SON DAKİKA

Bir arpa boyu yol alınamadı

Bir arpa boyu yol alınamadı 16 Ekim, 2017 15:06 Güncelleme: 16 Ekim, 2017 15:06 Bir arpa boyu yol alınamadı

Karadeniz Ereğli’de Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde inşa edilecek olan Ereğli Kampüsü’nde yıkım işleri tamamlanan kampüs çalışmalarında şu anda avam proje çalışmaları  istenildiği hızda gitmiyor. Daha önce müjde olarak kamuoyuna açıklanan kampüs çalışmalarında avam proje tamamlandı, uygulama projesi için Kalkınma Bakanlığı’ndan ayrılacak ödenek bekleniyor.

2014 yılından bu yana ilçe kamuoyunda konuşulan Kampüs çalışmalarında eski Devlet Hastanesi Binalarının yıkılması haricinde bir gelişme yaşanmadı. Burada yer alacak akademik birimlerin ne olacağına ilişkin bir açıklama yapılmadığı gibi, uygulama çalışmaları için açıklanan tarihlerde beklenen gelişmeler yaşanmadı. Kısaca bir arpa boyu yol alınamadı. 

Karadeniz Ereğli’de Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı bir kampüs kurulması fikri, Ereğli Devlet Hastanesi’nin Kırmacı’dan Ömerli’ye taşınmasıyla ortaya çıktı. Ereğli Esnaf Kefalet Kooperatifi ve bazı sivil toplum kuruluşları öncülüğünde bir imza kampanyası başlatıldı. 2014 Aralık ayında dönemin Milletvekili “Kampüs alanı projesini önemsiyoruz, vekilliğime bile mal olsa bu iş olmalı” diye konuştu.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde kampüs alanının devri işleminin tamamlandığı kaydedildi. Seçim çalışmaları sırasında kamuoyuna Avam Projenin hazırlandığı söylenerek üç boyutlu çizimler gösterildi. 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde de alanın BEÜ’ye devri işlemi tamamlandı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, şu an itibarıyla TSO ve Ereğli Belediyesi arasında yapılan protokolle hazırlanan Avam Proje ihalesi tamamlandı.  AK Parti yetkilileri, Mayıs ayında yaptıkları açıklamada, “ Temmuz-Ağustos aylarında bütçeye para ayrılacak. Önemli olarak finansmandır ama onda bir sıkıntı beklemiyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Milletvekili Faruk Çaturoğlu tarafından Erdemir’in yapacağı açıklanan Metalürji ve Kimya Fakültesi’nin akıbeti de belli değil. Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Baktır, Ereğli’de düzenlediği basın toplantısında bu konuda varılmış bir mutabakatın olmadığını açıkladı. 

Kampüs alanında binaların yıkımının ardından yapılan tek resmi inceleme, Üniversitenin merkez yöneticilerinin alana gelmesiyle  Haziran ayı başında gerçekleşti. Sahada gerçekleştirilen incelemeye BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Varım Numanoğlu, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Ayaz, Yapı İşleri Daire Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Öz ve projenin teknik elemanları katıldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer,  kampüs çalışmalarının planlandığı gibi devam ettiğini belirttiği aynı tarihli açıklamasında  Kampüsün Kalkınma Bakanlığı finansmanıyla tamamlanacağını, kampüs içinde eğitim birimleri, spor ve sosyal tesis alanları ile  büyük, işlevsel bir kampüs olacağını açıklamıştı.  “Planlandığı gibi gittiği” açıklanan kampüs çalışmalarının nasıl bir takvimle “Planlandığı” sorusu yanıtsız kalmıştı.

Aynı tarihlerde AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Değişim muhabirinin konuya ilişkin sorularına, “ Avam proje onaylandıktan sonra Ağustos ayı gibi de uygulama projesi ihalesine çıkılacağını,  Kalkınma Bakanlığından ödenek çıktıktan sonra bu yılın sonuna doğru da kampüsün inşaatına başlanılmasının hedeflendiğini” ifade etmişti.

Son olarak Ereğli Belediyesi’nin bölgeyi Eğitim Alanı olarak belirleyen imar düzenlemesine Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca yapılan itiraz, yine Belediye Meclisince reddedilmişti.

Çok daha büyük yatırımların tamamlanabileceği üç yıllık bir sürede henüz ödenek probleminin bile aşılamaması, kamuoyunda bu konuda verilen “müjdelerin” ve buna bağlı olarak ilçede buna bağlı olarak eğitim altyapısının gelişmesi ve öğrenci sayısında yaşanacak artış konusunda karamsar söylemlerde artışa yol açtığı değerlendirildi.

 

Yorum Ekle