SON DAKİKA

Kim doğru söylüyor?

Kim doğru söylüyor? 15 Eylül, 2017 09:43 Güncelleme: 15 Eylül, 2017 09:43 Kim doğru söylüyor?

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Çaycuma Havaalanı için Ulaştırma Bakanlığının uçuş için uygun, Türk Havayollarının ise uçuşa uygun değil açıklamalarına tepki göstererek, “Havaalanı konusunda kim doğru söylüyor?” diye sordu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın Çaycuma Havalimanından iç ve dış hat seferlerinin başlatılması ile ilgili soru önergesini yanıtladı.

Uzunca bir süredir Zonguldak Çaycuma Havalimanı’nın iç ve dış hatlara açılması ve etkin bir şekilde kullanımı için yoğun çaba sarfeden Ünal Demirtaş, ”Çaycuma Havalimanı operasyona uygun mu, değil mi? Ulaştırma Bakanlığı uygun derken, Türk Hava Yolları uygun değil diyor, kim doğru söylüyor bilmek istiyoruz” dedi. CHP’li Demirtaş açıklamasında şunları söyledi: 

“ZONGULDAK İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK!

Zonguldak Çaycuma Havalimanı’nın iç ve dış hatlara açılmasını bir Zonguldaklı olarak çok önemsiyorum. Çünkü bu havalimanının iç ve dış hatlarda etkin kullanımı Zonguldak’ın ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı yapacağı gibi Batı Karadeniz’in tek havalimanı olması sebebiyle bölgeye de önemli artıları olacaktır. Gurbetçilerimizin ulaşımında büyük kolaylık sağlanacak, iç turizm potansiyeline katkı sunacak aynı zamanda ulaşım kolaylığı nedeni ile ekonomik ve sosyal kalınmada bir adım atılmış olacaktır.

Konuyla ilgili olarak şimdiye kadar pek çok başvuruda bulundum. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi ve meclis araştırma önergesi verdim. Bunun yanında Türk Hava Yolları Genel Müdürü ile Yönetim Kurulu Başkanı’na, bölgenin sosyo-ekonomik durumu, verilen ve alınan göç oranları ile yolcu potansiyeline ilişkin BAKKA’nın yaptığı araştırmaların sonuçlarını içeren birer mektup gönderdim.

THY: OPERASYONA UYGUN DEĞİL!

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Genel Müdürü Yardımcısı Dr. Ahmet Bolat’ın mektubuma verdiği cevapta, “Zonguldak-Çaycuma (ONQ-LTAS) meydanı için yayınlı son güncel AIP chartları referans alınarak yapılan otorizasyon sonucunda meydan operasyona uygun bulunmadığı, meydanın operasyona uygun bulunmama sebeplerinin de :

-Kısa pist(1881 m),Dar pist(30 m),Meydanın coğrafik özellikleri(meydan çevresinde kritik mania),Her iki pist yönünde de sadece turlu yaklaşma yapılabilmesi, Meydanın operasyon açısından en yüksek risk grubunda bulunması” olduğu belirtilmişti.

 

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: OPERASYONA UYGUN

Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen yanıtta ise; “2017 yılı içerisinde Çaycuma Havalimanı’nın operasyonlarda daha etkin kullanılması amacıyla aletli alçalma planları üzerinde yapılan çalışmalarda,36 pisti için 5 derecelik offset bir ILS usulü tasarlanabileceği, bu durumda %5 pas geçme oranı ile OCA:380 feet(OCH:339 FEET) VE %2.5 pas geçme oranı ile OCA:520 feet(OCH:479 feet)minimalarına kadar alçalmanın mümkün olabileceği tespit edilmiştir. Bu itibarla B737 ve A319 uçakları ile sürekli dış hat seferi düzenlenen Zonguldak – Çaycuma Havalimanı’nın kategorisine uygun uçaklarla operasyon yapılmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır.” denilmektedir.”

THY’YE ÇAĞRI!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş açıklamasında, Ulaştırma Bakanlığı tarafından operasyona uygun olarak tanımlanan A319 ve B737 tipi uçaklarla iç ve dış hat seferlerinin başlatılması için Türk Hava Yolları’na çağrıda bulundu. CHP’li Demirtaş: “Türk Hava Yolları’nın uçuş filosunda, Ulaştırma Bakanlığı’nın ifade ettiği A319 ve B737 tipi uçaklar mevcut. Bu uçakların yolcu kapasiteleri 130 ile 170 arasında değişiyor. BAKKA’nın yolcu potansiyeline ilişkin araştırmasına göre, bu yolcu sayısı rahatlıkla karşılanabiliyor. Buradan Türk Hava Yolları’na çağrıda bulunuyorum; gurbetçilerimizin ulaşımında büyük bir kolaylık sağlayacak, Zonguldak’ın sosyo-ekonomik kalkınmasında önemli etkiler yaratacak, Batı Karadeniz’de hareketliliği sağlayacak Çaycuma Havaalanı’ndan THY’nin iç ve dış hat seferlerini başlatmasını bir Zonguldaklı olarak talep ediyorum.”dedi.

BİR ÇAĞRI DA AKP MİLLETVEKİLLERİNE!

AKP Milletvekillerine çağrıda bulunan, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş: "  Bu güne kadar Çaycuma havaalanını iç ve dış hatlara açılması için yeterli çabayı göstermeyen Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu ve Özcan Ulupınar'a çağrıda bulunuyorum. Zonguldak'a sahip çıkın ve  THY'nin Zonguldak Çaycuma Havalimanı'ndan iç ve dış hatlara sefer başlatması için üzerinize  düşen sorumluluğu hiç değilse bundan sonra yerine getirin" ifadesini kullandı.

 

Yorum Ekle