SON DAKİKA

“Çiftçimiz her şeyimiz” dediler yollara çıktılar

Fındık üreticileri ve çobanlara eğitimler veriliyor 16 Aralık, 2022 20:57 Güncelleme: 16 Aralık, 2022 20:57 “Çiftçimiz her şeyimiz” dediler yollara çıktılar

Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü personeli sahadaki eğitimlerini hız kesmeden sürdürüyor. “Çiftçimiz her şeyimiz” projesi kapsamında köy köy gezilerek, doğru tarım uygulamasıyla ürünlerin verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Ayrıca, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ile çobanlara “Sürü Yöneticisi” eğitimleri veriliyor.

Haber merkezi - Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı Ziraat Mühendisleri, yaklaşık bir senedir devam eden ve yüzlerce üreticiye ulaşılan “Çiftçimiz her şeyimizdir” projesini kırsaldaki eğitimlerle sürdürmektedir. 14-16 Aralık (Çarşamba-Perşembe-Cuma) günleri arasında, Hasbeyler ve Bayat köylerinde, fındık üreticileri ve çobanlara-küçükbaş hayvan üreticilerine yönelik toplu eğitim sunumları yapıldığı bildirildi.

FINDIK ÜRETİCİLERİ

Fındık üretiminde ülkemizin ön sıralarda yer aldığını ve Avrupa ülkelerine her sene ortalama yüzde 75-80 oranında ihracat yapıldığını hatırlatan Tarım İlçe Müdürlüğü ziraat mühendisleri, proje kapsamında şu bilgileri aktardı;

“İlçemizde, 12 binin üzerinde (12.050)  fındık üreticimiz, 157.500 dekarlık büyük bir alanda üretimlerini gerçekleştirmektedir. Bu üretim sırasında çiftçilerimizin her zaman yanında olan kurumumuz konu uzmanı ziraat mühendislerince hazırlanan ve sene başından beri uygulamaya konulan  ‘Çiftçimiz Her Şeyimiz’ projemizle, üreticilerimizin yaşadığı problemleri yerinde inceleyip hem teorik hem de uygulamalı  olarak çözüme kavuşturuyoruz.

Proje kapsamında; çiftçilerimize doğru tarım, organik tarım, toprak analizi, zirai mücadele, budama, gübreleme, mekanizasyon, modern bahçe tesisi, hasat, tarım sigortası gibi teknik konuların içeren eğitimler verilmektedir. Bununla birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağlamış olduğu hibe desteklemelerle ilgili bilgiler verilmektedir. Çiftçilerimiz ayrıca, sorun ve önerileriyle konu uzmanı  teknik ekibimize 7/24 ulaşma imkanına sahiptir. Hava koşullarının elverdiği sürece kırsal kesimlerdeki eğitim desteklerimiz tüm fındık üreticilerimize ulaşana değin devam edecektir.”

HEM EĞİTİM HEM DESTEK…

Tarım İlçe Müdürlüğü ziraat mühendisleri, 14 Aralık Çarşamba günlerinde fındık üreticilerinin yanı sıra “Sürü Yöneticisi” konusu kapsamında Ereğli’ye bağlı Hasbeyler köyünde çobanlarla bir araya geldiler. Eğitimlere çevre köyle dahil olmak üzere 20 çoban ve üretici katıldı.

Kdz. Ereğli Tarım ve İlçe Orman Müdürlüğü uzmanları tarafından köylerde, budama, seyreltme, gübreleme, topraktan numune alma ve diğer tarım konularında verilen eğitim sonrası Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle çobanlara sürü yöneticisi kursu verilmeye başlandığı kaydedildi.

Eğitimlerin yanı sıra hayvancılık alanındaki desteklerden biri olan ‘Sürü Yöneticisi Desteği’nin çobanlara verileceği belirtildi. Bu desteğin diğer adı da ‘Çoban Desteği’ olarak geçmektedir. Bu kapsamda üreticilere, küçükbaş hayvanların giderleri ve sigortalı işçi sayısına göre destek verilmekte ve takibi yapılmaktadır.

Diğer yandan üreticiler, Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın, Ereğli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Metin Bozkurt, Veteriner Hekim Emre Öztaş ve ziraat mühendislerine teşekkür ettiler.

 

Yorum Ekle