif, kadın kollarının daha organize olması gerektiğini düşünüyorum.Yine de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçimlerde % 30 kotasını kullanarak azda olsa kadına verdiği değeri göstermiştir.

Siyaset dışında sektörünüzle ilgili de biraz sohbet edelim, sizin yıllardır Ereğli halkına hizmet verdiğiniz Anılar firmasına dönersek şirketinizin kuruluş öyküsünü bizimle paylaşır mısınız?

Anılar hediyelik eşya, 1986 yılında açıldı, o yıllarda Kdz.Ereğli’de “hediyelik eşya konusunda bir eksiklik olduğunu düşünerek yola çıktım.

Ürün gamınızda hangi ürünler bulunuyor? Ve tarzı nedir?

Açıldığı günden bu yana, yabancı ve yerli ev dekorasyon objeleri, Türk gümüşü, ev aksesuarları ve takıları, Osmanlı tarzı ev aksesuarları ile hizmet vermekteyim.

Anılar firmasını piyasadaki diğer firmalardan farklı kılan nedir?

Kdz.Ereğli’de klasik züccaciye dükkanlarından farkım butik tarzda bir çalışma sergiliyorum, Klasik ürünlerin yanında az miktarda modern ürünler de bulunmakta.

Gümüş’e Ereğli’de talep nasıl ?

Gümüş altın ile birlikte değer kazanan br maden, bu yıllarda da değeri oldukça arttı.İş imkanlarının azaldığı ve ekonominin iyice bozulduğu günümüz Kdz.Ereğlisinde,gümüş ev aksesuarları ne yazık ki eskisi kadar değer görmüyor.Ama Gümüş takı yine gözde, Kdz.Ereğli’li bayanlar gümüş takıyı seviyor.



Yorum Ekle