SON DAKİKA

Kent Konseyi ne yapıyor ?

Ereğli Kent Konseyi Başkanı Noyan Keskin, Kent kültürünün gelişiminde ST֒lerin demokratik katılımının çok önemli olduğunu bildirdi. 03 Mart, 2016 19:24 Güncelleme: 03 Mart, 2016 19:24 Kent Konseyi ne yapıyor ?

Röportaj: Seyhan DİKAY 

Kentlerin gelişiminde ST֒lerle beraber ortak paylaşım kültürünü geliştirmek amacıyla yerel yönetim kurumlarının önderliğinde kurulan Kent Konseyleri ilçemizde de faaliyette bulunuyor. Bu sayımızda Ereğli Kent Konseyi Başkanlığı’na seçilen Noyan Keskin söyleşi konuğumuz oldu. Keskin, Kent kültürünün gelişiminde ST֒lerin demokratik katılımlarının önemini belirtti. 

Kent Konseyi Başkanı Noyan Keskin, amaç ve misyonlarını madde başlıklarıyla ifade ettikten sonra yaptıkları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. ‘’Kent Konseyi’nin yaptırım gücünün’’ yerel yönetimle,’’Uygun iletişim kurulması’’ile bağlantılı olduğunu söylemesi ise dikkati çekerken  göreve geldiklerinden buyana  yörenin otantik değerlerine yönelerek tiyatral etkinliklere ağırlık verdikleri göze çarpıyor. Noyan’ın sorularımıza yanıtlarını okurlarımızla paylaşıyoruz. 

Kent Konseyi’nin  tanımı nedir? Ne tür faaliyetler içerisindedir? 

Kent konseyi yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılması sonucu ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak, kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasında katkıda bulunmak diyebiliriz.

-Kent kimliğine ilişkin tarihi, kültürel ve doğal değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek

-Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak

-Kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı programların desteklenmesi

-Sivil toplumun gelişmesine ve kuramsallaşmasına katkıda bulunmak

-Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almasını sağlamak

-Kent yönetiminde saydamlık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak. 

Kamuoyunda yeteri kadar yer almamakla birlikte çalışmalarınız nelerdir ? 

Göreve geldiğimizden bu yana ciddi çalışmalar içerisinde bulunduk. Her şeyden önce bölge sorunları konusunda duyarlı olmaya çalıştık. İlçemizin bilinmeyen doğal güzelliklerine ve tarihine vurgu yaptık. Mahallelerde halk toplantıları yaparak Kent Konseyini halkla bütünleştirmek ve tanıtımını amaçladık. Seminerlere ağırlık verdik. Esnaf Çalışma Grubumuz Etkili konuşma ve sunum teknikleri semineri düzenledi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karadeniz Bölge Komutanlığı’nın destekleriyle ‘’Madde Bağımlılığı’’  Kadın Meclisimiz de  ‘’Kadın Kanserleri’’ ile ilgili seminerler düzenlendi.  Ereğli halkını  tiyatro ile buluşturarak tiyatroya olan ilgisini  arttırmak anlamında çocuklarımızı da kapsam içerinse alarak. ''Erkek Güzeli, Akça Kızın Düğünü, Emret Komutanım,Ormanda Mahkeme adlı  oyunları sergiledik Yöresel Ürünler  Grubumuzun,‘’Fotoğraflarla Ereğli’’ sergisiyle Ereğli’mizin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile  ‘’Ölüce Deniz Feneri’’ne Doğa Yürüşü gerçekleştirdik.. Bastonun sadece Devrek'te  değil  bölgemizde de üretildiğini ve yaygınlaştırmak amacıyla Ketenciler köyünde  baston ustası Mehmet Azman’ı kamuoyuna  duyurduk. Yok olma sürecindeki  Çit-Örme, Çilek Sepeti (tıngıl) yapımını sürdüren  Yunuslu köyünde İsmail Koç’u kamuyouyla  paylaştık. Atatürk’ün naaşını 19 Kasım 1938’de İstanbul dan İzmit’e getiren Yavuz Zırhlısında görev yapan, nöbet tutan  Şaban Kalmaz’ı Ortacı Köyünde ziyaret ettik.Hatıralarını dinledik.Anneler Günü’nde şehit annelerimizle kahvaltıda buluşarak duygu dolu anlar yaşadık.. Dünya Şampiyonu olan Gülüç Taekwondo takımımıza forma desteği sağladık. Osmanlı Çileği’nin patent  çalışmaları için belediyeye rapor sunduk. Belediyemizin  girişimleriyle Delihakkı da  tahsis edilen 2 dönümlük alanda  fide üretimin temelleri atıldı. Özel Bireyler Çalışma Grubumuzun‘’Engelsiz Cafe’’ projemizle . Engelli kardeşlerimizin de çalışabilecekleri daha çok ortamlar yaratılmasını amaçlıyoruz..‘’Çiçeksiz Balkon Kalmasın’’ sloganıyla  Halkımıza saksı çiçeği hediye ederek bayram öncesi hem bayramlarını kutladık,  

Çok önemsediğiniz Kent Konseyi çalışmaları nedir? 

Özellikle ‘’Engelsiz Cafe’’projesinin hayata geçirilmesi ile  Osmanlı Çileğimize patent alınmasını çok önemsiyorum. 

Kent konseyinde alınan kararlar uygulanıyor mu? 

Konsey toplantılarımızda alınan kararlar kesinlikle uygulanmaktadır. 

Kent Konseylerinin bir yaptırım gücü var mı? 

Uygun iletişim kurulduğunda Kent Konseyi’nin yaptırım gücü vardır. 

Kent konseyi olarak bundan sonraki projeleriniz nelerdir? 

Bundan sonra ‘’Muhtarlar arası Bilgi Yarışması’’ ve Tiyatro gösterimlerimiz olacaktır.Kent Konseyi olarak birlik ve beraberliğin güzel memleketimize çok güzel katkıları olacağı inancını taşıyorum.

 

Yorum Ekle