SON DAKİKA

Öner: "Numune sonuçları 2 Aydır gelmedi"

Öner: "Numune sonuçları 2 Aydır gelmedi" 01 Aralık, 2022 21:57 Güncelleme: 01 Aralık, 2022 21:57 Öner: "Numune sonuçları 2 Aydır gelmedi"

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) tersaneler bölgesinde gemi sökümü yapıldığına dönük iddiaları araştırmaya devam ederken, yapılan onca girişime rağmen kamuoyunun bilgilendirmediğine dikkat çekerken halk sağlığını tehdit eden asbest tehlikesini vurguladı.

Kdz. Ereğli Kaymakamlığı, Kdz. Ereğli Liman Başkanlığı’nı ve Zonguldak İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün konuyla ilgili açıklama yapmasını isteyen KERÇEP adına Önder Öner tersaneler bölgesinde konuştu,

Açıklamanın tamamı şöyle:

2022 yılı Eylül ayının ilk yarısında Gülüç Beldesi tersaneler bölgesinde bulunan Ustamehmetoğlu Gemi ve Yat Metal Vinç İşletmesi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ünvanlı firmanın tersanesinde yurtdışı menşeli Türk bandıralı yaklaşık 40m boyunda 2 geminin ruhsatsız sökümü yapıldığı, gemilerde yüksek miktarda asbest olduğu, çalışanlar için gerekli iş güvenliği tedbiri alınmadığı, halk sağlığı ve çevre açısından tehlike oluşturan bir durum yaşandığı yönündeki sosyal medya ve yerel gazetelerde çıkan haberler hakkında Kdz. Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) olarak araştırmalarımız yaklaşık 2 ay sürmüştür.

Kdz. Ereğli Kaymakamlığı ve Liman Başkanlığı ile görüşmelerimiz, Ustamehmetoğlu Tersanesi sahibi ile telefonla konuşmalarımız, İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile yazışarak ve telefonla aldığımız bilgiler, konu hakkında uzman kişilerle değerlendirmelerimiz doğrultusunda tespitlerimiz şunlardır: Bahsi geçen tersanede tadilat olarak başlatılan çalışmalar mevzuat ve ilgili yönetmeliklerdeki gerekçelere, açıklara, boşluklara dayanılarak söküm haline getirilmiştir. 2 gemi yok aşamasına gelmiş ve yeni gemi imalatına başlanmıştır.

2010 yılından itibaren ülkemizde kullanımı yasaklanan asbestin bulunduğu şüphesi olan 2 gemiden alınan numuneler İl Çevre Müdürlüğü tarafından Gebze Tübitak Marmara Araştırma Merkezi‘ne gönderilmişti. Ancak aradan 2 ay geçmesine rağmen hala numune sonuçları ortaya konulmamış, kamuoyuna bilgi verilmemiştir. Çalışanların ve yöre halkının sağlığı dikkate alınarak ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK şartları doğrultusunda asbest riski olan malzemelerin bulunduğu yerden kaldırılıp kaldırılmadığı, gerekli önlemler alınarak depolanıp depolanmadığı veya bertaraf edilip edilmediği yönünde hiçbir bilgiye ulaşılamamıştır. Bu tespitler doğrultusunda ilgili kamu kurumlarını Kdz. Ereğli Kaymakamlığı’nı, Kdz. Ereğli Liman Başkanlığı’nı ve Zonguldak İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü aşağıdaki konularda uyarıyor, acilen gerekli önlemleri almaları yönünde göreve davet ediyoruz:

Bahsi geçen tersanede sökülen gemilerden alınan numunelerde asbest olup olmadığının acilen belirlenmesi ve kamuoyu ile paylaşılması.

Asbest var ise gemilerden çıkarılan asbestli malzemenin akıbetinin belirlenmesi,

işçi ve halk sağlığına aykırı bir durum olması halinde gerekli tedbirlerin alınması. İlçemiz girişinde yer alan tersanelere gemiler getirilerek tadilat gerekçesi ile başlayıp söküme dönüştürülecek işlerin adet haline gelmemesi, sadece tadilat ruhsatı olan tersaneler bölgesinin çevre ve halk sağlığına tehlike oluşturacak bir gemi söküm merkezine dönüşmemesi için mevzuat – kontrol – izin alma vb tüm şartlarda gerekli tüm önlemlerin bir an önce alınması.

Yasa ve yönetmeliklere uygun olmayan bir durum tespiti halinde hukuki işlemlerin başlatılması.

BASIN AÇIKLAMASINA KATILAN BİLEŞENLERİMİZ

ADD Kdz. Ereğli Şubesi

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı

ÇYDD Kdz. Ereğli Şubesi

DEVA Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı

Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilciliği

Elektrik Mühendisleri Odası

Kdz.Ereğli İlçe Temsilciliği

Gönülden Hayvan Severler Derneği

İnşaat Mühendisleri Odası Kdz. Ereğli İlçe Temsilciliği

İYİ Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı

Kandilli Kültür Derneği

Kdz. Ereğli Doğa Tarih ve Kültürünü Yaşatma Derneği

Kdz. Ereğli Kent Konseyi

Kdz. Ereğli Lisesi Mezunları Derneği

Kdz. Ereğli Sanat Kurumu

Makine Mühendisleri Odası Kdz. Ereğli İlçe Temsilciliği

Saadet Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

Kdz. Ereğli Temsilciliği SOL Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı

TEMA Kdz. Ereğli Gönüllü Sorumluluğu

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği

 

 

Yorum Ekle