SON DAKİKA

Yerel basında Sorumsuzluğun sorumluları!

13 Ocak, 2017 14:31 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

Halkın haber alma özgürlüğü, bilgilendirme hakkının Anayasamızda güvencesi ile birlikte yasa ve yönetmeliklerle donatılan otokontrol ve denetlemenin yasal zorunlulukları  basın yayın, medya ve iletişim alanında çalışan bizlerin olmazsa olmazlarıdır. 

Basın mesleğinde çalıştıranlar ve çalışanların güvenceleriyle birlikte mesleki ve yasal sorumlulukları eline kalem, boynuna fotoğraf makinesi, omuzuna kamera almakla olmadığının en yalın örneğinin yaşandığı Ereğli’de yerel gazetecilikten söz ediyorum. Zonguldak’ın en büyük ilçesinde gazetecilik, yayıncılık yaparken görülen başıboşluk, vurdumduymazlık, duyarsızlık içimizden ve  amacından uzaklaşan derneğimizle birlikte bizimle ilgili  yasalardan sorumlu yetkililerin ilgisizliğinden de kaynaklanıyor. Ama mesleğimizle ilgili karşılaştığımız olumsuzlukları giderebilmede  yasalarla  çözüm aranıyor.Yasal yaptırımların ve gazetecilik ilkelerinin yazılı metinden öteye geçemediği Ereğli’de bu işten hayatını kazananların çalışmaları ve sorumlulukları dahi basitleştikçe severek benimsediğimiz işlerimizi de örseliyor. 

Son yıllarda internet haberciliğinin yaygınlaşması mesleğimize kolaylık ve haber çeşitliliğinden çok  bültenciliğe dönüştü. Zahmetsiz habercilik alışkanlığında olanlar  internet sitelerinden izinsiz  kopyaladıkça emek hırsızlığını bir beceri sanıyorlar.  Oysa yasal yaptırım hatırlatınca  binbir dereden su getirdikçe seviyesizleştiklerinin farkında olamıyorlar.Bu kapsamdakilerle de mücadeleden asla vazgeçmeyeceğim gibi gereğini  yapacağım. Yasaların verdiği haklarımı  kullanacağım. Gazetecilerin en önemli günü olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün  Ereğli’de anlamından çok uzaklaşıldığını maalesef söylemek isterim. O nedenle  benim için 10 ocak özde içimde. Onu göstermelik  ve iş olsun diye kutlayanlar önce kendilerine sorsunlar. Sonra da kendilerini sorgulasınlar. 

Bir emniyet görevlisi’nin Ereğli’de gazete dağıtıcısına kaç adet gazete olduğunu sorusuna “Onu basın savcısına sorun” cevabı kurumların ciddiyetinin ne düzeyde olduğunu da gösteriyor. Son yıllarda bazı gazeteciler hakkında açılan davalar ve kovuşturmaların artması basına güven unsuru bakımından tartışılır. Ereğli’de yayıncılık ve Gazeteciliğin yasal sorumluluğu öncelikli Cumhuriyet Savcılarının görevidir. Yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi konusunda basından sorumlu Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. 

                                                    ****************** 

İleri saat uygulamasının kaldırılarak kış saatine geçilmemesinin sıkıntısını geleceğimizin güvenci olan çocuklarımız ile aileler çekiyor. Tüm yurtta olduğu gibi sabah karanlığında okul yolunu tutan binlerce öğrenci Ereğli’de de aynı sorunları yaşıyor. Sivas, Yozgat Valilikleri bu durumu göz önüne alarak okulların ders saatleri ile resmi dairelerde mesai saatlerinde düzenleme yaptılar. Bu düzenlemeye geçtiğimiz günlerde Balıkesir valiliği de katıldı. Aynı uygulama Zonguldak’da da yapılabilir. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliğin  üç ildeki gibi düzenleme yapması binlerce öğrencimiz ve ailelerinin sorununa çözüm olabilir. 

Yorucu ve yoğun olduğu kadar zorlu bir yılı geride bıraktıktan sonra 2017’ye umutlu ve hedeflediğim düzeye ulaşmanın gayretindeyim. Yeni bir sayıda buluşmak dileklerimle yeni yılınızı kutlarım.