SON DAKİKA

..VE TETİKER, SAHNEDE

Bir süredir suskun olan Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu, Erdemir'in ilçeye yüzünü dönmediğini vurguladı. Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem'i de liman konusunda eleştirdi. 29 Ocak, 2014 13:25 Güncelleme: 29 Ocak, 2014 13:25 ..VE TETİKER, SAHNEDE
Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker, Meclis Başkan Vekili Sibel Demirçin ile düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. TSO'nun yaptığı ve yapmayı planladığı çalışmaları değerlendiren Tetiker, Erdemir ile ilgili eleştirilerde bulundu. Ereğli'nin olmazsa olmazlarından birinin liman ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Tetiker'in açıklamaları şu şekilde:

OSB'DE BOŞ PARSEL KALMIYOR

Organize Sanayi Bölgesinde boş parselimiz kalmamıştır. Kurulduğu günden bu yana spekülasyonlarla karşılaştık sonuçta çok şükür OSB'nin yerleşimini dahi parsellerini dahi tahsis ettiğimiz için beklentimiz orada işçi sayısını arttırmak. Bilindiği gibi biz görev geldiğimiz zaman 600 sayısı 730 civarındadır. Bu sayı giderek de artabilir. Bu beklenti içerisinde olduğumuz 2 bin rakamlarını yakalayabiliriz. Esas beklentimiz 5-6 bin işçimizin istihdam edilmesi bu da 2015 yılı içerisinde teknolojiye dayalı fabrikalar olmasına rağmen belki güçlük çekebiliriz ama bu sonuçlara ulaşmak istiyoruz. OSB bir umut oldu.

"ERDEMİR'DE ÜCRETİ DÜŞÜRDÜLER"

Erdemir'in sürekli bahsettiğimiz erken özelleşmesi Ereğli'nin o günden itibaren pek sıcak bakmamasıydı. Erdemir'in özelleşmesinin ardından ilk yaptıkları iş işçi ücretlerini yarı yarıya düşürdüler sorgulayanlar yok bir belediye başkanı sorguluyor? Neden diye soruyor başına gelmeyen kalmıyor. Ereğli sorgulayan sayısı az olduğu için siyasiler devreye girmediği için Erdemir şimdiye kadar tekel olma özelliğini halen kullanmaktadır. Nereye kadar kullanır bunun mücadelesini biz veriyoruz vereceğiz de. Sonuçta şu var biz yanlış anlaşılmamak için söylüyoruz biz dedikleri gibi OYAK düşmanı veya OYAK muhalifi değiliz. Biz OYAK'ın Türkiye genelinde yaptığı çalışmaları biliyoruz.

"ERDEMİR YATIRIM YAPMADI"

Erdemir verildi, halen daha yatırım yapmadı. Bahane belediye ile sürtüşmelerini dile getirdi, şimdi o sürtüşme de geçti, aracı olduk mesele çözüldü bir şekilde.  Avrupa ülkelerinin haricinde bizim en fazla alışveriş yaptığımız yer Rusya. Tüm bu ülkelerden ithalat yaptığımız vergi ödüyoruz, tüccarımız, sanayicimiz. Bu vergileri kaldırmak mümkün müdür değildir en azından azaltmak mümkündür. Demir çelik fabrikaları demek sen tekel değilsen ithalatı da kolaylaştıralım diyerek bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bu çok hassas bir olaydır. Küsmeden alınmadan çok basit detay üzerinde şahsi hesaplar üzerinde durmaz basın araştır, sorgular ve sonuç alır. Biz şimdiye kadar sonuç aldığımız işler olmadı mı oldu. Organize Sanayi'den tutun yapılan işlere kadar önemli gelişmeler var.

"DEVLETTEN BİZ GERİ ÖDETELİM"

Erdemir'in kesinlikle Ereğli'ye sıcak bakması lazım, bundan sonraki düşüncelerinde yatırıma yönelik neler yapacağını süratle dile getirmesi bize göstermesi lazım. Biz burada ticaret sanayi odası olarak kaç para verdiyse Erdemir, sen bu devletten parayı al bunu da yapabiliri, 3 milyar dolar verdiysen devlete biz devlete geri ödetelim Ereğli kan kaybetmiş, dibe vurmuş. İcra dosyası şu kadar diyenler Erdemir'i sorgulayamaz, neden şahsi menfaatleri bir kenara bırakıp bu konuşulmalı. Erdemir yatırım yapmalı. İstihdam halinde sorunların çözülmesi gerekir. 2 milyon kapasiteyi yabana atmayın burası 5.5 milyona çıktığında burada enaz 5-6 bin kişi daha çalışır. Bakıyoruz feryat bunların hepsi suni feryattır. Biz ekmek mücadelesini yıllardır veriyoruz, bu koltukta ben ilk defa oturmuyorum. Ekmek kavgasında birlikte olalım"

TSO NAKLİYE ŞİRKETİ KURUYOR

Nakliye işi yapan üyelerimiz ile 13 Ocak ve 28 Ocak tarihinde 2 farklı toplantı yapıldı. İşçinin ücretlerini yarı yarıya düşürüyorsunuz, küçük esnaf sıkıntıya giriyor akabinde nakliye işine giriyorsunuz OMSAN'la nakliyecinin ekmeği ile oynuyorsunuz, tüccara zam avantajını kendi lehine çeviriyorsun, mal 600 dolardan 700 dolara çıkmış bu 100 dolar zam geldiyse bu size sipariş verenin hakkında, dünyada böyle birşey görülmez bu zam farkını Erdemir kendisi almıştır. Tüm nakliyecileri topladık toplantıların sonucunda bir şirket kuruyoruz TSO başkanlığında Ereğli Birlik A.Ş. olarak devam edeceğiz. Sanayi Bakanlığı ile yazışmalarımıza başladık bunun iznini bekliyoruz. İzin geldiğinde bu şirketi kurarak kendi kamyoncularımızı sahipleniyoruz.  Üye sorunlarının çözümü noktasında oda olarak elimizden gelen tüm desteği vermeye çalışıyoruz. Ereğli Eğitim Fakültesine sosyal tesise binası yapımı için çalışmalarında sona gelinmiştir. Şubat ayı içerisinde sonra açılışı hep beraber gerçekleştireceğiz. Öğrenci sayımızı arttırmalıyız, Zonguldak ekonomisini neredeyse o üniversite öğrencileri bize baktığınız zaman çok büyük bir haksızlık edilmiş. Öğrenci sayıları 20 binlere bulmuş bizde bin 600'lere bırakılmış. Kimseden bir ses yok, esas hadise burada. Bu ekmek kavgası başka birşeye benzemez. Ben zaten burnumun doğrultusunda gücüm yettiği şekilde sorunların üstesinden gelmeye çalışıyorum, yüzde 50 gibi kendi çabamız ile sorunları çözdük.

KOBİ ZİRVESİ

Üyelerimize yönelik ilk organizasyonumuz, "KOBİ zirvesi" gerçekleştirildi. Kalkınma Ajansı projeleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Mart ayının ortasına kadar Bakka'dan bir uzman odamızda üyelere yönelik bilgilendirme yapmak üzere haftanın bir günü görev yapacaktır.

5 YILDIZLI HİZMET VERECEĞİZ

2014 Yılında odamız 5 yıldızlı hizmet verecektir. Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin 2014 akreditasyon sistemine kabulümüz gerçekleştirildi, 1 yıllık bir süreçtir. 2014 Yılında 2 adet yurt dışı ve 2 adet yurt içi fuar organizasyonu var. Üyelerimizden gelecek talepler doğrultusunda bu sayıları arttırabiliriz. Uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri projesi kapsamında 40'a yakın kurs açılmıştır, açılmaya devam edilecektir.

"EN BÜYÜK İHTİYAÇ LİMANDIR"

Ereğli'nin en büyük ihtiyacı limandır, ısrarla devam ediyoruz. Ereğli'nin olmazsa olmazı limandır. Burada arkadaşlarımızın dile getirdiği muhalefetlerde vardır, sözümüz yok, çelişkilerle doludur muhalefet. OSB'de yapılan işlemler belli. Biz niye gidelim başka liman arayalım. Burnumuzun dibinde tersaneler bölgesinde bir taşla 2-3 kuş vuralım diyoruz. Tersaneler bilindiği gibi aldıkları siparişlere teminat veremedikleri açılan akreditelere cevap veremedikleri için sipariş alamıyor. Milletvekilimiz Ercan Candan 10 trilyon aldı Ziraat Bankası'ndan oradaki arkadaşlarına. Tersaneler rahatlar en önemlisi de teminat sağlandığında bankalardan kredileri almamız lazım bunları çözdüğümüz zaman enaz 3-4 bin kişi eski günler olmasa bile çalışır. Eski günlere ne zaman döneriz bunlar da uzak değildir. Amerikan ekonomisinin çökmesinden dolayı bir takım sıkıntılar yaşanmakta, Amerikan ekonomisi de düzeliyor. Dünyanın bir süreçten geçtiğini görüyorsunuz bu da fazla uzun sürmez, para elinde olanlar çatlıyor elinde kaldı, musluklar açılacak. İlk etapta ticaretin önü açılır, bu açılınca da açık gemilerde gemiler gitmeye başlar. Liman ile ilgili konuşanlar liman ihtiyacı yok diyenlerin dosyası var. Hangi tutarsızlık hangi ilkesizlik var. Ben vicdana bırakıyorum.

"HAKSIZ YERE ACI ÇEKTİK"

Devlet memuru karşıma almak istemiyorum üzülüyorum. Ben Bakan adına konuşuyorum diyor bende bakan adına konuşuyorum. Kaç dakika görüştüğüm belli neleri görüştüğüm de belli. Bakanın bana verdiği sözlerde belediye şimdi İzmir Belediye Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Devlette devamlılık esastır. belirli bir zaman içerisinde sabır gerektiriyor. Haksız yere muhalefetten acı çektik. Ereğli insanının halkının gencinin geleceğinin menfaatleri bir tarafta beyefendilerinin ki bir tarafta.

"İŞİNE GELDİĞİ GİBİ KONUŞANLAR VAR"

İşine geldiği zaman konuşan sivil toplum örgütleri var dediğim gibi işine ne geliyorsa, kendi menfaatlerini ön plana çıkarıyor. Erdemir ile çatır çatır mücadele eden bir sivil toplum örgütü görmedim TSO'dan başka. Ereğli çok değişiktir, herkes kendi menfaatine endekslenmiştir bu yıkılması lazım. Ereğli menfaatleri ön plana çıkması lazım.

"ERCAN CANDAN'A SAHİP ÇIKMALIYIZ"
"BASINI OTOBÜSLE GÖTÜRÜP GETİRİYORLAR"

Özcan Ulupınar'dan Erdemir ile ilgili hakemlik istedik, bizim bir sahipleneceğimiz Ercan Candan var, kendi yöremizden çıkardığımız milletvekili olarak görüyoruz ve kendisini de seviyoruz. Bizi en iyi bilen sorunlarımızı bilen biri. Türkiye'de düşmanlar var içerde dışarıda birleşmiş istikrar nasıl bozulursa uğraşıyorlar. Dolar düştü düşmese Ereğli bitmişti. Demir çelik tınmıyor, basın da tınmıyor. Demir çelik sizi otobüse bindiriyor götürüyor, biz de 10 otobüs tahsis edelim,  çıkarma yapılacaksa biz yapalım. Gidiyorsunuz geliyorsunuz mesele çözüldü gibi.

"ERDEMİR'DE MUHATAP BULAMIYORUZ"

Tüccarın sanayicinin bu cebinden para çıkmış gitmiş, bu para nereye gitmiş, buradan bizim cebimizden çıkmış Erdemir'in cebine girmiş. Kardeşim sen bize bu kolaylıkları sağlasaydın stoktaki mal bizim stoklara geçse bu akıllıca bir iş değil mi? Biz bunu daha önce yaptık sizin stoğunuzda duracağınızda bizde dursun. Tekel olma konumunu maksimum kullanıyor. Karşımızda muhatap bulamıyoruz Erdemir'de. Aşağıdan çok bilenler istihbarat alanlar kraldan çok kralcılar biz zaten malımızı satıyoruz diyorlar"

SLAYT GÖSTERİSİ

TSO tarafından hazırlanan CD'lerde İrfan Erdem'in gazetelerde daha önce ve yeni dönemde çıkan liman ile ilgili slayt gösterisine yer verildi. TSO Başkanı Tetiker, önce ve yeni dönemde çıkan haberleri karşılaştırarak, "Ben ne diyeyim" dedi.

"YÖNETİCİLER TEHDİT ETTİ"

Öte yandan toplantının son bölümünde Erdemir yöneticileri ile Ereğli esnafı arasında TSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantı ve toplantının ardından Erdemir yöneticileri tarafından sanayicinin tehdit edildiğini söyledi.
Yorum Ekle