SON DAKİKA

KARAYA OTURAN GEMİ 9 GÜN SONRA KURTARILDI

Ereğli'de 8 Aralık 2013 tarihinde fırtına nedeniyle kıyaya sürüklenerek karaya oturan gemi 9 gün süren çalışmaların ardından bu gün kurtarıldı. 17 Aralık, 2013 17:15 Güncelleme: 17 Aralık, 2013 17:15 KARAYA OTURAN GEMİ 9 GÜN SONRA KURTARILDI

Ereğli'de 8 Aralık 2013 tarihinde fırtına nedeniyle kıyaya sürüklenerek karaya oturan gemi 9 gün süren çalışmaların ardından bu gün kurtarıldı.

Ereğli'de Romanya’dan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’ye (ERDEMİR) demir hurda getiren Tanzanya bandıralı 'CROATIA ZANZIBAR' isimli kuru yük gemisi yükünü boşalttıktan sonra hava muhalefeti nedeniyle açıkta demirlemiş ve fırtına nedeniyle oluşan dalgalarla kıyıya sürüklenerek karaya oturmuştu.

Kdz. Ereğli Liman Başkanlığı öncülüğünde Tanzanya bandıralı 'CROATIA ZANZIBAR' isimli kuru yük gemisi 9 gün süren çalışmaların ardından kurtarılarak açıkta yeniden yüzdürüldü. Liman başkanlığı koordinesinde yapılan çalışmalarda dalgıçlar önce geminin alt kısmını kontrol edip incelenmesi için fotoğraflar çekti. Daha sonra geminin altındaki kumlar teknelerin motorları çalıştırılarak temizlendi. 9 gün süren çalışmanın ardından kuru yük gemisi römorkörlerle çekilerek yeniden yüzdürüldü.

Kdz. Ereğli Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur fırtına nedeniyle karaya oturan geminin bu gün itibariyle kurtarıldığını belirterek yapılan kontrollerin ardından çıkışına izin verilerek Romanya’ya gönderileceğini söyledi. Gazetecilere kurtarma çalışmaları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Okur “Olumsuz hava koşulları nedeniyle karaya oturan gemi Ereğli’nin tüm lokal imkanları ve daha sonrada ulusal çapta yardım alarak bu gün saat 13.00 itibari ile sizlerinde gördüğü gibi gemi yüzdürüldü. Gemide baş seviyesinin üstünde ufak bir hasar var. Sahilde kayalıklara çarpması sonucu oluşmuş bir hasar. Oda geminin yüzmesiyle ilgili bir sıkıntı değil. Gemiyi şu anda emniyetli bir şekilde demire aldık. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra römorkör eşliğinde Romanya’ya tersaneye gönderilecek” dedi. Okur, gazetecilerin geminin kurtarılması sırasında oluşan kaza ile ilgili olarak şunları söyledi; “Önemli bir kaza değil. Tekneye bağlı olan halat koptu. Şu anda bir sıkıntı yok.”

Öncelikli amaçlarının gemiyi emniyete almak olduğunu dile getiren Okur, kurtarma çalışmaları sırasında resmi prosedürlerinde uygulandığını belirtti. Okur “Kurtarma çalışmaları devam ederken idari soruşturmayı devam ettirdik. Gemi personelinin, gemi kaptanı da dahil olmak üzere 8 Aralık’ta vardiyada olanların tümünün ifadeleri alındı. İdari soruşturma halen devam ediyor. Geminin tüm idari soruşturmaları bittikten sonra seyrine izin verilecek. Hem maddi hem de manevi yaptırımlar olacak” dedi.

Bu arada Romanya bandıralı 'CROATIA ZANZIBAR' isimli geminin 9 süren kurtarma çalışmaları sırasında yaklaşık 100 bin TL masraf yapıldığı belirtildi.

Yorum Ekle