SON DAKİKA

EREĞLİ'YE KENT MÜZESİ KURULUYOR

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Türkiye Genelindeki Kent Müzelerinden 17.sinin Ereğli'ye açılacağını belirterek, 'evlerinizdeki tarihimize ait eşyaları bu müzeye getirerek katkıda bulunabilirsiniz' dedi 29 Ocak, 2014 17:33 Güncelleme: 29 Ocak, 2014 17:33 EREĞLİ'YE KENT MÜZESİ KURULUYOR
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, restorasyonu devam etmekte olan Kdz.Ereğli Kent Müzesi çalışmaları hakkında medyaya bilgi verdi. Posbıyık, “kent müzelerinin gerçek sahibi o kentte yaşayanlardır.” Dedi.

POSBIYIK'IN AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE:“Belediyemizce hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nca desteklenip yatırıma dönüşen bir projenin tanıtımı için yaptığımız davete zaman ayırıp geldiğiniz için hepinize teşekkür ederim.

Kdz.Ereğli Belediyesi olarak  temel altyapı hizmetleri yanında toplumsal, kültürel ve sanatsal amaçlı projeler üretip; bunları çeşitlendirip çoğaltarak hizmete sunmanın gayreti içindeyiz.

Bugün birlikte gezeceğimiz yapı da bunlardan biridir.

Kaynaklarda tarihi kent merkezi olarak geçen yörede bulunan bu mimari değer, on dokuzuncu yüzyılda  “Mısırcılar” olarak bilinen ilçemizin tanınmış eşraflarından  “Cıbıroğlu” ailesi tarafından konak olarak yapılmış ve yıllarca kullanıldıktan sonra yapının malikleri değişerek bir süre daha kullanılmış ve daha sonra kullanılamaz duruma gelince terk edilmiş, viraneye dönmüş bir yapıydı.

Özcesi yapının son görünümüne konak olarak bilinen adına ne de mahallemizin ilçemizin kimliğine de yakışıyordu…

Kültür varlığı olarak tescil edilmiş bir sivil mimarlık örneği bu yapıyı hem restore edip kazanmak; hem de onu farklı işlevlerde kullanılmak üzere projelendirip geleceğe - gelecek kuşaklara taşımanın, en doğru yolu “müze - müze ev” olarak kullanmak olduğuna karar vererek;  yapıyı, Belediye Meclisimizin değerli üyelerinin oylarıyla kamulaştırdık.

Özgünlüğü bozulmamak koşuluyla yapının mimari projesi yeniden çizildi ve Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun mimari projeye olumlu oy vermesiyle işe başlama aşamasında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) açtığı hibe programına başvurduk.

Başkanlık Danışmanı Raif TOKEL’in kaleme alıp sunduğu “KDZ.EREĞLİ KENT MÜZESİ PROJESİ”,  Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Tarihi Kentler Birliği, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtama Vakfı  (ÇEKÜL Vakfı) adlı  kurum ve kuruluşlarca  kabul edildi.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), projeye  “559.151.69 TL”, Tarihi Kentler Birliği şimdilik “50.000.00 TL” hibe türü parasal destek; Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtama Vakfı (ÇEKÜL Vakfı) teknolojik destek verdi.

Önümüzdeki aylarda tarihsel ve kültürel kimliği olan bu yapıyı “KDZ.EREĞLİ KENT MÜZESİ” olarak hizmete açacağız.

“Kent Müzesi” oluşum ve yapılanma anlamında yeni kavram olup; ülkemizde bugüne kadar açılmış toplam on altı kent müzesi vardır.

Kdz.Ereğli Kent Müzesi ise ülkemizde açılacak olan on yedinci kent müzesidir.

İşte bunun müjdesini vermek için buradayız.

Bu müjdenin kıvancını ve onurunu sizlerle paylaşmak için buradayız.

Ve Kdz.Ereğli Kent Müzesi, vereceğiniz, bağışlayacağınız eşyalarla zenginleşecektir.

Bu anlamda katkılarınızı ve desteklerinizi bekliyoruz.

Çünkü kent müzelerinin gerçek sahibi o kentte yaşayanlardır.

Ve Kdz.Ereğli Kent Müzesi’nin de gerçek sahibi Ereğli halkıdır.

Projemize katkı veren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk TEZEL’e, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Sayın Hakkı Yavuz TOPLU’ya, uzman Sayın Fethi TATLI’ya, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Dr. Asım GÜZELBEY’e, Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sayın Sezer CİHAN’a, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin SÖZEN’e, ÇEKÜL Vakfı yöneticisi Hurşit ARSLAN’a, proje müellifi mimar Vedat AĞCA’ya ve projeyi kaleme alan Başkanlık Danışmanı Raif TOKEL’e teşekkür ederim.”
Yorum Ekle