SON DAKİKA

“Erdemir’de sessiz eylem hedefine ulaştı”

Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan söyleşi konuğumuz oldu. 01 Mayıs, 2016 09:31 Güncelleme: 01 Mayıs, 2016 09:31 “Erdemir’de sessiz eylem hedefine ulaştı”

Röportaj-Haber: Seyhan DİKAY 

  Gazetemizin bölgemizde topluma malolmuş kişi ve kurumlar kapsamında sürdürdüğümüz röportaj serimizin bu sayımızın konuğu Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan oldu. Ereğli’de Erdemir’den sonra TAT Metal’de de yetki alarak toplu sözleşme yapan ve Erdemir yönetiminin işçi haklarının kullanımında bazı haksızlıklara karşı sessiz eylem yaparak suskunlukla da dikkati çeken  Kdz.Ereğli Şube Başkanı Ercan,Erdemir sessiz eyleminin hedefine ulaştığını söyledi. 

  Türk Metal Sendikası’nda eski şube Başkanı ve halen Genel Başkan Yardımcılığı yapan Yusuf Ziya Odabaş’dan  bayrağı devralan Metin Ercan ile Sendika da söyleşi yaptık. Geçtiğimiz dönemde Odabaş  yönetiminde Şube Sekreterliğinde bulunan ve  olağan Şube Kongresine kadar  Şube Başkanlığına atanan Ercan15 yıldan buyana sendikacılık yapıyor. Sorularımızı yanıtlayan Ercan ile söyleşimizi okurlarımızla paylaşıyoruz. 

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Odabaş’tan sonra Şube Sekreterliğinden, Şube Başkanlığı görevine atandınız. Yeni süreçte neler yaşadınız.? 

 Erdemir’de  1996 yılında işe başladım.2001’de sendikal faaliyetlerde yer alarak sendikamızın her kademesinde görev yaptıktan sonra, Sayın Başkan Yardımcımızın ardından Şube Başkanlığına atandım. Görevimde sendikal gelişmelerin içinde yer alırken şubede karar veren oluyorsunuz.Amacımız Genel Başkan Yardımcımız sayın Odabaş’ın işçi-sendika bütünleşmesinde yükselttiği çıtayı daha da üst sınırlara taşımaktır. İlçemizin güzide kuruluşlarından Tat Metal AŞ’de  yetki mücadelesini ekibimizle birlikte gerçekleştirdik ve kısa sürede de  toplu sözleşmemizi imzaladık. 

Türk Metal Sendikası’nın bu yılki işçi eğitim seminerlerinden,kuruluş çalışanları yararlanabiliyor mu ? Öğrenci bursu programınız nasıl ? 

Tabi ki yararlanıyor. Türk Metal ile Türkiye Metal İşverenleri sendikası (MESS) ortaklaşa gerçekleştireceğimiz 2016 yılı eğitim programında Erdemir’e, 6 grup, eğitim faaliyetimiz olacak. 270 işçimizi kapsayacak ve  her grupta 45’şer üyemizi seminerlere göndereceğiz.

Bunun yanısıra yaz döneminde üyelerimizin çocuklarının yer aldığı ‘Çocuk Kurultayı’, genel merkezimizin belirleyeceği tarih ve yerde gerçekleştirilecek.Yine üyelerimizin katılacakları  ‘Aile Kurultayı’ da, genel merkezimizin belirleyeceği tarih ve yerde yapılacak.

MESS Grubunun dışında kalan iş yerlerimize yönelik de eğitimlerimiz oluyor. Bu kapsamda, üyelerimizi sendikamızın çeşitli bölgelerdeki sosyal tesislerinde eğitimlere tabi tutuyoruz.

Üyelerimizin üniversitede okuyan ve ülke genelinde ilk 100 bin içinde yer alan çocuklarına karşılıksız burs veriyoruz. Ereğlimizde 70 öğrencimiz bulunmaktadır.

Ayrıca, Gülüç’de  Büyük Anadolu Ereğli Hotel’de  Türk Metal’in ülke genelindeki  üyelerimiz çeşitli seminer, konferans ve eğitimlere tabi tutuluyorlar. 

 Genel Maden İşçileri Sendikası’nın  Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na işçi alınması   mücadelesini destekliyor musunuz? 

Böyle bir mücadeleye destek vermemek mümkün değil. Kaldı ki, Zonguldak’ın olmazsa olmazı konumundaki TTK’nın yaşayabilmesi, ülkenin ihtiyacı olan kömürü daha fazla üretebilmesi için gerekli olan madenci sayısı mutlaka arttırılmalı, yeterli sayıya ulaşılmalı. Türk Metal Sendikası olarak, GMİS’in yasal platformda verdiği mücadelelere yüksek katılımla destek veren sendikamız  bundan sonra da aynı tavır içinde olacak. 

Türk Metal’in taşeronlaşmaya karşı olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz ay Erdemir işçisinin sessiz  eyleminde suskundunuz. Suskunluk  taktik miydi? Eylem sonrasında işçilere işverence soruşturma yapıldı mı? 

 Eylemin yapılma şeklini işçimize bir gün önceden duyurduk. Adı üzerinde sessiz eylemdi. Eylem sabahı da özellikle şube yöneticilerimiz ve iş yerleri temsilcilerimiz araçlarda arkadaşlarımızı tekrar bilgilendirdi. Burada amacımız iş yavaşlatma değil, o günlerdeki bir tepkiyi ortaya koymaktı. Nitekim, yaptığımız eylemin ne kadar yerinde olduğu şu anda daha iyi anlaşılıyor.Sessiz olmasının nedeni ise; şirket ve sendikamız arasında olması gereken bu tür eylemlerin ilk etapta kamuoyuna yansımasının, iş yaşamını olumsuz etkileyebileceği ihtimalini gözardı etmemektendir. Kaldı ki, daha önceleri de bu tür eylemlerimiz olmuştur. Geldiğimiz noktada eylemin amacına ulaştığı ortaya çıktığı gibi, üyelerimiz hakkında da her hangi bir soruşturma açılmamıştır. 

Erdemir’in  Hissedarlar Olağan Genel Kurulu sonrası şirket yönetiminde bazı değişimler yaşandı. Bu sendika-işveren ilişkilerine nasıl yansır? 

Öncelikle Erdemir Genel Kurulu’nun hayırlı olmasını diliyoruz. Biliyorsunuz ki her yıl Erdemir genel kurulu yapılır; zaman zaman yönetimsel değişiklikler olur, olabilir. Ancak, bu durum sendikamız ile şirket arasında her hangi bir sıkıntının yaşanmasına zemin oluşturmaz. Bundan sonraki süreçte de oluşturacağını zannetmiyoruz. Göreve seçilen yöneticilere başarılar diliyoruz. 

Genel Başkanınız Pevrul Kavlak, “Türk Metal Sendikası’nın Sosyal Sendikacılıkta da örnek olduğu” yönünde söylemleri oluyor. Bu Erdemirliye ve Ereğli’ye nasıl yansıyor.? 

Öncelikle çok güzel bir konuya temas ettiniz, size teşekkür ediyoruz. Genel Başkanımız sadece üyelerimizin değil, ailelerinin de sosyal, eğitim ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak için büyük çaba göstermektedir. Bu kapsamda, Sendikamızın ülke genelindeki   tüm etkinliklerden, Ereğli’deki üyelerimiz de faydalanabiliyorlar. Bunlar arasında; üyelerimizin üniversiteye hazırlanan çocuklarımıza ücretsiz kursları sayabiliriz. Düzenlenen Kadın, Çocuk ve Aile Kurultayları ile de kaynaşma ve dayanışmanın en üst seviyeye çıkmasını sağlıyoruz. Yıl içinde ilçemizde işçi ve eşleri ile birlikte birçok sosyal etkinliğe imza atıyoruz. Şubemiz bünyesinde oluşturulan ‘Erdemirli Kadın İşçiler ve İşçi Eşleri Komisyonu’ vasıtasıyla, özellikle köy okullarımıza çeşitli katkılarda bulunuyoruz.

Ayrıca, Büyük Anadolu Ereğli Hotel ile başta konaklama olmak üzere geniş kapasiteli kongre salonu-salonları ve sosyal aktivitelerden ilçe ve bölgemizin yararlanmasını sağladık.

Bu kapsamda; geçtiğimiz yıl ev sahipliği yaptığımız ve geniş katılım sağlanan “ Akademik Öğrenci Kurultayı’nın  bu yıl da üçüncüsüne  ev sahipliği yaptık. 

Sayın Ercan, eklemek istediğiniz  bir şeyler var mı? 

Sayın Dikay, öncelikle hassasiyetinize teşekkür ediyoruz. Birçok kez dile getirdiğimiz “Üret, Kazan, kazandır” ve “İnsana Sevgi Emeğe Saygı” sloganını  şiar edinen sendikamız, Ülkemizin yanı sıra Avrasya’nın da en büyük sendikası olarak üyemizden aldığımız gücümüzü yine üyelerimize yönelik kullanıyoruz. Ereğli’de de, imkanlar ölçüsünde toplumsal çıkarlarda kamuoyu ile birlikte hareketten kaçınmıyoruz. Bu duygularla, üyelerimize çalışma yaşamlarında başarılar, aile yaşamlarında sağlık ve mutluluklar diliyoruz.

Yorum Ekle