SON DAKİKA

Ereğli'de Cumhuriyet'e yakışan kutlama...

Ereğli'de Cumhuriyet'e yakışan kutlama... 29 Ekim, 2018 14:06 Güncelleme: 29 Ekim, 2018 14:06 Ereğli'de Cumhuriyet'e yakışan kutlama...

 Ereğli’de Cumhuriyetin Kuruluşunun 95. Yılı ve Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Sahil yolu üzerinde resmi kutlama programı icra edildi.  Kutlamaların geçtiğimiz senelere göre okulların daha iyi hazırlandığı ve vatandaş katılımının daha yüksek olduğu gözlendi.

SAHİL BULVARINA SIĞMAYAN COŞKU

Resmi bayram kutlamaları ise bayraklar ve Atatürk resimleriyle süslenen Sahil Bulvarında gerçekleştirildi. Tören öncesinde ilçedeki okulardan öğretmen ve öğrenciler, askeri birlikler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri alanda yerlerini aldı. Vatandaşların sahil bulvarına hakim Ruhi Cöbekoğlu Üstgeçidi, Yalı Caddesi ve yolun iki tarafında kalan boşlukları tamamen doldurduğu gözlendi.

Kutlamalar kapsamında Kaymakam Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Yazıcıoğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal öğrenci grupları, askeri birlikler ve halkın bayramını kutladı. Program kapsamında İstiklal Marşı söylendi.

KAYMAKAM ÇORUMLUOĞLU: “TEREDDÜTSÜZ YÜRÜNECEKTİR”

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, cumhuriyetin kuruluşunun 95. Yıldönümünü kutlamanın haklı gurur ve sevincini kutladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Bugün kutladığımız yalnızca Cumhuriyetin İlanı değil, Ata’mızın lisanıyla ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen bir milletin dizginlenemez hürriyet sevdasıyla, uğruna toprağa düşülen nice canlar, çekilen nice acılar, akıtılan kanlar, katlanılan büyük felaketler pahasına bedeli sonuna kadar ödenmiş,  büyük zaferlerle kazandığı yeniden diriliş ve varoluş mücadelesinin muhteşem bir başarısıdır.  Bu başarının adı olan Türkiye Cumhuriyeti hepimize sunulmuş ve emanet edilmiş en büyük, en kutlu armağandır. Bu kutlu armağanın bugünümüzü ve geleceğimizi aydınlatan parıltısıyla bir egemenlik tacı olarak başlarımıza konduran cumhuriyet kahramanlarımızı, başta Cumhuriyetimizin Kurucu Lideri İlk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah, siyaset, mücadele arkadaşlarını, nice isimsiz vatan evladını minnetle, şükranla, rahmetle yad etmek boynumuzun borcudur.

Türk milletinin asil karakterini, hukukun ilkeleri ve teşkilatlanmasıyla en isabetli şekilde temsil eden cumhuriyetler yepyeni bir devlet gücüne dönüştüren büyük millet mücadelesi sayesinde, bugün ne mutlu ki Türkiye Cumhuriyeti 95 yılda aldığı mesafeyle, dünyada, özellikle bölgesinde barış ve istikrarın vazgeçilmez unsuru, tüm hesapların etkileyici ve dengeleyici asli faktörü haline gelmiştir. Ama bu asil duruşun, asalet kavramından mahrum dünya egemenliği heveslilerince, mecbur kaldıkları zoraki bir katlanış görüntüsüne rağmen, hesaplarını bozan ve hadlerini hatırlatan bir tehdit unsuru  olarak algılanageldiği hepimizin malumudur.

Gücünü milletten alan, milletinin yüksek aidiyet duygusu, sadakati ve kahramanlığıyla sahiplenilen cumhuriyetin bu mübarek vatan coğrafyasındaki kuvvetli mevcudiyeti, 15 Temmuz  2016’da bir kez daha tescillenmiş, cumhuriyetine, devletine gerekirse canı pahasına sahip çıkacağını bir kez daha bütün dünyaya kanıtlayan bu büyük millet, elbette cumhuriyet bayramını en asil, vakur bir duruşla, onurla kutlama hakkını inkar edilemez bir katiyetle kazanmıştır. Farkında olmalıyız ki çok iyi gizlenmiş emellerin temel hedefinde devletimiz olmakla birlikte, değişen konjonktürün yeni stratejisinde ilk hedef bizatihi milletin kendisi ve bu milletin değerler manzumesidir. 20. yüzyılın dayatmalarına mahkum olmayan bu büyük millet ve devlet, 21. Yüzyılın da mahkumu olmayacaktır. Yola çıkılmıştır. Tereddütsüz yürünecektir. Bütün hadsiz kem güçlere ihtarımız olsun.”

ŞİİRLER HALK OYUNU GÖSTERİLERİ

Programda Melih Şuğle Ortaokulu’ndan Selin Demirhan kendi yazdığı şiirini seslendirdi. Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri Bursa Yöresi halk oyunları gösterisi yaptı.  Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi Öğrencisi Aleyna Erkara da “Aşkla Başlayan” adındaki Cumhuriyet konulu kompozisyonunu okudu.

Programda, Ereğli Belediyesi Halk Oyunu Ekipleri, Ege Yöresi Halk Oyunları gösterisi gerçekleştirdi. Daha sonra da ilçe genelinde Milli Eğitim Müdürlüğü’nce günün anlam ve önemine ilişkin düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları ile sportif yarışlarda dereceye girenlere ödülleri, Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ tarafından takdim edildi.

COŞKU DOLU GEÇİT TÖRENİ

Daha sonra öğrenci gruplarının taşıdığı dev bayraklar ve Atatürk posterleri ile başlayan Tören Geçişi gerçekleştirildi. Tören geçişine ilçeye bağlı okullar, gazi dernekleri , sivil toplum kuruluşu ve özel kuruluşlar ile askeri birliklerden oluşan gruplar katıldı. Vatandaşlar, tören gruplarına alkışlar ve tezahüratlarla destek verdi.

Yorum Ekle