SON DAKİKA

KDZ.EREĞLİ’Lİ SEÇMEN HAYALİNDE Kİ MİLLETVEKİLİNİ AÇIKLADI

2015 genel seçimleri öncesinde “esnafın” istediği milletvekilinin temel özellikleri nelerdir?’ sorusuna verilen cevapları siz okuyucularımız ile paylaşıyoruz. 05 Nisan, 2015 10:27 Güncelleme: 05 Nisan, 2015 10:27 KDZ.EREĞLİ’Lİ SEÇMEN HAYALİNDE Kİ MİLLETVEKİLİNİ AÇIKLADI

Röportaj:Seyhan Dikay

25. Dönem Milletvekili Adaylığı sürecinin gelmesi üzerine “S Rota Haber” olarak Kdz.Ereğli halkının nabzını ölçmek amaçlı esnaf ile röportaj gerçekleştirdik. Yaptığımız röportajda seçmene nasıl bir milletvekili istediklerini sorduk. Kdz.Ereğli’ye  hizmet gelmesini isteyen vatandaşlar, "kim olursa olsun bunun önemi yok.” Bizlere hizmet getirebilecek ve attığı her adımı Kdz.Ereğli için güzel şeyler düşünüp icraata geçirebilecek bir milletvekili gerekiyor şeklinde açıklamalarda bulundular.

2015 genel seçimleri öncesinde  “esnafın” istediği milletvekilinin temel özellikleri nelerdir?’ sorusuna verilen cevapları siz okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

S Rota Haber Kdz.Ereğli halkına nasıl bir milletvekili adayı istediğini sordu. Yapılan röportajda gelen yorumlar ilginç oldu. "

Asiye Demir:Öncelikle şehrin sosyal ve ekonomik düzeyini iyi bilmeli, şu anda Ereğli ekonomi alanında iyice sıkışmış durumda. Zonguldak bölgesi Türkiye’de krizi en son hisseden illerden biri fakat en ağır şekilde bedelini ödeyen bir il.Gemi tersanelerinin kapanması, Erdemir satıldıktan sonra taşeron işçinin çoğalması, bu sadece Erdemir için değil, Belediye olsun, Maden ocakları olsun her yerde bu taşeron sisteminde insanların güvencesi olmaması gelir seviyelerinin düşük olmasından ötürü alışveriş yapamıyor, yapamayınca esnaf başta olmak üzere, üretimi etkiliyor her şeyi etkiliyor. Bir Milletvekili Zonguldak bölgesinin bütün sorununu bilmeli çünkü; burası bir işçi yatağı, yapılan araştırmalara göre Türkiye’de erkek nüfusunun en yoğunlukta olduğu yer.İşçinin sorunlarını çok iyi bilen birisi olması gerekli.Belki tabanı işçi olabilir, işçiye çok yakın biri olabilir, Ereğli dışında yaşayıp buradan Zonguldak Milletvekili olan kişi Zonguldak’ın sorunlarını bilemez. Ereğli’de Milletvekili potansiyeli mevcut fakat Ereğli’den doğru düzgün Milletvekili çıkmıyor.Zonguldak’ta ki milletvekili Ereğli’nin sorunlarına çok iyi eğilemiyor. Bunun yanında Ereğli’ye yatırım yapılmaması, Ereğli’nin belirli odalarında çok fahiş miktarlarda paralar var fakat bunlarım Milletvekillerine karşı olmalarından dolayı bu paralar kullanılmıyor, eğer bu paralar eğitime, yada bir iş istihdamı için kullanılsa Ereğli’nin ekonomisi epey bir düzelmiş olur.Üniversite yapılsa dahi Ereğli’ye çok fazla faydası olur.Ereğli’nin İl olması da lazım, Türkiye’de Ereğli’den daha az nüfusü sahip yerler il yapıldı ve Ereğli’nin İl olmaya ihtiyacı var çünkü Ereğli artık ilerlemiyor ekonomide daralma var.

Reşat Kartal: Yıllardır Milletvekili kalıbı bir rutinin dışına çıkmadı, her şey aynı, seçimlerde önce Milletvekilleri adayları halkın içine giriyorlar seçimler bittikten sonra onların çevresinde ki 30 - 50 kişi her neyse o grubun dışına çıkamıyorlar, o grup vekili nereye sürüklerse vekil o grubun yönlendirmesi ile hareket etmek zorunda kalıyor. Ben seçimlerden önce vekil adaylarını görüyorum seçimlerden sonra vekillerimizi göremez olduk bugüne kadar, görmek içinde kendi bireysel yeteneklerimizi kullanarak görebiliyoruz, vekiller ne yapıyor ? onu sadece basından öğrenebiliyoruz, bizim sektörümüz ile seçim öncesi görüşüyorlar seçim sonrası bizim sektörümüzün bir önemi kalmıyor, onun içinde pek fazla söyleyecek bir şey bulamıyorum. Ben vekilimden ne istiyorum? vekilim biraz daha halkın içinde olsun, biraz daha halkın sesini dinlesin sadece o 50 kişinin içinde kalmasın kalıbının dışına çıksın istiyorum.

 

Bülent Taşdibek: 4 yıllık dönem içerisinde milletvekilinin 1 ayını almaz, ona gönül ve umut bağlayan Ereğli esnafını bir kez gezip bir çayını içmesi ve en azından esnafın sıkıntılarını bire bir dinleyip çözüm konusunda fikir sahibi olması bize yeter. Bizler duygusal bir millet olduğumuz için verilen vaatlerine inanıyoruz, şu şekilde düşünmesinler “aman ben bu esnafa bir iki vaadde bulunayım sonra ne olursa olsun” zihniyetinin artık bitmesini ve gerçekten insanların sorunlarıyla ilgilenecek bir vekil istiyorum.

Hüseyin Yanık: Ben 52 yaşındayım bu yaşıma kadar Kdz.Ereğli’de gelmiş geçmiş Milletvekillerine gördük. Ereğli’li olup, Ereğli’nin dışından olup veya Zonguldak milletvekili olupta hizmet verenleri de gördük. sonuc itibariyle ben Ereğli’ye hizmet eden bir vekil istiyorum. Belki biraz klişe olacak ama hizmet edilmesini istiyorum, Ereğli’nin gerçekten hizmete ihtiyacı var, Ereğli’nin son zamanlarda ki ekonomik durumu gerçekten kötü.Ereğli’nin bir şeyler kazandırabilecek bir vekile ihtiyacı var. Yöremizde sınırlı para girdisi var, esnaf, onun yanında demir çelik, bir kısım emekli, ve maden portföyü bunların dışında dışarıdan gelecek bir gelir portföyü yok, öncelikle bir üniversite olayı, öğrenci kitlesinin dumansız baca denilen olayın bir defa Ereğli’de gerçekleşmesi lazım, iki iki dört daha ötesi yok, bunun önce sağlanması lazım, bu sağlandıktan sonra Ereğli’de ki diğer ticaretin buna bağlı olarak kalkınacağına ben inanıyorum ama şimdi diyeceksiniz ki bunu bir vekil mi halledecek? Tabi ki devlet ile alakalı olan kısımlarda bir vekile ihtiyaç var, sonuçta yöremizde bir Belediyemiz vardır, Ticaret ve Sanayi odamız vardır, bu kurumların Ereğli için yaptıkları şeyler mevcuttur, ama bir vekil ile beraber iştirak ile çalışılması Ereğli’ye çok güzel şeyler kazandıracağına inanıyorum bunun için Ereğli’ye hizmet edecek bir vekil istiyorum, sadece Ereğli’mize has bir vekil olarak yorumlamıyorum Zonguldak milletvekilidir ama Ereğli’yi de bu konuda dışta tutmamaları gerekir ben bunu istiyorum en ivedi konulardan biri Üniversitedir bence.

Sami Yılmaz: Şu anda Türkiye’nin birlik ve bütünlüğe ihtiyacı var, Türkiye bölünmek üzere onun için Türkiye Cumhuriyetini yaşatacak genç dinamik Atatürkçü Kemalist, çıkarı düşünmeyen, para kazanmak için siyaset yapmayan gençlerin olması lazım, siyaset bilimi okuyan gençlerimiz var, vizyonu açık insanları milletvekili olarak görmek istiyorum. Bende 40 senedir siyasetin içindeyim sayın Köksal Toptan’ta 40 senedir siyasetin içinde, Ereğli’ye gelmiş mi? halkı dinlemiş mi ? şimdide belki de  gidecek Cumhurbaşkanının danışmanı olacak.

İsa Öney: Ak Parti hükümeti döneminde Milletvekilleri ufak esnafların hiç biri ile ilgilenmiyor küçük esnaf çok sıkıntı içinde, zaten Ereğli’de birkaç tane terzi kaldı. Biz istiyoruz ki ufak esnafla da ilgilensinler. Banka’dan krediler hep büyük esnafa çıkıyor, biz sadece kendi çabamızla bu işi yürütmeye çalışıyoruz. O yüzden sıkıntılarımız var mesela bankaya gitsek kredi istesek fabrika kefili istiyorlar, şimdi bize fabrikada çalışan bir mühendis kefil olur mu? Ufak esnafın önünü tıkıyor bu olaylar o yüzden çaresiz kalıyor insanlar, iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyorlar bu soruna 10 seneden beri hiç çare bulunamadı, ben işe sabah 05:00’da geliyorum akşam saat 20:00’ye kadar çalışıyorum maalesef böyle.

Ahmet Tüysüz:Vatandaşa yakın birisini isterim, nasıl oy istemeye geliyorlarsa oyu aldıktan sonra da o şekilde görmek isterim,bir milletvekilinin vatandaşa tepeden bakar gibi bakmasını istemem, oy istemek çok kolay zor değil, milletvekili adayı seçildikten sonra tavrını değiştirmesin.Ben Ak Parti’ye oy vereceğim çünkü Türkiye’nin en ucra köşelerine kadar giden tek partidir. Diğerleri gibi sadece Ankara’dan cevap vermiyor, Türkiye’de hangi parti olursa olsun buna Türk milletinin karar vermesini istiyorum dışardan değil, buna bu sokakta yaşayanlar karar versin, Amerika, Fransa gibi ülkeler bize karışmasın.

Halis Öztürk: Başta sempatik, güler yüzlü, hoşgörülü, tebessümlü, milleti ile iç içe olan bir vekil istiyorum, oy verdiğin insanın sana selam vermeyişi ya da gülümser olmayışı antipatik olmaktadır.

Ozan Sönmez: Ereğli'nin potansiyelini harekete geçirebilecek; sadece Erdemir'e endeksli bir ekonominin dışında alternatif sektörlerle beslenen bir ekonomik yapı oluşturabilecek; sosyo-kültürel hayatı canlandıracak bir vizyona sahip; en önemlisi uzlaşmacı ve çalışkan bir milletvekili özlemi çekenlerin yüreklerine su serpecek bir vekil istiyorum.

Tolga Öğüt: Öncelikle bölgeye vereceği hizmetler önemli bizim için, kendine özgüveni olması lazım, esnafta en azından şunu düşünebilir vekilimiz bize destek veriyor, iş yerlerimizin kalkınmasını sağlayacak, iş hacmi ve iş gücü olarak bölgeye ve Ereğli’ye vereceği projeleri anlatması lazım, Zonguldak ve ilçeleri çok fazla göç verdi, yeni yatırımlardan ziyade tersanelerin tekrardan faaliyete başlaması bile Ereğli ekonomisini yeniden canlandırır. 2014 yılının Temmuz ayından bu yana tersaneler açılacak denilmekte ama halen bir gelişme yok.

Hüseyin Sezer : Vekil öncelikle yapamayacağı işte söz vermemeli, tahatünün arkasında durmalı, seçimden sonrada verdiği taahütleri yerine getirmeli benim vekilden istediğim en önemli konu bu, bu şekilde olmazsa standart eskiden beri alıştığımız seçim zamanı yolları altından kaldırımlar ile yapacağız seçimden sonra çakıl bile bulamayız, insanları artık aldatma politikasından yani tabiri yerindeyse o günü kurtarma politikasından siyasetinden vazgeçmeli. Siyaset kurumunun güvenilir olmamasının altında yatan neden vatandaş siyasetçinin verdiği sözü tutmayacağına inanıyor.Artık vatandaş seçtiği insana kendisini yönetenlere ister muhalefet ister iktidar olsun mutlaka güvenmesi gerekir, güvenmediği zaman toplumda güven bunalımı ortaya çıkıyor. Seçtiğimiz insanlar yalan söylemeye başlayınca seçen insanlarda daha çok yalan söylemeye başlıyor. Toplumu yalancılıktan kurtarmak için öncelikle öndeki insanların mutlaka dürüst ve doğru sözlü olması gerekir.

Yorum Ekle