SON DAKİKA

Demirci : “TTK’da modernleşmeye gidiyoruz”

Gazetemizin bu haftaki röportaj konuğu, binlerce maden işçisinin en güçlü kuruluşu olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı Ahmet Demirci oldu. Genel Başkan Demirci, sorularımızı içtenlikle yanıtladı. 02 Ağustos, 2015 18:14 Güncelleme: 02 Ağustos, 2015 18:14 Demirci : “TTK’da modernleşmeye gidiyoruz”

Röportaj: Seyhan DİKAY

TTK’nın işçi açığı, üretim artırılması, Toplu İş Sözleşmesi, grev  konu başlıklarımızı oluşturdu.

Gazetemizin bu haftaki röportaj konuğu, binlerce maden işçisinin en güçlü kuruluşu olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Genel Başkanı Ahmet Demirci oldu.  Genel Başkan Demirci, sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

Demirci ile söyleşimizi okurlarımızla paylaşıyoruz.

Yeni Hükümetin kurulmasıyla çalışma hayatında ki aksaklıkların giderileceğine inanıyor musunuz?

Yeni bir genel seçimden çıktık, Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan vatandaşlarımız ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız gereken cevabı sandıkta verdi. Dediler ki ! Ak Parti tek başına hükümet olmasın koalisyon ile yaklaşık 7 Hazirandan bu yana 55 gün geçti maalesef Hükümet kurma aşamasına gelemedik. Umuyorum ki en yakın zamanda kurulur.

Seçim sonuçlarını çalışma dünyası açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tek başına iktidar her zaman güçlü bir iktidardır, çalışma dünyası etkilendi biliyorsunuz enflasyon maalesef  geçen seneye nazaran biraz daha yükseldi , biz % 6,5 zam aldığımızda sevindik ama enflasyon son 6 ayda  olarak % 4,60 çıkınca % 1,3 zam almış olduk. Sonuç olarak çalışma hayatını olumsuz etkiledi.

Üretim ve istihdamın artırılması için sendikanızın vizyonu nedir?

Biz Türkiye Taş Kömürü kurumunun ilelebet yaşamasını istiyoruz. Dedelerimizden kalmış bir kurum, benim dedelerim çalışmış, babamız çalışmış, mükellefiyetler dönemlerinde köylerden babalarımızı, dedelerimizi silah zoruyla getirip çalıştırmışlar ve Zonguldak İli Türkiye Cumhuriyetine bakmış, ama maalesef ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti Zonguldak İline üvey evlat gibi bakıyor. Bir tek TTK’mız var ve şu anda 9000’den az işçi sayımız bulunmakta.

Zonguldak’ta biliyorsunuz yıllardan beri bir Filyos projesi var, 2.Abdülhamid döneminden beri  gözle görülür bir çalışma yok. TTK Zonguldak için olmazsa olmazlardan bir kurum. Türkiye Cumhuriyetine bakabilecek bir kurumumuz, dışarıdan 26 milyon bin ton kömür harcamamız var , yurt dışından belki ucuz geliyor ama Zonguldak’ta  bir istihdam edilmesi lazım. Başka çalışacak bir yerimiz yok. Zonguldak’ta bir TTK var birde üniversitemiz var , fabrikamız yok bir Erdemir’imiz var Ereğli’de , Karabük vardı maalesef bizden ayrıldı, Bartın bizden ayrıldı. Seka kağıt fabrikamız var başka bir şeyimiz yok.

O nedenle üretimin artırılması için elimizden gelen mücadeleyi yapacağız işçi alımı için yeni Hükümet kurulduğu zaman gerekirse Ankara’ya çadır kuracağız, işçi aldırmak için elimizden gelen mücadeleyi yapacağız. TTK’da modernleşmeye gidiyoruz,  Gelik’te bir ayağımız var büyük bir ihtimalle yılbaşına kadar mekanizasyona geçecek. Mekanizasyona geçtiğimiz an hem üretim artacak, hem de kişi başına kar daha da yükselecek diyemeyiz ama! zararımız daha aşağı inecek. Belki üretimde işçi açığı fazla olmayacak ama değişen bir şey yok işçi açığı gene olacak.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Zonguldak’ımızı  güzel bir şekilde duyuruyorsunuz çok teşekkür ederiz. Zonguldak ve Ereğli’mizde  birlik ve beraberliğimizi bozmasan yaratan Mevlam,  çünkü Türkiye Cumhuriyeti hakikaten zor bir dönemden geçiyor. TTK’mız, Zonguldak’ımız zor bir dönemden geçiyor inşallah birlik ve bereberliğimiz bozulmadan Ülkemiz refah içinde rahatlık içinde yaşasın.

Yorum Ekle