SON DAKİKA

24 Temmuz Basın Bayramı Kutlandı

24 Temmuz Basın Bayramı Kutlandı 24 Temmuz, 2018 13:20 Güncelleme: 24 Temmuz, 2018 13:20 24 Temmuz Basın Bayramı Kutlandı

Karadeniz Ereğli Gazeteciler Derneği (EGD) üyesi gazeteciler 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü ve Basın Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Dernek Başkanı İbrahim Necati Günay, “Türkiye’de kimin gazeteci olduğuna veya kimin olmadığına ancak basın meslek örgütleri karar verebilir. Türkiye’de yıllardır süregelen bir yanlışın düzeltilmesi artık kaçınılmazdır” dedi.

Karadeniz Ereğli’de görev yapan, EGD üyesi basın mensupları, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının Yıldönümü ve Basın Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Törende Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı da hazır bulundu.

 

EGD Başkanı Günay, ilçedeki bayan gazetecilerle birlikte çelenk sunmasının ardından yaptığı konuşmada, teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte İletişim Araçları da hızlı bir değişim sürecine girdiğini ifade etti.

Günay, şöyle konuştu:

“Basılı gazetelerin yerini dijital iletişim kanalları almaya başladı. İnsanlar ellerindeki akıllı telefonlarla dünya ile çok hızlı iletişim kurabiliyor ve haberleri 24 Saat beklemeden anında izleyebiliyor. Web siteleri, haber blogları, sosyal iletişim alanları bir anlamda yazılı basının görevini üstlenmiş gibi görülmektedir. Yerelde ve ulusalda birçok gazete basılı yayıncılıktan vazgeçip dijital yayıncılığa yoğunlaşmaya başlamıştır. Dijital gazeteciliğin yaygınlaşması ile birlikte binlerce medya çalışanı işsiz kalmıştır.

Bizler asla teknolojiye karşı değiliz. Göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek var ki, bizim insanımız haberleri elinde tuttuğu, üzerinde matbaa kokusu olan basılı gazetelerden okumayı daha çok sevmektedir. Atalarımız ‘Söz uçar, yazı kalır’ demiştir. Basılı gazeteciliğin yerini doldurmak ve onu yok etmek asla mümkün olamayacaktır. Basılı gazetelerde haber silmek, basılan fotoğrafları değiştirmek mümkün değildir. Ama dijital gazetelerde haber silmek çok kolaydır.”

“KİMİN GAZETECİ OLDUĞUNA KİM KARAR VERECEK?”

24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan seçimlerde ülkede yeni bir yönetim sistemine geçildiğini ifade eden Günay şunları söyledi:

“Tüm kamu kurumlarında olduğu gibi basında da yeni düzenlemelere geçilmiştir. Daha önce Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan gazeteciler bundan böyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlanmıştır. Basın kartlarımızı bu yeni kurum düzenleyip bizlere verecektir. Edindiğimiz bilgilere göre önümüzdeki aylarda yeni basın kartları düzenlenerek mevcut kartlarımız değişecektir.

Ben bu konuda basın meslek örgütlerinin bir önerisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Basın meslek örgütlerimiz sarı basın kartı komisyonunda daha etkin rol üstlenmek istemektedir. Bana göre de bu talep son derece yerinde ve haklı bir taleptir. Türkiye’de kimin gazeteci olduğuna veya kimin olmadığına ancak basın meslek örgütleri karar verebilir. Türkiye’de yıllardır süregelen bir yanlışın düzeltilmesi artık kaçınılmazdır.”

“KAYIRMACILIĞA SON VERİLSİN”

Yerel sorunlara ilişkin görüşlerini de anlatan Günay şöyle devam etti:

“Her ortamda ifade ettiğim gibi, Ereğli’de yerel basın arasında bazı kurum ve kuruluşların yaptığı kayırmacı ve ötekileştirmeci anlayışlara artık son verilmelidir. Bugün, buradan bir kez daha bu kurumları uyarıyorum. Yerel Gazete ve internet sitelerimiz üzerindeki bu kayırmacı uygulamalarınıza son veriniz. Bu keyfiliktir, bu despotizmdir. Kamunun kaynaklarını böyle kişisel egolarınızla dilediğiniz gibi savuramazsınız. Gazetenin birine, web sitesinin birine verip diğerine vermemezlik edemezsiniz. Yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş, devlete vergisini ödeyen basın kuruluşlarını yok sayamazsınız.”

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER

Günay, sözlerini “Yaşasın özgür basın, yaşasın sansürsüz basın, yaşasın basının onurlu mücadelesi” ifadeleriyle tamamladı.

EGD Başkanı Günay ve basın mensupları daha sonra törene katılan gazetecilerle, Atatürk Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Yorum Ekle