SON DAKİKA

Yavuzyılmaz, TTK’nın Amasra Maden Faciası senaryosunu bozdu

Yavuzyılmaz, TTK’nın Amasra Maden Faciası senaryosunu bozdu 12 Ocak, 2023 19:19 Güncelleme: 12 Ocak, 2023 19:19 Yavuzyılmaz, TTK’nın Amasra Maden Faciası senaryosunu bozdu

Amasra Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, 9. toplantısını, 03 Ocak 2023 tarihinde, facianın yaşandığı Amasra’da gerçekleştirirken, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğünce, komisyon üyelerine, kazanın oluş nedenlerine ilişkin önemli bir sunum yapıldığı ortaya çıktı.

Komisyonun dün yayınlanan tutanaklarına göre, TTK’nın, kurum çalışanlarından aldığı ifadelere dayandırılarak oluşturduğu senaryolarında, kazanın olağan şüphelisi olarak -320 kotunda görev yapan barutçuyu işaret ettiği öğrenilirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın ortaya koyduğu tespitlerin, sunumun seyrini olduğu gibi değiştirdiği anlaşıldı.

Buna göre, TTK tarafında oluşturulan senaryoda, barutçuların, çalışılan galerilerde patlatmalar için açtıkları deliklere periyotlar halinde dinamit yerleştirmeleri gerekirken, bu kurala uymadıkları, bütün deliklerin önceden doldurulup sonradan ateşledikleri ve madenin arın kısmında yapılan 2. patlatmanın ise grizu patlamasına yol açtığı varsayımı üzerinde durulurken, Yavuzyılmaz’ın açıkladığı otopsi raporları, TTK’nın tezinde önemli soru işaretlerine yol açtı.

CHP’li Milletvekili, “patlamanın barutçunun bulunduğu -320 kotundaki arın bölgesinde olduğunu” söyleyen TTK yönetimine, “Eğer patlama gerçekten arında gerçekleşmiş olsaydı, burada hayatını kaybeden şehit madencimizde yanıkların ve kırıkların olması gerekirdi ama otopsi raporlarına göre barutçu zehirlenerek hayatını kaybediyor, yani yanık veya travmaya bağlı değil” diyerek önemli çelişkilere dikkat çekerken, TTK’nın senaryosundaki tutarsızlığı anlattığı cümleleri tutanaklarına böyle yansıdı:

“Şimdi, biraz önce kurumun varsayımını dinledik ve benim yönelttiğim, sorduğum soru şuydu: Eğer 2’nci patlatma yapıldıysa da patlama nerede gerçekleşti, yani galerinin neresinde? Yanıt olarak da “Arında gerçekleşti” yanıtını aldık.

Oysa patlama gerçekten arında olmuş olsaydı, burada hayatını kaybeden madencilerimizde yanıkların, kırıkların olması gerekiyordu ama otopsi raporlarına göre arına yakın olan madencilerimiz zehirlenerek hayatlarını kaybettiler. Daha sonra, o bölgenin hemen yanında, 27 numaralı metan gazı sensörünü içine alan bir bölge var. Buradaki madencilerimizin vücutlarında ise hem yanıklar var, hem de zehirlenmişler. Onun hemen ilerisindeki bölgede de hayatını kaybeden madencilerimizde ciddi beden hasarları oluşmuş durumda.

Otopsi raporlarına göre, hayatını kaybedenleri ölüm sebeplerine bağlı olarak sırayla galeri planına yerleştirme yaptığımızda görüyoruz ki; patlamanın arında gerçekleşmesi mümkün değil. Dolayısıyla biraz önce TTK yetkilisinin anlattığı facianın oluş senaryosuyla, otopsi raporundaki veriler birbirini tutmuyor.

Hayatını kaybeden madencilerimizin otopsi raporlarını baz alınarak yaptığımız simülasyonlara göre, otopsi raporlarından çıkan sonuçlar, TTK’nın varsaydığı sıralamalardan farklı şekilde. O yüzden TTK’nin ortaya koyduğu varsayımı otopsi raporlarıyla çelişiyor”

Yorum Ekle