SON DAKİKA

“BİZ EHLİYET SATMIYORUZ. BİZ SÜRÜCÜ YETİŞTİRİYORUZ.’’

Yılların deneyimiyle Ereğli’de hizmetlerine devam eden Özel Ereğli Sürücü Kursu Ereğli’de Ehliyetin ve Emniyetin bir numaralı adayı olmayı sürdürüyor.Özel Ereğli Sürücü Kursu Müdürü ve Trafik Öğretmeni Mehmet Cecikoğlu, yaptığımız röpörtajda sektörde yılların verdiği bilgi ve birikimle hizmetlerine devam ettiklerini belirtti. 07 Ocak, 2015 18:16 Güncelleme: 07 Ocak, 2015 18:16 “BİZ EHLİYET SATMIYORUZ. BİZ SÜRÜCÜ YETİŞTİRİYORUZ.’’

Röpörtaj:Seyhan Dikay

Özel Ereğli Sürücü Kursu olarak, çağın ve yeniliklerin gölgesinde kalmadan sürekli olarak kendilerini yenilediklerini ifade eden Cecikoğlu, “Bizler gerekli araç ve gereçlerimizle kanunlar çerçevesinde bu işi layığıyla yaptığımıza inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin  gerek yazılım ve gerekse donanım bakımından  gerçekle bire bir örtüşen en iyi donanımlara sahip simülatörüyle eğitim verdiklerini belirten Cecikoğlu,ile yaptığımız söyleşiyi okurlarımızla paylaşıyoruz.

Mehmet Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1962 Kayseri de doğdum. 1988 yılından bu yana Ereğli de yaşıyorum. Ereğli de değişik okullarda Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptım. Yaklaşık on yıldan beri sürücü eğitimi sektöründe hocalık ve idarecilik yapıyorum. Bu şehirde yaklaşık sekiz-dokuz bin kişiye trafik öğretmeni olarak eğitim verdim ve bununla da gurur duyuyorum.

Ereğli de sürücü kursları değişik kampanyalar yapıyorlar, sizin bu kampanyalarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Gerçekten de şehrimizde sürücü kursları zaman zaman kampanya adı altında rekabet yapıyorlar ve bunu sadece parasal anlamda yapıyorlar; verilen eğitimin, hizmetin kalitesini artırmak adına yapmıyorlar. Ben bu duruma gerçekten çok üzülüyorum. Çünkü bizim yaptığımız sürücü eğitimi işi hayati bir iş. İnsanların hayatını ilgilendiren bir iş; dolayısıyla burada, paradan ziyade vereceğiniz eğitimin kalitesine dikkat edilmesi gerekir. Sürücü kursları sürücü adaylarını nasıl daha iyi yetiştiririm, gündelik hayatta akan trafiğin içine adaylarımı nasıl daha iyi hazırlarım düşüncesi içinde olacaklarına; maalesef bütün Türkiye de olduğu gibi ilçemizde de sadece parasal rekabet yapılıyor, bu da bizi ziyadesiyle üzüyor. Bana göre kampanyalar eğitim kalitesini yükseltmek, eğitim araç ve gereçlerinin kalitesini yükseltmek, gelişen ve değişen teknolojiden faydalanmak, eğitmen kalitesini yükseltmek adına yapılmalıdır.

Siz Ereğli de yıllar önce faaliyete başlamış olan bir sürücü kursusunuz Ereğli deki  sürücü kursu sayısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ereğli nüfusu yüz binin biraz üzerinde bir kent, nüfusa baktığımızda Ereğli  de olması gereken kurs sayısı dört yada beş olmalı ancak şu anda bizim ilçemizde yedi tane kurs var yani olması gerekenden en az iki tane daha fazla;  bu durum tabi parasal rekabeti getiriyor, sonuç olarak eğitim kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Oysa kurs sayısı dört yada beş olsa bütün kurslara yetecek sayıda kursiyer olacağı için işletmeciler günü kurtarma derdine düşmeyecekler dolayısıyla eğitim kalitesiyle ön plana çıkmaya çalışacaklardır. Sonuç olarak bundan kursiyerler istifade edeceklerdir.

Ereğli sürücü kursu olarak eğitim kadronuz da kimler var?

Kurumumuzda teorik derslerimiz sınıflarımızda, uygulama dersleri ise simülatör ve diğer eğitim araçlarımız da verilir. Teorik derslerimizi ki başta ben Trafik ve çevre derslerimizi veriyorum, ilkyardım dersimizi yine kurumumuzda yaklaşık on yıldan bu yana çalışan uzman ilkyardım hocamız, yine Araç tekniği dersimizi bu konuda uzman motor hocamız vermektedir. Uygulamalı direksiyon derslerimizi ise bu konunun uzmanı işini seven bu işi meslek haline getirmiş, sabırlı anlayışlı, uzun yıllarını bu işe vermiş Ereğli’nin en tecrübeli hocaları tarafından veriyoruz. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki eğitim araçlarımızın hepsinin de yeni ve aynı marka ve model olması elbette ki kursiyerlerimiz için bir avantajdır.

Ereğli sürücü kursu olarak sizi diğerlerinde ayıran özellik nedir?

Öncelikle şunu söylemek isterim ki bizi diğerlerinden ayıran özellik eğitim anlayışımızdır. ‘’Biz ehliyet satmıyoruz. Biz sürücü yetiştiriyoruz.’’ En önemli farkımız budur. Biz eğitime öncelik veriyoruz, kursiyerlerimizin iyi birer sürücü olması için yapılabilecek her şeyi yapıyoruz. Kursiyerlerimiz ehliyeti alsınlar da sonra ne halleri varsa görsünler mantığı içinde hiç olmadık olmayız da. Ayrıca bu işin bir de vicdani yönü var. Gece yastığa başımızı koyduğumuzda rahat uyuyabilmeliyiz. Bunun için kurumumuza sürekli yatırım yapıyoruz. Ereğli’nin üç ekranlı tek simülatörü bizim kurumumuzda, eğitim araçlarımızı sürekli yenileyerek kursiyerlerimizin teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanmasını sağlıyoruz. Sürücü eğitimi bizim işimiz.

Ehliyet sahibi olmak isteyenlere verilen ders saatleri yeterli midir? Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Aslında sürücü kurslarında verilen ders saatleri bana göre yeterli değil ancak elimizde bir motorlu taşıt sürücü kursları yönetmeliği var 2013 yılının mayıs ayında çıkan bu yönetmeliğe göre hareket etmek zorundayız. Gerek teorik dersler ve gerekse uygulama ders saatleri bu sözünü ettiğim yönetmelik de önceki yönetmeliğe göre daha azaltıldı. Hangi akılla bu yapıldı bilemiyorum fakat bu bir gerçek ortada böyle bir durum var dolayısıyla elimizdeki yönetmeliğe uymak durumundayız.

Kurum olarak biz gerekli hallerde yönetmeliğin bize emrettiği ders saatlerinin üzerine çıkarak kursiyerlerimizin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapıyoruz.

Sınav güzergahını nasıl buluyorsunuz?

Ereğli’miz de şu anda sınav güzergahımız Gülüç de biliyorsunuz. Güzergah ile ilgili bir sıkıntımız yok ; ancak sık sık değişmesi söz konusu oluyor bu da bizi ve dolayısıyla kursiyelerimizi rahatsız ediyor. Değişmediği sürece sıkıntılı bir durum yok şu anda.

Sürücü kurslarının bazıları yıllardan beri simülatör kullanmakta, siz de kursiyerlerinize böyle bir eğitim veriyor musunuz? Bu eğitimin sürücü adaylarına bir katkısı var mıdır?

Evet kurumumuzda  yaklaşık bir yıldan bu yana simülatör eğitimi verilmektedir. Simülatör konusunda satın almadan önce pek çok araştırma yaptık ve Türkiye’ nin  gerek yazılım ve gerekse donanım bakımından en güçlü en iyi simülatörünü aldık. İçinde motosiklet dahil bütün araçların bulunduğu, her türlü yol ve hava koşullarının canlandırıldığı senaryoların bulunduğu, gerçekle bire bir örtüşen donanımlara sahip bir simülatörümüz var. Bununla kursiyerlerimize direksiyon derslerinin başlangıcında akan trafiğe hazırlama şeklinde ders veriyoruz. Kursiyerlerimiz burada akan trafik içinde araç kullanmaya hazır hale geldikten sonra  araçlarımıza geçiyorlar. Tabi ki bu araçtan faydalanıyoruz. Biz kurum olarak teknolojinin bütün imkanlarından faydalanmaktan yanayız, bunun içinde gerekli yatırımları zamanında yaparız.

Türkiye’deki bu kadar trafik kazasının sürücü kurslarının yetersiz eğitim vermesine bağlayabilir miyiz? yoksa yollarımızda ve sinyalizasyonda da suç var mı?

Son 15 yılda trafik kazaları sonucu oluşan ölümlerde ciddi bir azalma söz konusu. Açıkça görülüyor ki, hep artma eğiliminde olan kazalar ve yaralanmalar da son yıllarda azalıyor.

Trafik kazaları elbette yollarda hareket eden araçların sayısı ile orantılıdır. Ayrıca evin önünde duran araç ile sürekli hareket eden araç arasında da kaza potansiyeli açısından fark olacaktır. Dolayısı ile, kazalar ile yollardaki toplam araç sayısının ve bir aracın kat ettiği ortalama kilometrenin ilişkisi vardır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde kazalar ve ölümler (Araç-km) başına verilir. Ayrıca, yaralanmalar ve ölmeler söz konusu olunca aracın içindeki ortalama insan sayısı da hesaba katılmalıdır. Kalabalık ailelerin araç sahibi olmaya başlaması nedeniyle, ülkemizde araç içinde seyahat eden insanların ortalama sayısının arttığını da izliyoruz.

Ne oldu da Türkiye'de bu değişim gerçekleşiyor ? Cevap aslında tek değil çok yönlü; 1980 'li yıllardan başlayarak Türkiye'de yollara işaretlemeler yerleştirildi, TV'nin yaygın olarak izlenmesi toplumda bilinçlenme yarattı, araç emniyeti tedbirleri, ABS donanımı, emniyet kemeri ve hava yastığı kullanımı güvenliği arttırdı . Yollar genişletildi, çizgiler çekildi, tırmanma şeritleri yapıldı, trafikte eğitime önem verildi, sürücü belgesi alabilmek için eğitim şartı getirildi, önemli yerleşim merkezlerine otobanlar ya da uluslararası standartlarda tek yönlü yollar yapıldı, yollarda trafik kontrolleri arttı. Bu ve benzeri daha çok iyileştirici etken sayabiliriz.

Son olarak iletişim bilgilerinizi paylaşırmısınız?

Tabiki kurumumuz orta camii de Yalçınkaya tıp merkezinin üzerinde 2. Kat  Telefonumuz 372 316 33 00 549 316 33 00     internet adresimiz www.ereglisurucukursu.com.tr e-mail: [email protected]

Yorum Ekle