SON DAKİKA

Çocuklar "Popülist Hizmetlerin" Kurbanı olmasın...

Bir kez daha uyarız….Çocuklar "Popülist Hizmetlerin" Kurbanı olmasın... 20 Mart, 2018 16:56 Güncelleme: 20 Mart, 2018 16:56 Çocuklar "Popülist Hizmetlerin" Kurbanı olmasın...

Bir kez daha uyarız….

S Rota Haber Gazetesi olarak 12- 26 Mayıs tarihlerini kapsayan 92. Sayımızda manşetten yer verdiğimiz Kdz.Ereğli’ye bağlı Gülüç beldesinde dere boyunda ki oyun parkının, 14.06.2014 Tarihli Resmi Gazete’nin 29030 sayısında; Mekansal planlar yapım yönetmenliği; mevzuatında yer alan;

MADDE 12 – (1) İmar planlarında; çocuk bahçesi, oyun alanı, açık semt spor alanı, aile sağlık merkezi, kreş, anaokulu ve ilkokul fonksiyonları takriben 500 metre, ortaokullar takriben 1.000 metre, liseler ise takriben 2.500 metre mesafe dikkate alınarak yaya olarak ulaşılması gereken hizmet etki alanında planlanabilir. 

MADDE 23 (4) Park, çocuk bahçesi, oyun alanı, meydan gibi açık alanların mahalle ve semt ölçeğinde merkezlerle birlikte tasarlanması esastır. “ hükmüne bağlı olarak oyun parkının çocukların can güvenliği açısından tehlike oluşturduğunu kamu oyu ile paylaşmıştık. 

 Gülüç’de döner kavşak yanındaki Çocuk Oyun Parkı’nın yer seçimi ve güzergah yanlışlığını yansıtan haberimiz yetkililerin dikkatini çekti.

Karayolları 15.Bölge Müdürlüğü ve Kdz. Ereğli Emniyet Müdürlüğü görüşlerini o süreçte Kaymakamlık aracılığıyla S Rota Haber’e bildirdi.

Çocuk oyun parkı ile ilgili haberimiz yayınlandıktan sonra Valilik ve Kaymakamlık inceleme başlattı. İnceleme sonucu Karayolları 15.Bölge Müdürlüğüne bağlı teknik bir ekip güzergahta inceleme yaptı. Karayolları 15.Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi imzasıyla 17 Temmuz 2017 tarihinde Kdz. Ereğli Kaymakamlığına 81331959-621.04/E228427 sayılı bir yazı gönderildi.

Yazıda özetle Karayolları Trafik Yasası’nın 18.maddesi ile birlikte çalışan Karayolu Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkındaki Yönetmeliğin 39.maddesine göre KGM’nin sorumlu olduğu belirtilerek,”Karayolu kenarında yapılacak ve açılacak tesislere geçiş yolu izin belgesi verilmesinden önce sorumlu Belediye Başkanlığı ilgili Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden uygun görüş almak zorundadır. Bahse konu çocuk parkının karayoluna geçiş bağlantısı olmadığından, kurumumuzdan herhangi bir görüş alınmamıştır.” ifadelerine yer verildi.

Kdz.Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü’de 25 Temmuz 2017 tarihinde Kaymakamlığa gönderilen 94164971-28840 sayılı yazıda çocuk oyun parkının trafik güvenliği açısından incelenerek fotoğraflanmış.. Özetle,”Parkın yürüyüş ve sahil bandının Alaplı yönünden bir adet girişinin olduğu, giriş ve çıkışların buradan olacağı, oyun parkının çevresinin tamamının yaklaşık 2mt.yüksekliğinde çelik tel örgü ile kapatıldığı görülmüş ve fotoğraflanmış, yakınlarında üst ve alt geçit olmadığı tespit edilmiştir. Trafik güvenliği açısından alt veya üst geçitler yapılmasının, yol kenarlarına uyarı levhalarının konulmasının, asfalt üzerine hız limitini (60km/s) gösterir yazı yazılmasının uygun görüldüğübelirtildi.

Ardından, Gülüç Belediye Başkanlığı konuyu değerlendirerek ilgili kurumlara gönderdiği yazıyla çocuk oyun parkına çocukların ve vatandaşların güvenli bir şekilde geçişi için üst geçit yapılacağını bildirdi. Konuya ilişkin Ereğli Kaymakamlığının 24.08.2017 tarihli 95776974/Mah.İd.252.02/5412 sayı ile S.Rota Haber’e gönderdiği yazıda Gülüç Belediye Başkanlığının cevabı şöyle ifade ediliyor: 

“Belediyemiz tarafından Ereğli-Düzce Karayolu kenarına yapılan çocuk oyun parkı için gerekli tedbirleri alınmakta, en son belediyemiz tarafından üst geçit projesi hazırlanmakta, proje bittikten sonra Karayolları ile protokol yapılıp yapımına başlanacaktır. Daha sonra altı pens telleri ile kapatılıp vatandaşlara üst geçidi kullandırmalarına yönlendirme yapılacaktır. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra çocuk parkının hizmete açılması planlanmaktadır”

Öte yandan 23.12.2017 tarihinde Gülüç Belde Belediye Başkanı Demirtaş Ereğli’de yayın yapmakta olan yerel bir gazeteye verdiği demeçte ;   Ereğli-İstanbul karayolu üzerine ikinci bir üst geçit yapacaklarını, belirten açıklamasında şu ifadelere yer vermişti. Beldemizdeki ırmak kenarında oluşturduğumuz yürüme, dinlenme alanımızdaki çalışmaları büyük oranda tamamladık. Aynı zamanda çocuklarımızın da oynayabileceği park alanımızı oluşturduk. Belde halkımızın ve çocuklarımızın gezi ve eğlence alanına geçebilmelerinde yaşayabilecekleri olumsuzlukları da göz önüne alarak güzergahta ikinci bir üst geçit yapmaya karar verdik. İlgili makamlardan gerekli izinleri alınan üst geçit için gerekli olan yaklaşık 400 bin lirayı kendi bütçemizden karşılayacağız.” Dedi.

Gülüç Belde Belediye Başkanı Demirtaş’a soruyoruz…

1-) 29030 Sayılı kanunun sizin için bir hükmü yokmudur?

2-) Oyun parkını 29030 sayılı kanuna aykırı olmasına rağmen bulunduğu alanda tutabilmek adına 400 Bin Türk Lirası’nı Belediyenin bütçesinden karşılamanız, Belde Belediyesi’ni 400 Bin Lira borçlandırmak doğru mudur?

3-) Trafik akışının en yoğun olduğu Ereğli –İstanbul asfaltı üzerinde dere boyuna kurduğunuz oyun alanını mahalle içinde, okullara yürüme mesafesinde daha uygun bir yere neden monte etmemek için çaba sarf ediyorsunuz?

4-)Üst geçit kullanma alışkanlığının zayıf olduğu bir toplumda çocukların can güvenliğini tehlikeye atmak vicdanen sizi rahatsız etmiyor mu?

5- ) Bir çocuğun canı, sizin o mevkiye kurduğunuz oyun alanı kadar değerli değil mi?

Sevgili okurlar, yayınladığımız haber, oyun alanları ile ilgili mevzuat, Karayolları 15.Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi imzasıyla 17 Temmuz 2017 tarihinde Kdz. Ereğli Kaymakamlığına 81331959-621.04/E228427 sayılı yazı, Kdz.Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün 25 Temmuz 2017 tarihinde Kaymakamlığa 94164971-28840 sayılı gönderiği yazı çocuk oyun parkının trafik güvenliği açısından olumlu olmadığını da gözler önüne sermektedir.

3-5 plastikten oluşan oyun parkını inatla kaldırmamak için, Belediyeyi 400 Bin Türk Lirası borçlandırmayı hedefleyen, bunuda allayıp pullayıp “asansörlü üst geçit yapıyoruz” başlığıyla bazı yerel gazetelere servis eden, akıl tutulması yaşayan Demirtaş ileride bu alanda ki oyun parkına geçmek için araçlarla karşı karşıya kalacak olan çocukları tehlikeyle burun buruna getirmektedir. Yaşanacak her türlü üzücü olaydan, acı tablodan birinci derece kendisi sorumlu olacaktır.

Bunuda kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz…

Seyhan Dikay

S Rota Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi

 

 

Yorum Ekle