SON DAKİKA

‘Büyük bir saygı ile hatırlıyoruz’

‘Büyük bir saygı ile hatırlıyoruz’ 08 Kasım, 2022 06:22 Güncelleme: 08 Kasım, 2022 06:22 ‘Büyük bir saygı ile hatırlıyoruz’

Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürürken Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan 3 gemide şehit olan 221 mürettebat, denize çelenk bırakılarak anıldı.

 

7 Kasım 1914'te, Rus donanması, Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithatpaşa adlı nakliye gemilerini Kandilli mevkisinde batırdı. Batırılan gemilerdeki 221 mürettebat anısına, Ereğli Sahil Bandı'nda bulunan ve Kafkas Cephesi'nde şehit olan askerlerin isimlerinin yazılı olduğu Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nda Tören düzenlendi.

 

Sarıkamış harekâtına katılmış askerlerin giydiği üniformaları giyen öğrenciler ve ilçe protokolü Bozahane mevkiinden anıt önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, yaptığı konuşmada, şanlı tarihin ülkenin birlik ve bütünlüğü, milletin özgürlük ve bağımsızlık uğruna temeli fedakarlık, cesaret ve destansı kahramanlıklarla dolu mücadeleler ve şanlı zaferlerle yoğrulduğunu söyledi. Eşsiz zaferlerle ulaşılan, özgürlük, bağımsızlık ve vatanın bölünmez bütünlüğü, bu uğurda canını feda etmekten biran olsun çekinmeyen aziz şehitlerin ve kahraman gazilerin azim, inanç ve kararlılığı sayesinde sağlandığını anlatan Tutulmaz, şu ifadelere yer verdi:

"Bu onurlu mücadeleler çoğu zaman şanlı zaferlerle anıldığı kadar bazen asil milletimizin büyük bir cesaretle destansı kahramanlıklar sergilediği ancak dramatik, hüzün verici ve acı dolu anlarıyla da hatırlanmaktadır. Birinci dünya savaşında Kars ilimiz ve çevresini Rus güçlerinden geri almak için Kafkasya cephesinde başlatılan Sarıkamış harekatı tarihimizin en hüzün veren savaşlarından birisi olmuştur. Harekat esnasında kahraman askerlerimize destek olmak üzere cephane, kışlık yiyecek, kışlık donanım ve erzak götürmek üzere İstanbul'dan Trabzon'da yola çıkan içerisinde subay ve askerlerimiz de bulunan sivil, ancak askeri amaçla kullanılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemimiz Ereğli açıklarında Rus savaş gemilerinin açtığı ateşle batırılmıştır, gemilerde bulunan personel şehit ve esir düşmüştür. Ülkemizin birlik ve bütünlüğü uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizin azmi, inancı, cesareti ve manevi hatıraları hiçbir zaman millet olarak unutmayacağız. Milli birlik ve beraberliğimizin, bütünlüğümüzün simgesi olan o yüksek ruhu her zaman yaşatacak aziz şehitlerimizin acılarını yüreğimizde taşıyacağız."

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yaptığı konuşmada, İstanbul'dan hareket ederek Kafkas cephesine kışlık yiyecek, erzak ve mühimmat yardımı taşıyan gemilerin Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırıldığını ve tarihin seyrinin değiştiğini belirterek, "7 Kasım 1914'te şehit olan askerlerimizin gösterdiği kahramanlığı ve o kahramanlığın yazdığı destanı büyük bir saygı ile hatırlıyoruz. Bir milletin, bir devletin en önemli özelliği geçmişinde kendilerine hizmet etmiş olduğu insanlara sahip çıkması, anması ve yaşatması ile önemlidir. Bu anıtta hem Sarıkamış'da şehit olan Ereğlililer hem de batan 3 geminin 221 mürettebatının isimleri yazılır. Her yıl şehitlerimizin anısına aziz hatıralarını yaşatmak için bu anıtın etrafında buluşuyoruz hem onları hem Sarıkamış'da şehit düşen binlerce vatan evladını rahmetle ve minnetle anıyoruz." dedi.

Buradaki törenin ardından Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birlik Komutanlığı'nca Amfi Tiyatro'da konser verildi. Protokol üyeleri, daha sonra TCG Yıldırım Fırkateyni ile gemilerin battığı yere açılarak denize çelenk bıraktı. Törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Cezmi Yalınkılıç, Karadeniz Bölge Komutanı Niyazi Uğur, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı Prof.Dr.Bingür Sönmez, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler katıldı.

 

Yorum Ekle