SON DAKİKA

'Çeltik biçim fiyatı 40 lirayı geçmesin'

Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, bu yıl uygulanacak, çeltik biçim fiyatının 40 lirayı geçmeyecek şekilde uygulanması gerektiğini bildirdi. 21 Eylül, 2010 23:04 Güncelleme: 21 Eylül, 2010 23:04 'Çeltik biçim fiyatı 40 lirayı geçmesin' Erken yaptığı açıklamada, bu yıl baş gösteren çeltik biçim fiyatlarındaki belirsizliğin, üreticiler ile biçerdöverciler arasında tartışmalara neden olduğunu söyledi.

Yüksek fiyat uygulamasının maliyeti arttıracağını, bununda önümüzdeki yıllarda kooperatifi ve çeltik üreticilerini zor durumda bırakacağını ifade eden Erken, bu belirsizliğin giderilmesi için çeltik üretimi yapan il ve ilçe Ziraat Odaları, kooperatif ve çeltik üretici başkanlarının katılımıyla toplantı yaptıklarını bildirdi.

Varılan mutabık sonunda çeltik biçim fiyatının 36 ile 40 lira arasında uygulanmasını önerdiklerini ifade eden Eken, şöyle devam etti:

''Çeltik biçim fiyatları 40 lirayı geçmemeli. Biçerdöver sahipleri, kooperatif başkanları ve çeltik üreticilerinin bu fiyatı geçmeyecek şekilde fiyat uygulamaları gerekmektedir. Bunun üzerinde fiyatla biçim yapıldığı takdirde üreticilerimiz sıkıntıya düşecek. Bu durumda çeltik ekim alanlarının azalmasına neden olacaktır.

Ayrıca hasat zamanında da önceki yıllarda olduğu gibi Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü yetkililerinin ürün kaybının en aza indirilmesi için denetimlerini sıklaştırmasının yararlı olacağı inancındayım. Üreticilerimizin de tarlalarının biçimi esnasında ürün kaybını önlemede gerekli duyarlılığı göstermeleri gerekmektedir. Ürün kaybının yüksek olması üreticimizi olduğu kadar ülke ekonomimizi de olumsuz yönde etkileyecektir.''

AA
Yorum Ekle