SON DAKİKA

Zonguldak risk altında

Zonguldak risk altında 19 Şubat, 2023 13:32 Güncelleme: 19 Şubat, 2023 13:32 Zonguldak risk altında

 

Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak Milletvekili A. Adayı Varol Demirköse ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremi sonrası Zonguldak’ın risk altında olduğunu belirterek TBMM’ye araştırma önergesi verildiğini açıkladı.

 

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilimizde çok vahim sonuçlar yaşadığımız deprem felaketi kışın dondurucu soğuklarında yüreklerimizi yakmıştır.
Felaketin meydana geldiği ilk andan itibaren Devlet ve hükümet deprem bölgesinde teyakkuzda, tüm kurum, kuruluş, kural ve değerlerimizle milletimiz tek yumruk ve yekvücut olmuş, bütün imkânlar seferber edilmiştir.

Şu ana kadar 39.672 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 108.068 vatandaşımız yaralanmış, 200 binden fazla vatandaşımız da deprem bölgesinden tahliye edilmiştir.
Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, tedavi altında bulunan vatandaşlarımıza şifalar diliyoruz.
Kederli ailelere ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Türkiye’mizin tamamı depremlerin ağırlık merkezinde yer almaktadır. Fay hatları Anadolu coğrafyasını bütünüyle kuşatmıştır.
Deprem açısından yerleşim yerleri birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci olmak üzere 5 ayrı bölgeye ayrılmaktadır. Birinci derece deprem bölgesi deprem açısından en riskli bölge, 5. bölge ise en az riskli olan bölge olarak kabul görmektedir.
Deprem felaketi ile acı kayıp, yıkım ve hasar yaşadığımız Kahramanmaraş ve diğer iller 1. ve 2. derece deprem riski taşımaktadır.


Zonguldak, 1. ve 2. derece deprem riski bölgesidir.
Aynı zamanda Zonguldak geniş havzalı bir maden kentidir.
Bu durumlara göre tedbir alınması gerekmektedir.
Zonguldak’ın tamamında çarpık yapılaşma söz konusudur.
Zonguldak’ta kentsel dönüşüm, az katlı binaları yıkıp çok katlı binalar olarak adeta ranta dönüşüm olarak uygulanmaktadır.
Şehir ve İlçe Merkezleri, yerleşim alanları yüksek katlı binalarla boğulmaktadır.
Binaların ve yapıların denetimleri yeterli değildir.
Bu konularda defalarca uyarılar yapmamıza, her ortamda gündeme getirmemize rağmen tedbir amaçlı hiçbir çalışma yapılmamış, deprem riski ve maden havzası özelliği dikkate alınmadan Zonguldak’ta çarpık kentleşme hızla devam etmiştir.

MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİK
TBMM İdare Amirimiz ve Ankara milletvekilimiz Sayın Erkan HABERAL, Zonguldak’taki çarpık kentleşme konusunu 15.03.2022 tarihinde verdiği araştırma önergesi ile TBMM gündemine taşımıştır.
Bu konu, Zonguldak için hayati önem taşımaktadır.
Zonguldak’ta bütün yetkililer, yerel yönetimler ve vatandaşlarımız bu konu üzerinde sorumluluk bilinci ile hassasiyet göstermeli, Ülkemiz genelinde yaşadığımız deprem felaketlerinden ders alınmalıdır.
Zonguldak’ın tamamında mutlaka tedbir alınmalı, çarpık ve düzensiz yapılaşmanın önüne geçilmelidir.
Kentsel dönüşüm az katlı binaları yıkıp çok katlı binalar olarak, adeta ranta dönüşüm olarak uygulanmamalıdır.
Şehir merkezleri yayılmalıdır, buda kamu binalarının şehir merkezleri dışına taşınmasıyla başlamalıdır.

Varol DEMİRKÖSE
MHP Zonguldak Milletvekili A.Adayı

Yorum Ekle