SON DAKİKA

ÇİMENOĞLU: “EREĞLİ’DE ORTAK AKIL ŞART”

Haziran ayında yapılacak olan genel seçimler için Ak Parti’den Zonguldak Milletvekili Aday Adayı olduğunu açıklayan Dr.Nevzat Çimenoğlu gazetemizin Röportaj konuğuydu, Çimenoğlu çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. 09 Mart, 2015 17:18 Güncelleme: 09 Mart, 2015 17:18 ÇİMENOĞLU: “EREĞLİ’DE ORTAK AKIL ŞART”

Röpörtaj:Seyhan Dikay

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimler için Milletvekili adaylığı düşünen isimler öngörülen tarih içinde aday adaylıklarını açıkladı. Bu isimlerden birisi de  22 yıldır aktif siyasetin içinde yer alan gerek iki dönem hizmet verdiği Alaplı Belediye Başkanlığı sürecinde yaptığı başarılı çalışmalarla halkın gönlünde yer tutan, gerekse doktor olarak hizmet verdiği kurumlarda başarıları ile adından söz ettiren halen Kdz.Ereğli’de Echomar Hastanesinde Başhekimlik görevini sürdüren Dr.Nevzat Çmenoğlu Ak Parti’den Milletvekili aday adayı oldu.

Çimenoğlu ile Zonguldak’ın kendisi için olan öneminden ve aday olması durumunda gerçekleştirmeyi düşündüğü hedeflerinden söz etti.

Zonguldak, Ereğli ve Alaplı’nın, problemlerinin belli olduğunu ve bu problemlerin “Ortak akıl” ile çözülmesi gerektiğini gerçekleştirdiğimiz röportajda ifade eden Çimenoğlu, Artık tek adam devri yok. Bölgemizde yapısal sorunlar var, bir de ekonomik sorunlar var, yapısal sorunlar alt yapı ve üst yapı sorunları, bir şekilde milletvekillerimizin gayreti ile çözüldü bizde onların devamını getireceğiz” dedi.

Çimenoğlu ile oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen bir  röportaj yaptık. S Rota Haber’in sorularını cevaplayan Çimenoğlu ile yaptığımız röportajın detaylarını siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

Öncelikle Ak Parti’den Milletvekilliği aday adaylığınız hayırlı uğurlu olsun. Nereden aklınıza geldi aday adayı olmak ve Milletvekilliğine doğru yürümek?

30 Mart’ta yapılan Belediye seçimlerinde Alaplı’yı kaybettik, 2009 yılında 3200’e yakın oy aldım, 2014 yerel seçimlerinde ise 5200’e yakın oy aldım seçimi kaybettim. Daha sonra ise çevremden, kamuoyundan, partililerimizden istek geldi aday adayı olmam konusunda. Sonuçta bu bir hizmet yarışı, aday adayı olmanın bir sakıncası yok, Milletvekilliği olursa bugüne kadar ki tecrübemizi yansıtırız diye düşündüm ve bir yoklama yaptım beni Milletvekili olarak görmek isteyen kişilerin samimi olduklarını gördüm, onların bu samimiyetine karşı samimiyetsiz kalmak doğru değildi onun içinde aday adaylığımı koydum.

Çok fazla aday adayı var. Bu adaylar arasında sizin şansınız nedir?

Zonguldak’ta 30 tane aday adayı var bunların hepsinin listeye girme şansı var ama bölgesel bir dağılım olacaktır, Zonguldak merkez, Çaycuma, Devrek tarafı, Kdz.Ereğli, Alaplı tarafı olmak üzere Zonguldak 3 bölge olduğu için bu şekilde bir dağılım olacaktır. Bölgemizden de biri girecektir. Bizim bölgemizde de çok güçlü isimler var, şu an mevcut Milletvekilimiz Sayın Prof.Dr.Ercan Candan bana göre en şanslı adaylar biridir. İki dönem MKYK üyemiz olan Emine Çift hanımefendi yine çok kuvvetli isimler arasındadır, iki dönem başarılı Milletvekilliği yapan Sayın Fazlı Erdoğan kuvvetli isimler arasında, İki dönem başarılı İl Başkanlığı yapan Sayın Celil Uzun, Avukat Adem Öztürk yıllarca ilçe Başkanlığı yaptı. Bütün bunların arasında listeye girmek tabi ki çok zor, ama Genel Merkezin tercihi, bana denilen hepinizin şansının eşit olduğu.

AK Partili mevcut milletvekillerinin performansını nasıl buluyorsunuz?

Zonguldak geneline bakıldığı zaman ne var? Zonguldak’ın lokomotif projesi Filyos projesi Limanın ihalesi bitti, yer teslimi yapılacak, kamulaştırmalarının çoğu bitti, Sayın Köksal Toptan bu projenin üzerinde çok durdu hemen hemen bitirmek üzere.Mesela bizim Alaplı’da bir Fatih köprüsü problemi vardı, Alaplı merkez ile Karşıyaka’yı birbirine bağlayan o da yılan hikayesiydi 10 yıldır, çözülemeyen bir problemdi, yaklaşık 1 milyon 750 bin TL’lik bir yatırımdı bu problemde sayın Köksal Bey’in yardımları ile hal oldu yapıldı, yine Alaplı’da ki arıtma tesisinin yapılması, Kdz.Ereğli’de ki Hastane binası, Fen Lisesi, Okullar, Ereğli girişinde ki kavşaklı köprü, şu anda yapılmakta olan Vergi Dairesi binası, Adliye ve eski Devlet Hastanesi yerinin Üniversite’ye verilmesi için yapılan mücadele, Ereğli-Zonguldak yolu, bunların hepsi başarılı proje. Milletvekillerimiz tarafından yapıldı ,bunların hepsi Ak Partili Milletvekillerimizin başarısıdır. Başarısız demek mümkün değil.

Sadece AK Parti seçmenlerinden mi oy alabileceksiniz yoksa her kesimden oy alabileceğinize inanıyor musunuz?

Milletvekilliği seçimleri ile Belediye Başkanlığı seçimleri birbirinden çok farklı.Belediye Başkanlığı seçimlerinde genellikle kişiye oy veriliyor. Milletvekilliği seçimlerinde ise; partiye oy veriliyor, Belediye Başkanlığı seçiminde ben her kesimden oy almıştım, şimdi Milletvekilliği seçiminde de her kesimden oy alabilir miyim ? tabi ben buna talibim, aday olursam isteyeceğim. Alabileceğime de inanıyorum tekrar söylüyorum, bir insanın cebinde kalan son 5-10 TL’yi alabilirsiniz, ağlarsınız, zor durumunuzu anlatırsınız, yalvarırsınız bizim insanımız vefakardır, cefakardır, çıkarır cebinde ki son 5 TL’yi size verir, kendisi yemez al sen yer der, ama 4 senede 5 sene de bir kullandığı oyu var ya! onu almak çok zordur işte, kolay değildir, o oyu almak için o insanların gönlüne girmek lazım, eğer gönlüne girmişseniz alabilirsiniz.

Milletvekili olmanız halinde projeleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Benim şahsıma dair oluşturduğum bir proje olmaz olamaz, projeleri hep birlikte oluşturacağız, bugüne kadar hep birlikte yapıldı, zaten Ereğli’nin, Zonguldak’ın,Alaplı’nın problemleri belli yapılacaklar belli bunun “Ortak akıl” ile çözülmesi gerekiyor. Artık tek adam devri yok. Bölgemizde bir yapısal sorunlar var, bir de ekonomik sorunlar var, yapısal sorunlar alt yapı ve üst yapı sorunları bir şekilde vekillerimiz gayreti ile çözüldü bizde onların devamını getireceğiz. Burada ki en önemli konu nedir? Hastane binasının fakültelere dönüştürülmesi için sadece Vekil olarak değil, bütün Ereğli olarak, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarıyla, siyasi partileriyle yapılmalıdır, bir hareket var ama bu hareketin daha canlı daha kuvvetli şekilde olması lazım. Yolların, ulaşımın muhakkak yapılması lazım, Ereğli’de bir liman projesi var, bunun çözülmesi gerekir, zaten uğraşılıyor o projenin devam ettirilmesi gerekir.Demiryolu projesi var Sakarya Bartın arasında yapımı başlayan ama çok yavaş ilerleyen o projenin devam ettirilmesi gerekir.

Zonguldak, neden istenilen ekonomik başarıyı gösteremiyor?

Geçen günde söyledim bu bir kısır döngü Erdemir kendi satışını kendi yapmaya başladı sac tüccarları bitti, nakliyeyi kendisi yapmaya başladı nakliyeciler bitti, sac kesme dilme bölümünü kendisi yapmaya başladı bu işi yapan Atölyeler Fabrikalar zor duruma düştü. Onun için Ereğli’de ekonomik sıkıntı başladı ,bunun için Erdemir’i suçlayabilir miyiz? Bence suçlayamayız çünki, Erdemir’de bir ticari kuruluştur şirketler kar etmek için kurulur. Buna karşı çözüm bulmak gerekir. Bir yandan bakıyorsunuz HEMA kapandı 800 kişi işsiz kaldı, tersanelerimiz kapandı orada bir sıkıntı var. O zaman ne yapmak gerekiyor? Yeni iş alanları kurmak gerekli olduğunu düşünüyorum, yeni yatırımlar gelmesi gerektiğini düşünüyorum, mevcut Milletvekillerimiz de bununla ilgili uğraşmakta fakat yeni yatırımında gelebilmesi için bu sefer önünüze teşvik engeli çıkıyor, yatırımcı gidiyor Düzce’ye fabrika kuruyor, Düzce teşvikte en üst sırada biz daha gerideyiz o zaman yatırımcıyı buraya getirmeniz için teşviki artırmanız gerekir. Teşviki yükselmeme sebeplerine bakıyorsunuz. Ereğli’de kişi başına düşen gelir çok yüksek, peki neden yüksek çıkıyor ? Erdemir’den dolayı. Gerçekte öyle mi? değil tabi!.Ereğli’de ortak akıl şart.

Zonguldak’a baktığımızda da bir açmaz var, kömür ocaklarında binlerce insan çalışıyor şimdi bu ocakları kapatsanız binlerce insan işsiz kalıyor, Maliye Bakanlığı TTK’ne her yıl 500 milyon Türk Lirası para göndermekte, Maliye Bakanlığı hiçbir İle bu parayı yollamadığını TTK’nün zarar ettiğini söylemekte bu parayı başka alanlara kaydırsak Zonguldak kalkınır demektedir, Zonguldak kömür dışında farklı çeşitli sanayi alanları yatırımlarla yapılabilir diye düşünüyorum, bir bölümü Filyos tarafında bir bölümü ise Kdz.Ereğli tarafında olması lazım.

Zonguldak’ın hak ettiği kalkınma hamlesini yapacağına gerçekten inanıyor musunuz?

Zonguldak kalkınma hamlesini %100 yapacaktır buna inanıyorum.

13 Yıllık Ak Parti iktidarında ilimize yapılan yatırımları yeterli buluyor musunuz? Bulmuyorsanız bu eksiklikler nelerdir?

Kdz.Ereğli’ye Denizcilik Fakültesi geldi, Eğitim Fakültesi geldi, Ereğli’ye ve Alaplı’ya bir sürü yatırım geldi, hiç yatırım gelmedi olarak söylemek doğru değil, Hastane, vergi dairesi, Adliye Binası, Fen Lisesi, Fazlı Bey’in yaptırdığı Anaokulu, İmam Hatip Lisesi, Demir yollarından alınan 300 bin metre kare hazineye ait tahsis edilen arazi, yollar, 9 tane tünel bunlar bir çırpıda sayabildiğim hizmetler, Alaplı’da yapılan çok programlı Lise, yine Alaplı’da yapılan Adliye binası, Hükümet Binası.13 yıllık Ak Parti İktidarı döneminde yapılan pek çok hizmet var. Ama şunu karıştırmamak lazım gerek dünya ekonomisinde ki kriz ve bu krizi Türkiye’ye yansıması ve özellikle bu Dünya’da ki krizin iki sektörü vurması bunlardan biri Gemi İnşaat sektörü, bir diğeri Çelik sektörünü vurması Ereğli’yi çok etkiledi.

Dolayısıyla bu ekonomik kriz çarşıda ki esnafa kadar herkese yansıyınca insanlar önce cebine bakıyorlar, esnafın geliri düştü kazandığı para düşünce sıkıntıya girince bu sefer bu yapılanların hepsi unutuluyor ne yapıldı diyor haklı olarak insanlar, yine konu dönüp dolaşıp ekonomik krize geliyor, inşallah düzelecek.

Ak Parti 2015 seçimlerini keskin bir viraj olarak nitelendiriyor. Sizce bu seçimlerde Ak Parti'ye Zonguldak’ın katkısı ne olacaktır?

Seçim tablosunun Zonguldak’ta fazla değişeceğine inanmıyorum, yine Ak Parti Zonguldak’ta birinci parti çıkar.

Adaylık verilmezse herhangi bir kırgınlığınız olur mu?

Ben 22 yıldır aktif siyasetin içindeyim, babam yıllardır siyasetçi, 1946 yılında Demokrat Parti’yi kurmuş, 1950 yılında İlçe Yönetimi 1960 ihtilalini yaşamış,1965 yılında İl Genel Meclis üyeliği ve 1980 ihtilaline kadarda görevini sürdürmüş.18 sene hiç aralıksız İl Genel Meclis üyeliği yapmış ve hepsinde daimi encümen üyesi olmuş bir adam, babamın yanında yetiştik büyüdük, biz 3 kere iflas ettik ticaret hayatında sebebi de hep siyaset olmuş. Biz çocukken hiç dükkana giremezdik, müşteri giremezdi, o kadar çok köylü ve seçmen gelirdi ki! Babam hiç dükkanda durmazdı, hep bu işlerin içinde yoğrulduk ondan sonra kendim girdim siyasete. Belediye Başkanlığı siyasetin en zor, en zahmetli kademesidir her zaman söylerim, iki dönem Belediye Başkanlığı yaptım, Milletvekili adayı oldum ama hiç kopmadım. Meclise gittik, Bakanlar ile olduk, Cumhurbaşkanı ile beraber olduk, hizmet açısından bugüne kadar ki bilgimi, tecrübemi Milletvekili olursam memleketime faydalı olabilir miyim yansıtabilir- miyim? açısından giriyorum. Olmadığı zaman ben doktorum, Başhekimim, aile hekimi olurum, muayene açarım yine toplumdayım yine saygı görüyorum, Ereğli’den memnunum, çocuklarım büyüdü, eşim emekli bir sıkıntımız yok. Hiç küskünlüğüm dargınlığım olmaz aksine listeye kim gelirse gelsin 5 kişilik listeye o listenin kazanması içinde bir milletvekili çıkarması içinde hakikaten çalışırım dargınlığım olmaz.

Son olarak okuyucularımıza ve Zonguldak seçmenine ne söylemek isterseniz?

Hep şunu söyledim, demokrasi çağımızın en güzel yönetim sistemidir, seçmenin iradesine saygı göstermek gerekir. Kazansanız da kaybetseniz de sandıktan ne çıkarsa saygı göstermemiz lazım, onun için Zonguldak halkı bu seçimlerde de değerlendirip en iyiyi seçeceğine, en iyiye oy vereceğine inanıyorum.

Yorum Ekle