SON DAKİKA

Yavuzyılmaz: "TTK kapanırsa mutlu mu olacaksınız?"

Yavuzyılmaz: "TTK kapanırsa mutlu mu olacaksınız?" 24 Kasım, 2022 05:33 Güncelleme: 24 Kasım, 2022 05:33 Yavuzyılmaz: "TTK kapanırsa mutlu mu olacaksınız?"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) zarar ettiği, bu nedenle de işçi alımının milletin üzerine yük olabileceğine yönelik olarak Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın bugün sarf ettiği sözlerine TBMM Amasra Komisyonundan yanıt verdi.

TTK’nın, azalan işçi sayısı ve kurumda üretimin düşürülmesi nedeniyle Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından zaten defalarca kapatıldığına işaret eden Milletvekili, 2002 yılında kurumun işçi sayısının 15.761 olduğunu, bugün ise kurumda sadece yaklaşık 7 bin işçinin kaldığını, AK Partinin ise kuruma inatla işçi almadığını vurguladı.

Kurumun en verimli sahalarından 606 milyon ton taşkömürü rezervine sahip Amasra B sahasının özel bir şirkete tahsis edildiğini, TTK’nın ise 16 milyon ton taşkömürü rezerve sahip Amasra A sahasına sıkıştırıldığını söyleyen Milletvekili, Amasra Müessesesinin, AK Parti eliyle kapatılma sürecine doğru hızla sürüklendiğini söyledi.

Vali Tutulmaz’ın kurumun karlılık ve verimlilik durumu üzerine söylediği sözlere de yanıt veren Milletvekili, “Kâr zarar hesabı yapılıyor. Yani BOTAŞ da zarar ediyor, kapatın o zaman BOTAŞ’ı. ÇAYKUR zarar ediyor, Şeker fabrikaları da, Devlet Demiryolları da PTT’de zarar ediyor. Bu kurumların karlılık ve verimlilikleriyle ilgili tek bir sözünüz yok. Ama nedense TTK hep AK Partinin hedefinde oluyor” değerlendirmelerinde bulundu.

Taşkömürünün stratejik bir öneme sahip olduğunu ve TTK kapatılsın noktasına doğru giden hiçbir açıklamanın kabul edilemeyeceğinin altını çizen Yavuzyılmaz, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“AK Partili Zonguldak Milletvekili arkadaşlara soruyorum. TTK kapanırsa mutlu mu olacaksınız? Ne olacak? Ukrayna -Rusya Savaşı'nda, Karadeniz'de deniz trafiği durduğunda, Doğu Akdeniz 'de çeşitli sıkıntılar yaşandığında; Yani taşkömürü ithal edemeyecek duruma gelirse Türkiye, demirde çelik üretiminde kullanılan tek kömür çeşidi olan taş kömürsüz kalırsa ülkemiz, o zaman ne olacak? O zaman da bir maliyet hesabı mı yapılacak? 10 katı, 100 katı para verseniz de taşkömürünü alamayacak duruma gelirseniz, taşkömürü maden ocaklarını kapattıysanız demir çelik fabrikaları nasıl çalışacak? Dolayısıyla bu yapılan açıklamalar, makamın getirdiği sorumlulukla bağdaşmayan açıklamalardır.”

Yorum Ekle