SON DAKİKA

Bu yıl 30 Ton üretim yapıldı

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Canlı, birliğin 2022 yılı faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 08 Ocak, 2023 20:18 Güncelleme: 08 Ocak, 2023 20:18 Bu yıl 30 Ton üretim yapıldı


Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Canlı, birliğin 2022 yılı faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. yeni döneme ilişkin temennilerini paylaştı. Geçtiğimiz yılın Zonguldak arıcılığı için hareketli geçtiğini, gerçekleştirilen 6. olağan genel kurulunda yönetime iki kadının seçildiğini belirten Canlı, "Büyük oranda kadın emeği ile yapılmasına karşın, karar süreçlerinde kadınlara çok az yer verilen ve erkek egemen bir sektör olan arıcılıkta, dinamik bir örgüt olan ZAYBİR de Aysel Metin ve Ayça Parlaktürk arkadaşlarımız yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır." dedi.

70'DEN FAZLA KADIN YARALANDI
Sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadın projesinde uygulama süresinin devam ettiğini projeyle 70'den fazla kadınla yapıldığına değinen Canlı, "Projeyle 70 den fazla kadınla birlikte öğrenme ve üretme anlayışı içinde çalıştık. Hem teorik bilgi paylaşımı, hem de arılıklarımızda uygulama yaptık. Ana arı üretimi ve arı sütü üretimi yapıldı. Devrek Çaydeğirmeni arılığımızda arı sütü, Alaplı Gümeli arılığımızda “batı kara deniz arısı ıslah projesi” altyapı arılığımız, Kdz Ereğli E.Sofular ana arı üretim merkezimiz ve Kdz Ereğli şubemizde eğitim arılıklarımız var." sözleri ile konuştu.

BU YIL 30 TON ÜRETİM YAPILDI
Bölgede birliğe kayıtlı bin 200 olmak üzere yaklaşık bin 500'ün üzerinde ailenin arıcılık yaptığını, yıllık 300 ton kestane balı üretiminin yapıldığını ve bunun ekonomik karşılığının ise 100 milyon liranın üzerinde bir rakamı bulduğunu açıklayan Canlı, şu ifadelere yer verdi: "25 Mayıs tarihinde başlayan kestane balı üretim sezonu bu yıl 2022 yılında 10-12 Haziran tarihini buldu. Bu da belli yağmur geçişleri olur, bu da tam ona denk geldi. Çiçeğin olması da yetmiyor. Çiçek olacak ve çiçek bal sağlayacak. Her yılın yüzde 10'u kadar bir üretim gerçekleşti. Kovan başı 1 kilo gibi bir üretim oldu. İlimiz için olmasa bile iç kesimler ve yaylalar biraz daha verimliydi. O haliyle bizim olmasa bile diğer bölge arıcıları durumu daha iyi. Geçtiğimiz yıl ve ondan önceki yıllar 300-400-500 ton kestane balı üretiliyordu. Hedef 60 bin koleninin olduğu yerde bin tondan aşağıya kestane balı üretiyorsanız zaten boşuna çalışıyorsunuz. 15 kilo alabilmelisiniz ki Zonguldak gibi yerde bu rakam olmalı.

"EGE ARISI GETİRİLİP BATI KARADENİZ'DE SATILIYOR"
İklim değişiklikleri, arı ırklarının değişmiş olması ticari ürün olarak satılıyor. Ege arısını getirip Batı Karadeniz'de satıyorlar. Oysa ne İran, Suriye arısı olmaz, öyle olsaydı burada Suriye arısı olurdu. Buradaki arılar daha farklı. Buradaki arılar hem Kafkas hem Anadolu ırkı arının ortak özelliğini taşıyan bir ekotip gelişmiş burada. Hastalık ve zararlılar çoğaldı. Kamu otoritesi buna bir yol açması ve önderlik etmesi gerekiyor. Özellikle arıya zarar veren yok eden warroa ile mücadele olmalı. Yapılacak olanlar oldukça basit, görevlendirirsiniz görevlilerinizi, şeker dağıtımında olduğu gibi insanlar İlçe Tarım Müdürlüğü gider Devrek'te kontrol eder tüm arıları kayıt altına alırlar ve mücadele edersiniz.

"ZONGULDAK'TA ARICILIĞIN BİR VERİSİ YOK"
Kaldı ki Zonguldak'ta arıcılığın bir verisi yok. Kayıt altına alınmış bir çalışma yapılamamış. İlaçları fabrikadan alırsınız vatandaşa da katkısı olur. Toplu mücadele olmayınca koloniler de çöküyor üretim bu nedenle de olamıyor. Arıcı hataları da var, işin biraz kolayına kaçma yöntemi de seçiliyor. Verimin düşmesi için her şey var. Umarım yaşananlardan ders alırız. Ülkemizde arıcılıkta pancar şekeri kullanılır. Bal ve polenden sonra çok besleyici olmasa da aç bırakmayacak bir üründür pancar şekeri. Arıcının ihtiyaç duyduğu dönemlerde bu zorunludur. Üretim sezonumuz Mayıs sonundan başlar en geç Temmuz ortalarına kadar kestane balı üretilir. Üretim 20 günlük süredir, geri kalan 11 aylık sürede arıları beslemek zorundasınız. Bu da pancar şekeri ile yapılıyor. Zonguldak'ta ortalama 300 tonun üzerinde bir kestane balı üretimi yapılıyor. Kilosu 450 liradan satıldığında 100 milyon liranın üzerinde bir rakamı görebilirsiniz. Zonguldak'taki kestane balı sağlıklıdır. Sağlık alanında da kullanılan bir baldır.

VERİMSİZ BİR YIL
Üretim açısından son yılların en verimsiz yılını geride bıraktık. Normal koşullarda Mayıs sonu başlayan kestane balı üretim sezonu, on gün gecikmeyle başladı ve bunun üzerine yağmur dönemine yakalandı. Yok denecek kadar az üretim oldu. Çiçek balı üretilen iç ve yüksek bölgelerde üretim, geçtiğimiz yılların üzerinde oldu.

FİYATLAR YÜZDE 500 ARTTI
Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik sorunlar arıcılık sektörünü de etkiledi. Arı yemlemede kullanılan şeker pancarı fiyatlarında yaşanan %500 e yaklaşan fiyat artışı ve belirsizlik nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı, AKS kaydı olan arıcılara ücreti karşılığında yemleme şekeri vermeye başladı. İl müdürlükleri yetkisiyle verilen şekerin dağıtımı, tüm ülkemizde olduğu gibi, ilk bahar ve yaz döneminde ZAYBİR tarafından yapıldı, güz dönemi dağıtımı ise tüm ülkede il birliklerince yapılırken, bizim ilimizde, il müdürlüğü takdiriyle Çaycuma Ziraat Odası adına İl-ilçe müdürlüğü personellerince yapıldı. Özellikle güz dönemi şeker dağıtımında pek çok üretici şekere ulaşamadı.

USTA ARICI YETİŞTİRMEK HEDEFİ
Yine 2022 yılı içinde Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim mevzuatına göre “ustalık telafi programı” diye bilinen programa dahil olduk. Program gereği mutfak oluşturduk ve pasta/tatlı yapımı sanatında usta yetiştirmeyi, arıcılık sanatında ise çok fazla gereksinim duyulan usta arıcı yetiştirmeyi hedefliyoruz.

"AÇIKÇA TAVIRLARINI GÖSTERMEYE BAŞLADILAR"
Geçtiğimiz yıl içinde yaşanan ilginç bir olay da şuydu. Tarım ve Orman Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü personellerinden bazıları,Türkiye genelinde örneği görülmeyen bir tavırla, varlık nedeni arıcılık alanındaki iş ve işlemleri yürütmek olan ZAYBİR'i etkisizleştirmek için zaten var olan olumsuz tavırlarını açıktan göstermeye başladılar. Bu da yaptıkları iş açısından iyi, bizi rakip gibi görmeleri açısından üzüntü vericiydi. Bazı bölgelerimizde sıra dışı koloni kayıplarının olduğu bir yıl oldu 2022 yılı. Bu haliyle de ilimiz arıcılığında olumsuz bir etki bıraktı.

"ÖNYARGI İLE BAKIŞ VAR"
Koloni kayıplarımız var, arı ırklarının iyileştirilmesi konusunda yapılabilmiş bir çalışma yok. Buraya bir önyargı ile bakış var, halen daha da açıklanamadı. Özel İdare kaynağını kullanamadık. Arı ırkının iyileştirilmesi konusunda bakanlıklar tarafından sürdürülen ıslah projesine dahil değiliz. Önce aldılar sonra çıkarttılar. Toplu ilaçlamadan tutun da yabancı bölge arılarının getirilmesi halen devam edecek yine de bu sene bir önceki ve ondan önceki yıllardan olduğu gibi 300 ton üretim olursa ki bu da doğanın durumuna bağlı. Koşullar normal olursa en az 300 ton kestane balı beklentimiz var. Bal fiyatları rekolteye göre de değişir. Bal fiyatının da fazla yükselmesini beklemiyoruz. Başlangıcında bulunduğumuz 2023 yılının tüm üreticiler için bereketli, tüm insanlığın ekmeğe, barışa ve sevgiye ulaşabildiği bir yıl olmasını temenni ediyoruz.

Yorum Ekle