SON DAKİKA

EMİNE ÜLKER TARHAN, GMİS’İ ZİYARET ETTİ

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ile CHP Parti Meclis Üyesi Zuhal Sanlı, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin düzenlediği bir panele katılmak üzere geldikleri Zonguldak’ta 5 Aralık 2013 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ı ziyaret etti. 06 Aralık, 2013 17:25 Güncelleme: 06 Aralık, 2013 17:25 EMİNE ÜLKER TARHAN, GMİS’İ ZİYARET ETTİ

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ile CHP Parti Meclis Üyesi Zuhal Sanlı, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin düzenlediği bir panele katılmak üzere geldikleri Zonguldak’ta 5 Aralık 2013 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ı ziyaret etti.

Ziyarette CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, CHP İl Başkanı Halil Furat, CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin ile partililer hazır bulundu.

Zonguldak’ta bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, “Burada bulunmaktan çok mutluyum. O dokuyu hissetmemek mümkün değil. Konuşacak çok sorun var ama siz de bunları anlatıyorsunuz. Biz de Meclis’te soru önergeleriyle, araştırma önergeleriyle dile getirmeye çalışıyoruz. Yasa önerilerimizin şu ana kadar birinin bile kabul edilmediğini biliyorsunuz.

Taşeronlaşmayla ilgili sorunlar, emek sömürüsüyle ilgili sorunlar, yoksullukla, yolsuzluklarla ilgili sorunlar, Zonguldak ile ilgili sorunlar uzun uzun konuşulabilir” dedi.

Ziyaret nedeniyle mutluluk duyduklarını ifade eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Genel Maden İşçileri Sendikası olarak ve maden işçileri adına, Emeğin Başkenti’ne, Zonguldak’a hoşgeldiniz diyorum. Bölgemizin 165 yıllık üretim kültürü var. Sendikamız 67 yıllık resmi tarihiyle Türkiye’nin en eski sendikalarından biri. Biz bölge insanı olarak 165 yıldır canımız ve kanımız pahasına alın teri dökerek, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, ekonomik bağımsızlık mücadelesinde 5 bin maden şehidi vererek ülkemizin gelişmesine büyük katkılar koymuş bir bölgeyiz. Ama maalesef son yıllarda, son dönemde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na yeterince önem verildiğini söyleyebilmek mümkün değil. Bu nedenle geçmişteki kadar ülkemiz ekonomisine katkı verebildiğimizi söyleyebilmek de mümkün değil.

TTK’nın yıllık 5 milyon ton kurulu kapasitesi var. 14 bin kişilik norm kadroyla çalışması gerekirken ekonomik gerekçelerle işçi açıkları giderilmiyor ve kurum 3’te 1 kapasiteyle çalıştırılıyor. TTK geçtiğimiz yıl tarihinin en düşük işçi sayısıyla yine tarihinin en az üretimini gerçekleştirdi.

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği para 60 milyar dolar. Bunun içerisinde taşkömürünün payı 5 milyar dolar. Enerji ithalatına harcanan para, Türkiye’nin cari açığına denk bir rakam. Türkiye’nin cari açığının 60 milyar dolar olduğu, dış ticaret açığının 100 milyar doların üzerinde olduğu bir dönemde bölgemizin yeterince üretmesini sağlamamak ya da ithalat lobilerine boyun eğmek anlaşılabilir bir durum değil.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak iki yıldır bunu kamuoyuna anlatmaya çalışıyoruz. TTK’nın 2012 yılında 2 bin 492 kişi olarak Hazine’den işçi açıklarının giderilmesiyle ilgili talebi var. Bu talep revize ediliyor. Kurumun, işçi açıklarının giderilmesiyle ilgili yeni bir talebi olacak.

Siyasi anlamda herkesin desteğine ihtiyacımız var. CHP bugüne kadar bu konuda desteklerini bizden esirgemediler. Bundan sonra da destekleyeceğinize inanıyoruz” dedi.

Alabaş, Emine Ülker Tarhan ile Zuhal Sanlı’ya birer madenci heykeli hediye etti.

 

 

Yorum Ekle