SON DAKİKA

Yavuzyılmaz: "Durum Devlet ciddiyetiyle bağlaşmıyor"

Zonguldak’ın Kilimli İlçesine bağlı Çatalağzı Beldesinde bulunan ve her yıl yoğun yağışların ardından Cumayanı Mağarasının yeraltı sularında meydana gelen taşkınlar nedeniyle maddi kayıplar yaşayan, Cumayanı mahallesi sakinlerinin taşkın endişesi bitmek bilmiyor. 17 Ocak, 2023 20:17 Güncelleme: 17 Ocak, 2023 20:17 Yavuzyılmaz: "Durum Devlet ciddiyetiyle bağlaşmıyor"

Zonguldak’ın Kilimli İlçesine bağlı Çatalağzı Beldesinde bulunan ve her yıl yoğun yağışların ardından Cumayanı Mağarasının yeraltı sularında meydana gelen taşkınlar nedeniyle maddi kayıplar yaşayan, Cumayanı mahallesi sakinlerinin taşkın endişesi bitmek bilmiyor.

Bölgede yaşayanların mağduriyetinin giderilmesi ve taşkın projesinin bir an önce hayata geçirilmesi için konuyu daha öncesinde TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığınca önergesine verilen 09.09.2022 tarihli yanıtı hatırlatarak, “söz verilen çalışmalara neden başlanılmadığı” sordu.

CHP’li Yavuzyılmaz, Bakanlıkça önergesine verilen yanıtta açıklanan ihale tarihinin üzerinden 8 ay geçtiğini, ancak bölgede keşif araştırmaları dışında gözle görünür bir çalışmanın başlatılmadığını söyleyerek, Bakanlığa bir kez daha soru önergesi yönlendirdi.

17.05.2022 tarihinde ihale edildiği açıklanan projenin durumuyla ilgili Zonguldak kamuoyuna bir açıklama dahi yapılmadığının altını çizen Milletvekili, durumun devlet ciddiyetiyle bağlaşmadığını belirterek şunları söyledi:

"Çatalağzı Beldemizde bulunan Cumayanı Mağarası, Kızılelma- Cumayanı yer altı su sisteminin boşaltım ağzını oluşturmaktadır.
İçinde yeraltı deresi bulunan mağaranın su seviyesi, bölgede etkisini gösteren yağışların ardından yükselmekte, mağaranın doğal ağzının tıkanması sonucunda ise Cumayanı Mahallesinde taşkın ve su baskınlarının yaşanmasına neden olmaktaydı.

Diğer yandan bölge sakinlerinin taşkınlardan korunması için geçtiğimiz yıllarda düşünülen taşkın koruma planının yıllardır yatırım programına alınmaması nedeniyle vatandaşlarımızın taşkın mağduriyeti bir türlü giderilmemişti.

Her yıl ciddi zararlara yol açan ve vatandaşın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşünen taşkınlar için hangi önlemlerin alınacağını, daha önceden düşünülen projenin, neden halen yatırım programına alınmadığı sorularımızı ve endişelerimizi Tarım ve Orman Bakanlığına geçtiğimiz aylarda iletmiştik.

21.03.2022 tarihli soru önergemize, Bakan Vahit Kirişçi tarafından verilen 09.09.2022 tarihli yanıtta, "Zonguldak-Kilimli ilçesi Çatalağzı Beldesi Gelik ve Cuma Dereleri 2022 Yılı Yatırım Programına alınmış olup projenin ihalesi 17.05.2022 tarihinde yapılmıştır" denilmişti.

Söz konusu yanıtta, çalışmaya sözleşmenin imzalanmasına müteakip başlanacağı söylenirken, işin muhtevasında Cumayanı Deresi üzerinde 1.160 metre kargir duvar, 5 adet menfez ve duvar üstü korkuluk, Cumayanı Deresi üzerinde 640 metre kargir duvar ile korkuluk ve 275 metre derivasyon kanalı imalatlarının yapılacağının bilgisi verilmişti ancak verilen sözler tutulmadı.

ihale tarihinin üzerinden 8 ay geçtiği halde bölgede keşif araştırmaları dışında gözle görünür bir çalışmanın başlatılmadığını görmekteyiz. Projeyle ilgili olarak Zonguldak kamuoyuna bir açıklama dahi yapılmadığı gibi bu durum devlet ciddiyetiyle de bağlaşmıyor. Konuyu bir kez daha Meclis gündemine taşımış bulunmaktayız.

İklim değişikliğinin etkisiyle taşkınların bölgede daha şiddetli olacağından endişe duyuyor, Bakanlığı bir an önce projeyi hayata geçirmeye davet ediyorum. Cumayanı mahallesi sakinlerinin taşkın çilesi son bulana kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Yorum Ekle