SON DAKİKA

BİR DOKUNDUK BİN AHH İŞİTTİK

Ereğli ekonomisi can çekişiyor.Esnaf fındık hasadının piyasayı hareketlendireceğini umut ediyor. 26 Temmuz, 2014 18:35 Güncelleme: 26 Temmuz, 2014 18:35 BİR DOKUNDUK BİN AHH İŞİTTİK

Röpörtaj:Seyhan Dikay

Birkaç yıl öncesine kadar  ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan Zonguldak’ın en hareketli ilçesiyken  bugün her sektörde  durgunluk   çözüm yolları arayışına giren Ereğli’de  esnafla söyleşilerimizde deyim yerindeyse bir dokunduk bin ahh işittik. 100 bini aşan şehirde 60 bini aşan icralar dikkati çekerken  görüştüklerimiz çözüm önerilerinin yaşama geçirilmesi umudunu taşıyorlar. Özellikle yerel seçimlerin yol açtığı değişikliğin şehre yansıması için beklenmesi gerektiğinde birleşiyorlar. Bu yıl fındık rekoltesinin düşüklüğünün fındık fiyatlarına olumlu yansımasının piyasaya canlılık getirmesi umudundalar.  Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanacağını tahmin ediyorlar.

Gazetemizin bu haftaki röportaj konuklarını farklı sektörlerden seçtik.  Erdemir’in satış politikalarını eleştiren ve geçtiğimiz ay Erdemir’in kapısı önünde tabutlu eylem yaparak kamuoyunun dikkatini çeken TSO  Meclis Başkanvekili, Saç tüccarı ve Nakliyecilerden Niyazi Özcan, Kuyumculuk sektöründen Yavuz Sesli, Mehmet Özkanca ile Beyaz Eşya bayii Cemal Yağmuroğlu ile güncel konuları içeren 3 soru sorduk. Aldığımız yanıtlar ilçenin bugünü, yarını hakkında  ipuçları verdi. Sorularımız ve yanıtlarını okurlarımızla paylaşıyoruz.

Yerel Seçimlerden buyana piyasada ne gibi değişiklik oldu ?

NİYAZİ ÖZCAN :Pisikolojik değişiklik oldu.

YAVUZ SESLİ:Yerel seçimlerden bu yana piyasa durdu, bu duruşu bir türlü anlamlandıramıyoruz. Piyasalar açılacak diye beklerken aksine işsizlik baş gösterdi.İnsanların alımı azaldı, herkes gelecek korkusuna kapıldı ki harcama yapmıyor. Sektörümde mi iş yok diye araştırıyorum .Ama her sektör aynı şekilde…işsizlik, işsizlik.Hatta gıda da bile işsizlik var.Satılan mal ve cirolar geçen seneden düşük.

MEHMET ÖZKANCA : Ereğli’de ekonomik anlamda bir daralma söz konusu. Seçimlerden bu yana  fazla da bir değişim olmadığını görmekteyiz..Tersanelerin kapanması, Erdemir’de işçilerin düşük ücret ile çalıştırılması Ereğli ekonomisine büyük darbeler vurmaktadır.Tabi burada önemli olan İlçe Örgütlerinin aktif olarak çalışması, siyasi partilerin birlik, beraberlik içerisinde Ereğli’nin ekonomisi ile ilgili plan ve proje üretmeleri ve harekete geçmesi gerekiyor diye düşünüyorum..Tabi ki Ereğli Belediye Başkanından da beklentisi olan halkımız ben inanıyorum ki , bu beklentinin cevabını en iyi şekilde alacaktır.Beklediği girdiği sağlayamayan  esnaf da zor durumda. Ereğli’de tersanelerin harekete geçmesi  büyük katkı sağlayacaktır.İnşallah Devlet Hastanesinin yeni yapılan yere taşındıktan sonra oraya üniversite geleceği dile getiriliyor. Şu anda iktidar Partisi’nin yöneticileri bu anlamda harekete geçerseler Ereğli’ye öğrenci’nin çok şey vereceğine inanıyorum.

CEMAL YAĞMUROĞLU: Yerel seçimlerden sonra  stres gitti. Gelişmeler 2015 yarı yılında olur. Yeni seçilen Belediye Başkanından 6 ayda bir şey beklenmesi doğru olmaz.

Ereğli bölge ekonomisinin neresinde ?

NİYAZİ ÖZCAN :Bölge ekonomisinin en dibinde , hatta eksinin altında. İnşaat, Hizmet grubunu tetikleyen  lokomotif sektörlerdir.,Erdemir istediğini zengin, istediğini fakir etmemeli.Erdemir’in özüne dönmesi lazım.Organize Sanayi Bölgesi (OSB) düşünerek Erdemir’i atlamamız söz konusu olmaz.Sömürü sisteminin durdurulması lazım, Erdemir’in içinde ki özelleştirme, köleleştirme sisteminin durdurulması lazım. Erdemir’in adaletli olup yüzünü Ereğli’ye dönmesi gerekir. bu nasıl olur ? Kdz.Ereğli insanının göstereceği tavır ile belli olur.

Ereğli’deki tüccarı Erdemir en zor gününde sattı.Bu işler uzak doğu kültürü ile olmaz, hiç kimse başka yerde adres aramasın .Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ile işimize devam etmek zorundayız.

600 tüccar 953 nakliye’ci ve sanayicinin yeniden hareketlenmesi gerekiyor. Özelleşen Erdemir değil, Erdemir yönetimidir.Erdemir’in % 49’u hala halkındır.Erdemir, özelleştirme’de verdiği sözü yerine getirmesi lazım,Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır bize cevaben verdiği bir açıklamasında toplam nihai ürün 7.7 milyon seviyesine taşıdık denilmekte , 2,3 milyon ton atıl kapasite mevcut.3,5 millyar dolar yatırım.Acaba 2,3 milyon ton “atıl kapasite” için mi gerçekleşti.Bu rakam ne kadar doğru bilemiyoruz, 3,5 milyar dolar harcama Oyak grubunun kesesinden mi gitti ? ülkemizden mi gitti ? bilemeyiz ama Ülkemizde ki yabancı Mühendis firmaya gittiği şüphesiz.

2,3 Milyon ton atıl kapasiteyi , yatırımı neden elinde tutuyorsun, yatırım sözünü tut satalım, yeniden tüccar bulmaya çalışma , Ereğli’deki tüccar Erdemir’in en zor gününde mal sattı.Bugün bu ihanet neden ?

40 yıllık satış tecrübesi olan bir kişiyle konuşuyorsunuz, 40 yıllık tüccarın gelişmediği düşünmek söz konusu olamaz, Ereğli vergi dairesine baksın görsün, İstanbul’da binlerce tüccarla iş yapıyorsun ama ben tüccar ile iş yapmam diyorsun.Ramazan nedeniyle çalışmalarımızı ara verdik bunu kimse yanlış anlamasın, Ramazan bayramından sonra çalışmalarımıza başlıyoruz.

Diğer çözüm önerilerim ise şu şekilde ; Kandilli’de yeni vurulan kuyu ile birlikte TTK’nın daha fazla yatırım ile işçi alınmasına katkı sağlaması gerekmektedir, Tersaneler olmazsa olmazlarımızdan, ayrıca öğrenci sayımız ağır ağır ilerlemekte eğitime katkı sağlanması gerekiyor.

YAVUZ SESLİ: Ereğli bölge ekonomisin de  yıllar önce birinciydi. Ama artık en sonuncu mudur ki ? Sebebi icra’da  50 bin-60 bin dolayında dosya varmış. Bu  kimse ödemesini yapamıyor, kimse bankadan para alamıyor demektir.Erdemir’in politikaları ne kamyoncu, ne de sac tüccarı bıraktı.Herkes kendini kurtarma çabasında.

MEHMET ÖZKANCA: Şu anda bölgenin en gerilere doğru geldiğini görmekteyiz. Düzce  ekonomik olarak kendini aşmış durumda OSB’sini tamamlamış, yeni OSB’ler yapmış, İnşaat sektörü, otomotiv sektörü harekete geçmiş, Ereğli’de ise  siyasilerin beceriksizliği de söz konusu . Ereğli TSO’nın hala kurumlarla  kavgayı bir an önce bitirip herkesin yüzünü Ereğli’ye dönmesi lazım.  Kavga’dan ziyade birlik beraberlikle Ereğli’nin ekonomisini katkı sağlamaları gerekir..Ereğli’de tüm kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin Başkanları bir araya gelip Ereğli’nin ekonomisini düzeltmek için bir an önce girişimlerde bulunmaları lazım. Ereğli’ de bu altyapı var.Boş olan tersaneler sadece müşteri bekliyor birbirinizle kavga etmenize gerek yok ki! Birbirinizle kavga edeceğinize her kes birer müşteri getirsin Ereğli’ye…dolayısyla bundan halktan yararlansın Ereğli’de büyüsün.Bu kavga Ereğli’ye yakışmıyor,.Herkes elini taşın altına koysun ve bu problemi çözsün.

CEMAL YAĞMUROĞLU: Ereğli bölge ekonomisinin gerisindedir. Ereğli halen Erdemir’e bağlılıktan kurtarılamamıştır.

Fındık sezonuna giriyoruz. Piyasaya  hareketlilik getirir mi?

YAVUZ SESLİ: En önemli beklentimiz fındık, fındık olmazsa olmaz, hele ki fiyat bu sene 8-12 T.L arası olursa hepimiz rahatlarız, fındık deyip geçmeyin, beyaz eşya-Kuyumcu-Mobilyacı herkes ama herkes nasipleniyor, ben çok hareket bekliyorum kendimce tabiki.

MEHMET ÖZKANCA:Fındık sezonuna girdiğimizde Ereğli’deaz da olsa bir girdi sağlanıyor, dolayısyla bundan hem halkımız hem esnafımız yararlanmaktadır.Fındığın Ereğli’ye ekonomik olarak küçükte olsa bir payı vardır, bu sevindirici bir olaydır her sene bu payı biz almaktayız.

CEMAL YAĞMUROĞLU:Eylül ayı hareketli geçer.

Yorum Ekle