SON DAKİKA

BEܒden iki büyük edes projesi

Bülent Ecevit Üniversitesi EDES kapsamında iki proje hazırladı. 09 Temmuz, 2015 19:22 Güncelleme: 09 Temmuz, 2015 19:22 BEܒden iki büyük edes projesi

Zonguldak Valiliğinin koordinasyonunda gerçekleştirdiği “Down Sendromlu Çocukların Öz Bakım Becerilerinin Geliştirilmesine Yönelik Eğitsel Video ve Etkileşimli İçeriklerin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi” ile “Evimiz Engelimiz Olmasın” başlıklı projeler özellikle engelli bireylerin ve ailelerinin eğitimini hedefliyor.

EDES Nedir?

Bülent Ecevit Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2011 yılından bu yana sürdürdüğü Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında iki büyük proje hazırladı. EDES Programı, engellilerin yaşamın içine dâhil olmalarını ve toplumun genelinde engellilik konusunda duyarlılık oluşturulmasını sağlayan projelerin gerçekleştirilmesini hedefliyor. BEÜ bu kapsamda hazırladığı projelerle öncelikle engellilerin eğitilmeleri yönünde çalışmalar gerçekleştiriyor. Down Sendromlu çocuklara kişisel bakımlarını kendi kendilerine gerçekleştirme becerisi kazandırmayı hedefleyen ve 2014 yılının Ocak ayında başlatılan ilk proje 2015 yılı Mart ayında sonuçlandı. Zihinsel engelli çocukların ev ortamında yaşayabilecekleri kazaları önleme ve kaza anında oluşabilecek yaralanmalara müdahale edebilme konusunda ebeveyn eğitimlerini içeren proje ise 2015 yılının Şubat ayında başlatıldı. Bu projenin ise Kasım ayında sonuçlanması için çalışmalar hızla devam ediyor.

EDES Programı kapsamında oluşturulan projeler, illerde Valilikler aracılığı ile koordine ediliyor. Engelli bireylerin sosyal, psikolojik ve tıbbi rehabilitasyonuna ve engelliliğin önlenmesine katkı sağlamayı, toplumda engellilere yönelik bilinç ve duyarlılık yaratmayı ve tüm bunların neticesinde engellileri bütünüyle toplumsal yaşamın gerçek bir üyesi haline dönüştürmeyi hedefleyen projelerin desteklendiği Program, projeyi gerçekleştiren kurumlara teşvik edici maddi destek sağlıyor. Engellilik nedenlerinin tespit edilmesi, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesi, engelli oranlarının azaltılması ve engeli yaratan etkenlerin en aza indirilmesi de Program kapsamında sürdürülen projelerin hedefleri arasında yer alıyor.

BEÜ, Down Sendromlu Çocukların Eğitimi İçin 42 Adet Eğitici Video ve Kitap Hazırladı

Kromozom sayısındaki değişiklik nedeni ile engelli olarak dünyaya gelen Down Sendromlu çocukların eğitimine yönelik proje Ereğli Eğitim Fakültesi, Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ve Kdz. Ereğli’deki bir ilkokulun iş birliğiyle gerçekleştirildi. Projede 28 adet etkileşimsiz, 14 adet etkileşimli eğitici video geliştirildi. Ereğli Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürkay Birinci’nin yürütücüsü olduğu proje kapsamında Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulunda 65 metrekare alanda uygulama ve teknoloji sınıfları ile gözlem odası oluşturularak 4 ay süresince ilkokul öğrencisi olan 3 Down Sendromlu çocuğa eğitim verildi. Başarı ile sonuçlanan projede ayrıca ebeveynlerin eğitimleri evde de sürdürebilmeleri amacıyla zenginleştirilmiş kitap (z-kitap) hazırlandı. Eğitim uygulamalarında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları da içeren z-kitabın dijital haline http://ozdestek.beun.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Anneler Eğitiliyor, Zihinsel Engelli Çocuklar Evlerinde Daha Güvenle Yaşıyor

BEÜ Zonguldak Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Sevim Çelik’in yürütücülüğünde hazırlanan ve 7-14 yaş aralığında zihinsel engelli çocuk sahip ailelerin eğitimini hedefleyen “Evimiz Engelimiz Olmasın” başlıklı EDES projesi ise devam ediyor. Zihinsel engelli çocukların ebeveynlerin bilgi ve beceri kazanması, ayrıca bu konuda farkındalık yaratılması projenin hedeflerini oluşturuyor.

Devam eden bu proje kapsamında 13 bölümden oluşan “Ev Kazalarının Önlenmesi ve İlk Yardım” başlıklı bir de kitap hazırlandı. Annelere yönelik olarak hazırlanan eğitimler babalar tarafından da büyük ilgi görünce proje ebeveyn eğitimi haline dönüştü.  Projede ebeveynler eğitimlerde elde ettikleri bilgi ve kazanımları günlük yaşamlarında da uygulamaları ayrıca teşvik ediliyor. Zonguldak Sağlık Yüksekokulu’nun Gökçebey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel Oktay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliği ve destekleri ile yürüttüğü “Evimiz Engelimiz Olmasın” projesinde, her biri 25 kişiden oluşan üç grup teorik ve uygulamalı eğitim alıyor. Eğitimler öncesinde ve sonrasında ebeveynlere bilgi değerlendirme anketleri uygulanıyor. İlk grubunun eğitimi Haziran ayında tamamlanan projede ikinci ve üçüncü grupların eğitimleri ise devam ediyor. Projenin, 2015 yılının Kasım ayında sonuçlanması planlanıyor.

Rektör Özer: “EDES Projeleri ile Engellilerin Topluma Kazandırılmasında Büyük Önem Taşıyor”

BEÜ tarafından gerçekleştirilen EDES Projelerini değerlendiren Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, EDES Projelerinin engelli bireylerin topluma kazandırılması hedefinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi: “Engelli bireylerin farklı sebeplerle sosyal yaşamdan dışlanmaları ve özellikle eğitim olanaklarından yararlanamamaları toplumun en ciddi sorunlarının başında yer alıyor. Biz Üniversite olarak gerçekleştirdiğimiz projelerle bu sorunları tespit ederek kalıcı çözümler üretmeye devam ediyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı EDES Programı kapsamında da 2014 ve 2015 yıllarında iki proje yürütüyoruz. Projelerimizden biri tamamlandı diğeri ise tamamlanmak üzere. Her iki proje için de engelli ebeveynlerinden çok olumlu dönüşler alıyoruz. Bilindiği gibi EDES Projeleri Valilikler koordinatörlüğünde sürdürülüyor. Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban’a projelerimize destekleri dolayısıyla teşekkürlerimiz sunuyorum.”

Yorum Ekle