SON DAKİKA

Çiçek: "10 milyon engelli’yi ertelemeyin"

MHP Kdz.Ereğli Özel Bireyler Komisyon Başkanı Yasin Çiçek, 16 yıldır ertelenen Erişebilirlik Yönetmeliğine tepki gösterdi. Çiçek: “10 milyon engelli’yi ertelemeyin”, dedi 25 Temmuz, 2021 14:04 Güncelleme: 25 Temmuz, 2021 14:04 Çiçek: "10 milyon engelli’yi ertelemeyin"

MHP Kdz.Ereğli Özel Bireyler Komisyon Başkanı Yasin Çiçek, 16 yıldır ertelenen Erişebilirlik Yönetmeliğine tepki gösterdi. Çiçek: “10 milyon engelli’yi ertelemeyin”, dedi.

Çiçek açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 

Biliyorsunuz ülkemizde: 10 Milyon engelli birey mevcut. Bu sayı azımsanacak bir sayı değil; aileleri de eklediğimizde ülkemizin 4’te 2’si diyebiliriz. Bizlerin en sık karşılaştığı sorunlar ise: Mimari yani sosyal alanda karşılaştığımız sorunlar; kamu, halka açık hizmet veren bina girişlerinin uygun olmaması ve asansör altyapısının hala ihtiyaç duyulan seviyeye gelmemesi. Yaya geçitlerindeki engelli rampasının azlığı, görme engellilerimizin faydalandığı; sarı şeritlerin eksik veya yanlış montaj edilmesi, sesli trafik sembollerin hiç olmaması.

Şehir içi toplu taşıtların tekerlekli sandalye kullananlar için kimi zaman uygunsuzluğu söz konusu. Şehirlerarası seyahat tekerlekli sandalye kullananlar için zaten imkânsız. Oysa 01 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı engelliler kanunu kapsamında yer alan "erişebilirlik yönetmeliği" az önce belirttiğimiz sorunların tümüyle kapsıyor. Fakat bu yönetmeliğin uygulanması 16 yıldır erteleniyor.

Edildiğimiz bilgiye göre:

Pandemi sürecinde yaşanan mali sorunlar nedeniyle 1 yıl daha ertelendi. Sizlere Uluslararası ve Anayasamızdan bazı maddeler aktarmak istiyorum:

Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasının teşvik ve temin edilmesi taahhüt edilmiştir.

Avrupa Sosyal Şartı 15 inci madde Engellilerin toplumsal yaşamda bağımsız olma, sosyal bütünleşme ve katılma hakkı güvence altına alınmıştır. Özellikle, teknik yardımları da içermek üzere, iletişim ve hareket engellerinin üstesinden gelmeyi ve ulaşım, barınma, kültürel etkinlikler ve boş zaman kullanımını sağlamayı hedefleyen önlemler yoluyla özürlülerin toplumla tam olarak bütünleşmelerini ve toplum yaşamına katılmalarını desteklemek (3. fıkra). ANAYASA-MADDE 10 Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

ANAYASA-MADDE 61 Devlet, Engellilerin korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır.

İLGİLİ HAKLAR:

Eğitim Hakkı, Seyahat Hakkı, Seçme hakkı, Kamu hizmetlerine girme hakkı vb. Anayasa Başlangıç 6. paragraf Her Türk vatandaşının bu Anayasadaki temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanarak millî kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürdürme ve maddî ve manevî varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahiptir. Aslında 16-17 yıldır "eşit vatandaşlık" ilkemiz çiğneniyor. Bir an önce ciddi adımlar atılmasını talep ediyoruz. 

Yorum Ekle