SON DAKİKA

Özcan: TSO Kimliğini kaybetti...

Kdz. Ereğli TSO Başkan Adayı Niyazi Özcan: “Google’dan foto alıp buraya OSB Yapacağız dediler. Metrekaresi 750 TL olan yere hangi yatırımcı gelir de yatırım yapar.” 18 Nisan, 2022 07:44 Güncelleme: 18 Nisan, 2022 07:44 Özcan: TSO Kimliğini kaybetti...

Röportaj: Seyhan Dikay

Kdz. Ereğli TSO seçimleri normal takvim işlerse 2022 yılının Ekim ya da Kasım ayında yapılacak.

Kdz. Ereğli’de bazı STK ve meslek odalarının seçimleri yapılırken bazıları da yasa ve tüzüğe göre seçim gününü bekliyor. Bugüne kadar yapılan STK seçimlerinin çoğunda mevcut oda başkanları tekrar seçilirken Kdz. Ereğli halkının ve esnafının en çok merak ettiği seçimlerden biri de Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri.

Odanın geçmişten bu güne en çok konuşulan ismi olan, daha önce Kdz. Ereğli TSO’da Komite, Meclis üyeliği, yönetim kurulu üyeliği, iki dönem yönetim Kurulu Başkanlığı. 3 Dönem TOBB Üst kurul delegeliği görevlerini yapan Niyazi Özcan yeniden aday. 

Kdz. Ereğli TSO Başkan Adayı Niyazi Özcan, S Rota Haber’in sorularını yanıtladı. Özcan “TSO Makamı kimsenin kendi çıkarına ya da egosuna kullanacağı bir makam değildir. Burası ekonominin yeridir. Ekonomi olmadan hiç bir şey olmaz. Bazıları algıları ile işi götürmeye çalışıyorlar. Biz TSO üyesinin derdi ile dertlenmeye geliyoruz. Bunların dertlenme ile işi yok rahatlar. Orada oturuyorlar, yiyorlar, içiyorlar, muhabbet ediyorlar. Makam aracı ile nereye gittikleri belli değil.” Dedi. 

TSO Başkan Adayı Özcan ile yaptığımız röportajı okurlarımızla paylaşıyoruz. 

Ticaret ve Sanayi Odasın da uzun yıllar yönetimin de yer aldınız. O dönemler ile bugünü nasıl kıyaslıyorsunuz?

Öncelikle bu şekilde güzel bir düşünceye hasıl olduğunuz için teşekkür ederim. O dönemlerle bu dönemi kıyaslamak mümkün değil. TSO’da şu anda bütün ekol, görkem, muhteşemlik kayboldu. TSO kimliği kaybetti. Kıyaslanacak hiçbir şey yok. TSO’nun şu anda yaptığı yalanla işi götürmek 4 Sene bitti 5. Seneye giriyoruz İğne noktası kadar yaptıkları herhangi bir iş var mı? Yok. 

Kdz. Ereğli Ticaret Odasında kan değişimine ihtiyaç var mı?

Sokak ne söylüyorsa ona inanırım ben. Tüccar, sanayici, esnaf en iyi bunları onlar bilir. Başarılıysa diyecekler ki! Devam et. Başarılı değil ise zaten değişim kesinlikle. Değişim % 100 Şart. Hatta bugüne kadar beklememesi lazımdı. Kendi içinde dahi bir değişim yapması gerekmekte. Belki yeni bir yönetim başarılı olabilirdi. Bunu da yapmadılar. Bununla devam edecek arkadaşların bir menfaati var. Kendi ekonomilerine düşünen bir grup var. Odayı ellerinin altında tutmaya çalışıyorlar. Hem menfaat hem de siyasi gelecek için burayı bir basamak olarak kullanmak istiyorlar. Buna asla müsaade etmememiz lazım. 

KDZ.EREĞLİ’NİN 5 SENESİ KAYBOLDU

TSO Üyesi, iş adamı dediği insan, tabandaki de tavanda ki bunu fark etmez. Herkesin bir siyasi partisi olabilir. Hiçbir siyasi partinin geleceğine dönük TSO heba edilemez. Ereğli’nin 5 senesi kayboldu. 20 Yılın vermiş olduğu bilgi, birikim, tecrübe, yetenek, kapasite ben kendime bir bakıyorum vah diyorum. 

Biz bu TSO’yu aldığımız da ağabeylerimiz ile yürüdüğümüz zaman Bozkuş İş Hanındaydı. Nereden nereye getirdik. Hangi yatırımlar yapıldı ne mücadeleler verildi. Kendimle ilgili bırakın Oda Başkanı olmayı sadece meclis üyesiyken bile İstanbul’a gidip Erdemir ile alakalı yaptığım eylemleri düşünün. Bütün iş dünyasını götürdük. Ereğli’nin haklarını savunan eylemler sonucun da ne oldu? Kışlaya 500 – 600 Arabalık Nakliye Kooperatifi oluştu. Bu nakliye kooperatifin kuruluşu da, projesi de tamamen amaçlayan bu kardeşiniz Niyazi Özcan. Bunun gibi yapacağımız onlarca iş ve projeler var. 

Nasıl bir TSO hayaliniz var? Ereğli tüccarının belirgin istekleri var. Bu beklentiler nasıl hayata geçirilebilir? 

Benim hayallerime bunları ömrü yetmez. OSB İle ilgili yaptıkları projeyi görüyorsunuz. Tamamen yalan bir proje. Google’dan foto alıp buraya OSB Yapacağız dediler. Metrekaresi 750 TL olan yere hangi yatırımcı gelir de yatırım yapar. Yatırımcıya alt yapısını yaparak en ucuza ve en uyguna yerini tahsis edeceksin. Üst yapısını ve işletme sermayesini yatırımcı kendisinden karşılayacak ki! Memleketimize katma değer üretsin.

Ama bu arkadaşlarımız balık lokantalarının peşinde koşan bir mantaliteyle benim düşündüğümü aynı yere koymak ters olur. Onların düşüncesi sanayi odası düşüncesi kesinlikle değildir. 

Peki TSO Nasıl bir profile sahip olmalı?

Niyazi Özcan bunun tamamına sahip. Geçmişle alakalı Komite, Meclis üyeliği, yönetim kurulu üyeliği, iki dönem yönetim Kurulu Başkanlığı. 3 Dönem TOBB Üst kurul delegeliği. Bunların tamamını yaşamış bir insan olarak herşeyi çok rahat görebiliyor ve fark edebiliyorum. 

TSO ÜYESİNİN DERDİ İLE DERTLENMEYE GELİYORUZ.

Bazıları algıları ile işi götürmeye çalışıyorlar. Biz TSO üyesinin derdi ile dertlenmeye geliyoruz. Bunların dertlenme ile işi yok rahatlar. Orada oturuyorlar, yiyorlar, içiyorlar, muhabbet ediyorlar. Makam aracı ile nereye gittikleri belli değil. Odanın personelinde bir ciddiyetsizlik. Odanın sahibi üye odaya gittiği zaman sanki esir düşmüş gibi, bu kadar laubalilik olmaz. Odanın gerekli değişimleri, düzeni yeniden dizayn edilecek. Oda eski asaletine, olağan üstü güzelliğine sahip olacak. 

Şu anki mevcut oda yönetimine önerileriniz ne olur.?

Öneri yok. Bitti artık onların işi. Benim yapacağım tek bir öneri var. Edebiyle, terbiyesiyle bekleyip seçim zamanı “Bizim Ereğli’ye bir vefa borcumuz vardı. Biz seçildik bu işi yapmaya çalıştık ama beceremedik. Tecrübemiz, bilgi, birikimimiz buna yeterli değil. İddialı olan bir arkadaşımız var. Niyazi Özcan, bizde destek veriyoruz hep beraber görelim.” Bunlara yakışan bu. 

TSO EKONOMİNİN YERİDİR 

TSO Makamı kimsenin kendi çıkarına ya da egosuna kullanacağı bir makam değildir. Burası ekonominin yeridir. Ekonomi olmadan hiç bir şey olmaz. 

Ereğli’nin daha çok üretime geçmesi gerekiyor.. Ereğli’nin ahşap OSB ve metal OSB’ye ihtiyacı var. Ayrıca tabi ki tersaneler bölgesi. Lokomotif oluşturarak, Zonguldak ve Ereğli lobisini daha fazla ön plana çıkarması lazım. Hızlı tren, deniz ulaşımı bunlarla ilgili İstanbul ve Ankara’ya daha fazla entegre olması gerekiyor. 

Dünya çok küçüldü, Türkiye daha çok küçüldü. Ereğli bugün hemen hemen İstanbul’un bir semti gibi. Bugün burada hızlı tren olsa 1.5 Saatte insanlar İstanbul’a Ankara’ya gider. Demek ki ne yapılması lazım? İnsanın ufkunun çok büyük olması ve iyi düşünmesi gerekiyor.

Ereğli’nin günlük hava raporlarını devamlı olarak takip ediyoruz. Her gün esoes veriyor. Bu insanların havası çalınıyor, parası çalınıyor, işi çalınıyor. Dışarıdan gelen müteahhitlerin haddi hesabı yok ama ses yok.

Ereğli’nin bir Belediye Başkanı var. Proje yapıp sundun mu? Ticaret Odası uluslararası İlişkilere benzer. 

Ereğli ekonomisi sizce bugün nasıl bir tablo çiziyor?

Çankırı, Çorum İllerine göre değerlendirirsek çok iyi. Ama İstanbul, Ankara, Antep, Konya, Kayseri İllerine göre değerlendirirsek zayıf. Şunu hep kaçırıyoruz. Ereğli’nin ekonomisi hiçbir zaman kötü olmaz. İdareciler kötü olur. Ereğli’de Erdemir varsa bunu buraya kurulmasına kim sebep olmuşsa Allah yüz bin kere razı olsun. Mekanları cennet olsun. Buna itirazımız yok. Özelleşmeden sonra işçi kıyımı çok yapıldı.

ERDEMİR’E BAĞIMLI OLMAMAN LAZIM

Konuşabilmen için Erdemir’e bağımlı olmamam lazım. Masaya oturduğunda adam senin affedersiniz kuyruğuna kıstıracak sen konuşamazsın. Onun için hür ve özgür iradenle bir masaya oturduğun zaman toplumun, Ereğli’nin, iş dünyasının taleplerini ortaya koyduğunda karşı taraf o zaman diyecek ki’ “Bunu vermek zorundayız”. Ki! Bu Ereğli’nin hakkı.

ERDEMİR, EREĞLİ’DE YAŞAYAN BÜTÜN İNSANLARIN KUL HAKKINI YİYOR

Erdemir Ereğli’de yaşayan çalışan çalışmayan bütün insanların kul hakkını yiyor. Ne ile yiyor. Tabi ki de havada ki oksijenle. Bunun bir bedeli olması lazım. Erdemir'e en son 10 Bin kişi iş başvurunda bulundu. 400 - 500 Kişi alacağız dediler. Bir kişi izahatını yapmadı bir kişi de sormadı. Ben 60 haneyim sülalemden bir kişi Erdemir’de çalışmıyor.

TSO KİMLİĞİNİ KAYBETTİ

Biz Ereğli’nin çıkarlarını ve menfaatlerini 20 yıllık tecrübemizi masaya koyarız, projeler yaparız. Bunları onaylayacak olan siyasi partidir. Gideriz gerekirse 3 gün 3 gece kapısında yatar bekleriz. Milletin menfaatine olacak bir şeye de onlarda evet der. Kafanızda siyasi bir düşünce olursa başarılı olamazsın. Ticaret odası kimliğini kaybetti. Yazık, ciğerim yanıyor. Biz oraya ağabeylerimiz de dahil çayımızı, şekerimizi dışarıdan alıp getirdik. Bozkuş İş Hanındaki bir odayı düşün bir de bu odayı yaptık. Şu an ki koşullarda artık burası da yeterli değil. Buranın zamanı doldu.

Daha önceki basın açıklamalarım da söyledim. Bu binanın artık diğer odalar Bakkallar Odası, manavlar odası, Berberler odası ne var ise hepsini Ticaret odasında toplayabiliriz. Hepsi daha kontrollü olur. Dışarıdan gelecek siyasiler veya misafirler bütün Başkanlar bi yerde olduğu zaman hakimiyet ve güç gösterisi daha fazla olur. Talepler daha makbul ve daha güzel gözükür.

Ticaret Odası da daha ihtişamlı, görkemli Karadeniz Ereğli’ye yakışır Ticaret Odası yapması lazım. Allahü Teala bunu bizden önceki ağabeylerimize, az da olsa nasip etti. İnşallah gerisini de yapmak bana nasip olur.

Son olarak hem okuyucularımıza hem TSO Üyelerine ne söylemek isterseniz?

Hepsinin Ramazan ayını kutluyorum. Bire bir esnaf ziyaretlerini devam ettiriyorum. Bayramdan sonra seçim çalışmalarına başlıyoruz. Size de başarılar dileriz. İyi Çalışmalar.

Yorum Ekle