SON DAKİKA

KERÇEP, Ereğli'de hava kalitesini takip ediyor..

KERÇEP, Ereğli'de hava kalitesini takip ediyor.. 08 Ocak, 2023 22:20 Güncelleme: 08 Ocak, 2023 22:20 KERÇEP, Ereğli'de hava kalitesini takip ediyor..

Kısa adı KERÇEP olan Kdz. Ereğli Çevre Platformu Kdz. Ereğli Hava Kalitesi İstasyonu (HKİ) sonuçlarını bir sosyal medya sayfasında her ayın başında saatlik ve günlük ortalama yorumları ile birlikte tablo halinde paylaşılıp yıllık sonuçlarının da değerlendirildiğini bildirdi.

KERÇEP, 2022 yılında hava kirliliği değerlerinin 98 gün aşıldığını belirtirken, 45 gün ölçüm değerlerinin de yayımlanmadığını ve bu konuda “şüphe” duyduklarını açıkladı. Kdz. Ereğli Çevre Platformu’nun yazılı açıklaması şöyle: 2022 yılının günlük ortalama HKİ sonuçlarını inceledik. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre havadaki tozlaşma ölçütü olan PM10 (büyüklüğü 10 micron altında olup, havada asılı kalan toz zerreleri) günlük ortalama değeri 50 μg/m3 (1 metre küp havada 50 mikro gram) yılda en fazla 35 gün aşılabilir sınır olarak kabul edilmiştir. 2022 yılında Kdz.Ereğli’de bu değer 98 gün aşılmıştır.

45 gün ölçüm değerleri yayınlanmamıştır, şüphelidir. 2022 yılında sağlıklı bir hava için günlük limit değer 98 gün (ayrıca şüphe duyulan 45 gün var) aşıldığından kötü bir sonuç olsa da 2021 yılında 220 gün aşıldığından 2021 yılına göre olumlu bir değişim olmuştur. Aynı yönetmeliğe göre günlük PM10 değerlerinin yıllık ortalamasının 40 μg/m3 geçmemesi gerekir. Kdz. Ereğli’de 2022’de yıllık ortalama ise 45,33 μg/m3 gerçekleşmiştir. 2022 yılında yıllık ortalama PM10 tozlaşma eşik değeri aşmış olsa dahi 2021 yılında bu değer 64,45 μg/m3 olduğundan burada da olumlu bir değişim söz konusudur.

KERÇEP’in konuyu yakından takibinin, basın açıklamaları yapmasının, birçok ortamda gündeme getirmesinin, kamu kurumlarına ve yöneticilerine yazılı ve sözlü birçok şikayette ve ihbarda bulunmasının bu değişimde payı olmuştur. HKİ İstasyonlarının verisi doğru kabul ettiğimizde emeği geçenleri kutlarız. Ancak şurası da bir gerçek ki Kdz. Ereğli’nin merkezinde yer alan ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından ERDEMİR’in üzerinde tozlar, salınımlar hala yoğun olarak görülmektedir. İlçemizin hava kalitesinin tarafsız ve akredite bir kuruluş tarafından ölçülüp, açıklanması çok yararlı olacaktır. Bu konuda KERÇEP olarak bir heyet halinde Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’ı ziyaret edip önce sözlü, ardından 09 Aralık 2022 tarihinde yazılı olarak Belediyemizden hava kalitesi tespit ölçümü yapılmasını talep ettik. Talebimizin takipçisi olacağız.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre dünyada her yıl 7 milyon insan hava kirliliğine bağlı hastalıklardan ölmektedir. Bu değer Türkiye için 40 – 45 bin kişiye denk gelmektedir. Hava kirliliği sağlığımızı tehdit etmektedir.

 

 

Yorum Ekle