SON DAKİKA

Zehir saçan bacalar şehir'de yaşayanlardan daha önemli

City Air Projesin de Zonguldak yer almıyor... 25 Nisan, 2021 15:47 Güncelleme: 25 Nisan, 2021 15:47 Zehir saçan bacalar şehir'de yaşayanlardan daha önemli

S Rota Haber: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından ortak yürütülen Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması City Air Projesini inceliyordum. Proje de yer alan İlleri tek tek incelerken Zonguldak İlinin adını görmemek açıkçası beni epey bir şaşırttı ve üzdü.

Projede yer alan iller;

Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Uşak, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Afyon, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde. 

Projenin hedefleri Bakalım.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CityAir Projesi, Türkiye’de 31 ilin hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla yürütülüyor. Proje kapsamında, hava kalitesinin belediyeler, karar vericiler, çocuklar, kadınlar ve toplumun farklı seviyelerinde anlaşılması ve bu konuda farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılıyor.

Kurumlarda hava kalitesi konusunda teknik ve idari karar verme kapasitenin artırılması amacıyla yola çıkılan projede belirtilen 31 ilde yerel temiz hava eylem planının güncellenmesi, ulaşım, sanayi, şehirleşme ve tarım başta olmak üzere sektörel bazda hava kirliliğiyle mücadelede alınacak önlemlerin belirlenmesi ve emisyon azaltımı yol haritasının hazırlanması hedefleniyor. 

FABRİKALAR ZEHİR SAÇIYOR

Erdemir başta olmak üzere pek çok sanayi kuruluşunun yer aldığı Zonguldak yine bir projenin dışında bırakılmış. Kdz. Ereğli’de Erdemir, Isınma amaçlı olarak yaygın olarak taş kömürünün kullanıldığı ve iki termik santralın bulunduğu Zonguldak'ta hava kirliliğinin yüksek değerlerde olduğu herkes tarafından bilinmekte.

Hava kirliliği, Covid-19’un ölümcül olmasına yol açan sağlık sorunlarını artırıyor. Nüfusa göre en çok Covid-19 nedenli ölümün olduğu Zonguldak’ta Erdemir ve diğer sanayi kuruluşları zehir saçmaya devam ediyor.

Dünya Bankası’nın 2020 Yılında yayımladığı hava kirliliği Covid-19 ile ilişkisini irdeleyen bir araştırma, hava kirliliğinde yüzde 20’lik bir artışın Covid-19 vaka sayısında yüzde 100’lük bir artışa neden olacağını ortaya koyuyor. 

Yeni bir hastalık olduğu için Covid-19’a dair bilinmezlik çok ama mevcut bilgiler dahilin de, hava kirliliğine maruz kalmanın hastalığın yayılımında etkili olduğu söylenebilir. 

NÜFUSA GÖRE COVID-19 NEDENLİ ÖLÜMLERDE ZONGULDAK 1’İNCİ SIRADA 

Zonguldak’ın hali hazırdaki Covid-19 kaynaklı ölüm rakamlarına bakıldığında yıllardır süregelen hava kirliliğinin Zonguldak insanını diğer hastalıklara ne kadar kırılgan hale getirdiğini görmek mümkün. 81 il içinde nüfusa göre en çok vaka ve ölüm olayının yaşandığı yer olan Zonguldak, Covid-19 ölümlerinde 1’inci sırada.

Dünya Sağlık Örgütü 2019 yılında yaptığı araştırmalarda hava kirliliğinin hamilelik sırasında özellikle fetüs için çok zararlı olduğunu ortaya koydu. Hava kirliliği tıpkı sigara içmek gibi gebelik kaybı riskini artırmakta, ayrıca erken doğuma sebep olurken düşük doğum ağırlığı riskini de yükseltiyor.

Doğurganlık Problemleri, düşük riski, erken doğum, beyin fonksiyonlarında gerileme ve astım hava kirliğinin zararlı etkilerinin başında yer alıyor. 

Hava kirliliği’nin alarm verdiği Zonguldak’ın City Air Projesin de yer almaması ise düşündürücü. 

Bilimsel verilere de dayanarak diyebiliriz ki; havası kirli olan bir yerde yaşamak, korona virüsü gibi solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlıyor ve kronik hastalıklara sebep olarak, kişileri koronadan çok daha kötü etkilemesine sebep oluyor.

İlimiz de insan değil, Covid-19’un ölümcül olmasına yol açan sağlık sorunlarını artıran, hava kirliliğine sebebiyet veren, zehir saçan bacalar daha önemli.

 

 

Yorum Ekle