SON DAKİKA

Uzunkum Plajı kirlilik nedeniyle kapatıldı...

Yavuzyılmaz dikkat çekmişti, Uzunkum Plajı kirlilik nedeniyle kapatıldı 05 Ağustos, 2022 09:15 Güncelleme: 05 Ağustos, 2022 09:15 Uzunkum Plajı kirlilik nedeniyle kapatıldı...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, geçtiğimiz günlerde Zonguldak’ın plajlarındaki kirliliğe dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulunmuş, özellikle Uzunkum Plajı’ndaki kirliliğin hat safhaya ulaştığını belirten milletvekili, “Kumsalıyla ünlü Uzunkum Plajı artık uzunçamura döndü” diyerek yetkileri göreve davet etmişti.

CHP’li Milletvekilinin 27 Temmuz tarihli açıklamasının sonrasında ise dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Yavuzyılmaz’ın konuyu gündeme getirmesinin ardından, önce Zonguldak Belediye Başkanlığınca belediye hoparlörlerinden “Uzunkum Plajı bölgesinde denize girilmemesi” çağrıları yapılırken, dün de plaj bölgesinin giriş kısmına “Bu alanda denize girmek halk sağlığı açısından tehlikeli ve yasaktır!” yazan bir tabela asıldı.

Yasak kararının, Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler sonucu alındığı anlaşılırken, konuyu gündeme getirerek bölgedeki kirliliğin halk sağlığı açısından yarattığı tehlikelere dikkat çeken CHP’li Yavuzyılmaz, gelişmelere ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Geçtiğimiz günlerde Zonguldak sahillerinin genelinde yüzme suyu kalitelerindeki gerilememeleri tespit ederek, özellikle Uzunkum Plajı’ndaki yüzme suyu kalitesinin yakında girilemez sınırlara ulaşacağının altını çizmiş, ‘Kumsalıyla ünlü Uzunkum Plajı adeta uzunçamura döndü’ demiştik.

Yetkili ve sorumlulara yaptığımız çağrımızın ardından ise önce belediye hoparlöründen yapılan çağrılarla, arından ise plaj bölgesine asılan bir tabela ile halk sağlığına etki eden kirliliğe bağlı olarak bölgede denize girişlerin yasaklandığını görmekteyiz.

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1.08.2022 tarihinde yapılan yüzme suyu analizlerinin sonucunda bu kararın alındığı anlıyoruz. Bu tabela, ikazlarımızda ne denli haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Göz göre göre kirletilen Uzunkum Plajı artık alarm vermenin ötesine geçmiş ve artık yarı ölü bir plaj haline dönüşmüştür.

Bugün Uzunkum Plajı’nın başına gelen felaketin bir benzeri, bir zamanların mavi bayraklı denizine sahip, günümüzde ise su kalitesi her geçen gün kötüye giden Kapuz Plajı içinde geçerlidir.

Zonguldak’ın doğasına gelişi güzel hafriyat dökmekten vazgeçilmedikçe, Kozlu sahilinde bir utanç abidesi gibi yükselen, tıbbi ve evsel atık atıklardan oluşan çöp dağı bölgeden kaldırılmadıkça, günümüz teknolojilerine uygun modern arıtma sistemleri kullanılmadıkça, endüstriyel atıklara dur denilmedikçe; Karadeniz’in kaderi tıpkı azot ve fosfat yüklenmesinden dolayı artık ölü bir deniz olarak kabul edilen Marmara Denizi gibi olacaktır.

Bu nedenle bir an önce bu yanlışlardan vazgeçilmelidir. Gerekli önlemler alınır ve hızlı bir şekilde sorumluluklar yerine getirirse Zonguldak Sahillerimiz eski günlerine tekrar dönebilir. Gelecek nesillerimize ve güzel Zonguldak’a bunu borçluyuz.

Zonguldak’ın tabiatına kasteden, sağlığı hiçe sayan usulsüz uygulamalara dur demeye, süreçlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Yorum Ekle