SON DAKİKA

Türkiye'de emekli olmak

Türkiye'de emekli olmak 30 Ocak, 2023 09:18 Güncelleme: 30 Ocak, 2023 09:18 Türkiye'de emekli olmak

İnsan olarak hayatımızın üçte birini çalışarak geçirdiğimizi var saydığımızda, yaşamımızın geriye kalan sürecinde bizi emekli saydılar. Çalışma hayatımızda sahip olduğumuz ekonomik, sanat, kültürel ve yeme alışkanlıklarımız emekli olduğumuzda hepsi yok sayıldı. Çalışma hayatımızda elde ettiğimiz ekonomik gelirler emekli olur olmaz en az yarıya düştü. Bir de ülkenin sosyo ekonomik durumu gelir eşitsizliği enflasyon eklenince emekliler yaşayamaz hale geldiler.
Emekli olarak hepimiz çok iyi biliyoruz ki yaşamdan emekli olunmaz. Ama maalesef emekli olduğumuzda bizlerin çalışma hayatını bitirip ikinci bahar yaşamaya başlayacağımızı düşündüğümüzde önümüze anlaşılmaz bir yaşam şartlarıyla karşılaştık. Biz emekliler olarak önümüze sürülen bizlere kabul ettirilmeye çalışılan bu yaşam tarzını asla kabul etmiyoruz.
Biz emekliler olarak bu ülkenin en değerli ve en saygın insanlarıyız. Kendimizi ülkemizin üvey evlatları olarak kabul etmiyoruz. Bizler bu ülkenin en saygın bireyleri olmasını istiyoruz. Ülkemizde kardeşçe, barış içinde bütün renklerimizle birlikte refah içinde yaşamak istiyoruz.
Ülkenin gelir dağılımından eşit pay almak istiyoruz. İnsan hayatına yaraşır, insan onurunu koruyan ekonomik gelir dağılımı içinde özgürce yaşamak istiyoruz.
T. C. Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK , ‘’Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin önemli kıstasıdır.’’ demiştir. Emeklisine değer vermeyen milletler kudretini kaybetmiş demektir.
Kurucumuzdan aldığımız güçle benimsediğimiz ilkeler doğrultusunda:
1.Biz emekliler bu ülkenin sosyo ekonomik yapısına sanatına, kültürüne, siyasetine ortalama otuz yılımızı katmışız. Dolayısıyla hakkımız olan insanca yaşanacak kimseye muhtaç olmadan onurlu bireyler olmak istiyoruz.
2.Türkiye Bağımsız Emekliler Platformunu bu ülkenin emeklileri olarak eşit, adil, insan onuruna dayalı, herkesin refah içinde yaşadığı barışa, kardeşliğe olan inancımızla yaşam hakkımız olan İNTİBAK yasasının çıkarılmasını istiyoruz.
3.Emeklilerden kesilen özel hastaneler dahil %10 katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz.
4.Emeklilere ödenen iki bayram ikramiyesinin Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 5.Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’ ı olmak üzere dört bayram ikramiyesine çıkarılmasını ve asgari ücretin üzerinde olmasını istiyoruz.
6.Emeklilere ödenen banka promosyonlarının üç yıl için 24 milyon olarak ödenmesini istiyoruz.
7.Emeklilerin örgütlenme önündeki bütün engellerin kaldırılmasını ve sendika kurma hakkına sağlanmasını istiyoruz.
TÜRKİYE BAĞIMSIZ EMEKLİLER PLATFORMU olarak emeklilerin hak ve taleplerini inceleyen, gözeten, yeni bir emekli sendikası çatısı altında toplayan bir örgütlenme anlayışına inanır.
TÜRKİYE BAĞIMSIZ EMEKLİLER PLATFORMU olarak emeklilere; ortak sendika oluşturmasının öncelikli olduğunun taraflarca öne çıkarılmasının artık kaçınılmaz ve vazgeçilmez olduğu bir zorunluluk haline geldiğini her platformlarda 16 milyon emekliye anlatacağız.
TÜRKİYE BAĞIMSIZ EMEKLİLER PLATFORMU olarak emeklilerin örgütlenme özgürlüğünü sağlayan sendikal haklarını alıncaya kadar hayatın her alanında mücadeleye devam edeceğiz.
Yaşasın EMEKLİLERİN etkin, bağımsız, demokratik, katılımcı, kitlesel ortak sendika mücadelesi
Mehmet ÖZTÜRK
TÜRKİYE BAĞIMSIZ EMEKLİLER PLATFORMU GENEL BAŞKANI

Yorum Ekle