SON DAKİKA

ALTIN NASIL BİRYOL İZLEYECEK?

Kdz.Ereğli'de ki kuyumcular hem 2013 yılını hem de 2014 yılında altının nasıl bir yol izleyeceğini değerlendirdi 08 Aralık, 2013 12:45 Güncelleme: 08 Aralık, 2013 12:45 ALTIN NASIL BİRYOL İZLEYECEK?

Kdz.Ereğli'de ki kuyumcular hem 2013 yılını hem de 2014 yılında altının nasıl bir yol izleyeceğini değerlendirdi.

Yatırımcıların her zaman tercih ettiği ve uzun vadede kazanç sağlayan altın fiyatlarının 2014 yılında nasıl seyredeceği yeni yıla gireceğimiz şu sayılı günlerle  birlikte merak konusu olurken, Kdz.Ereğli deki kuyumcular da hem 2013 yılını hem de 2014 yılında altının nasıl bir yol izleyeceğini değerlendirdi.

Ereğli'de ki kuyumcu esnaflarından başta,Ereğli, Alaplı ve Ormanlı Kuyumcu ve Sarraflar Derneği Başkanı İhsan Yazıcıoğlu altın fiyatlarının düşmesi ile vatandaşın alım gücünün arttığını söylerken,Sesliler Kuyumculuk sahibi Yavuz Sesli,  herkesin portföyünde dengeleyici yatırım aracı olarak bir miktar altın bulundurmasında fayda var ifadesine yer verdi. Su Kuyumculuk sahibi Doğan Hasan Suiçmez ise, 2013 yılının ilk 6 ayında İtalya'da seçimlerden kesin bir sonuç çıkmaması altın fiyatları üzerinde etkili olmaktadır, dedi

Altın Piyasası 2013 yılında beklentilerin dışında mı seyretti?

Yazıcıoğlu : 2012 yılını 650 T.L'dan kapatan Cumhuriyet altını , son ayını yaşadığımız 2013 yılında,570 T.L. bu herşeyi açıklıyor.Beklenti yatay seyirdi, ancak son aylarda ABD ve İran arasında ki olumlu dialoglar piyasaları biraz rahatlattı, son ayı biraz toparlanarak geçirip hafif bir yükseliş yapacağını tahmin ediyorum, sonuçta bakarsak beklentilerin dışında seyrettiğini düşünüyorum

Sesli: 2013 yılında beklentimiz zaten dünyada ki global kriz yüzünden düşüş trendi yönündeydi, ve bu düşüşü yaşadık, tahminlerimiz de tuttu.

Suiçmez: 2013 yılının ilk 6 ayında İtalya'da seçimlerden kesin bir sonuç çıkmaması altın fiyatları üzerinde etkili oluyor
Yeni bir Euro Bölgesi borç krizinden endişe eden yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri altına yönelerek bu yatırım aracının değerini artırdılar. Spot altının ons fiyatı işlemlerin başlamasından bu yana 1.598 dolara kadar yükseldikten sonra 1.591 dolar seviyesinden işlem görüyor.
2013 yılının son 6 ayında  Son  olarak, Altın’ın fiyatları düşükken Merkez Bankalarında alımlar yoğun  durumda görünüyordu fakat en son haberlere göre önceki alıcılardan  Rusya’da altın rezervlerinde azaltma söz konusu. Kazakistan, Hindistan  gibi ülkelerin bu trendi devam ettirmesi halinde Altın’da yükselişlerin bir süre daha sınırlı kalmasına neden olabilir.

Altın hiç bir zaman ölmeyen bir yatırım mı ?

Yazıcıoğlu :Dünyada üretimi az olan ve kıt madenler her zaman değerlidir.Bu bağlamda tüm zamanlarda altın bir değiştirme aracı olarakta kullanılması'da altını vazgeçilmez kılar.Birde ülkelerin bütçe değerleri altına göre referans alınıyor,insanlar için en cazip şey (reel) yani gerçek elle tutulur, görülebilir değerli maden altın oluşu bu emtia'yı insanlar var oldukça ölümsüz kılıyor.

Sesli:Bence herkes portföyünde dengeleyici yatırım aracı olarak bir miktar altın bulundurmasında fayda var,çünkü ABD'nin önünde kesim çözüm bekleyen, bütçe ödenek ve borç tavanı sorunu var, bir de altına Çin ve gelişmekte olan ülkelerden talep geliyor, vatandaşın bunları göz ardı etmemesi lazım.

Suiçmez:Dünyanın tüm ekonomileri için altın ayrı bir öneme sahiptir. Her zaman güvenilir bir yatırım aracı olan altın tarih sahnesinde uzun yıllar boyunca gerek ödeme aracı, gerekse yatırım aracı olarak kullanılmıştır.Piyasadaki risk iştahının diğer tarafında bulunan altın ekonomik gelişmeyle sıkı bir ilişki içerisinde bulunmaktadır. Reel ekonomiye yatırım yapılması ve sağlıklı bir gelişme ancak güvenilir bir ortamda risk iştahı yüksek yatırımcılarla mümkün olabilir. Aksi durumda insanlık tarihinden beri güvenli liman olarak görülen altın, yatırımların yerini alır ve fiyatı yükselir.

Tüketici daha çok neleri tercih ediyor?

Yazıcıoğlu:Tüketici bu konuda ikiye ayrılır, birincisi ihtiyaca yönelik, ikincisi ise yatırıma yönelik ihtiyaca yönelik tüketici düğün,nişan,söz v.b gibi daha çok görselliğe hitap eden ve işçilikli ürünleri tercih eder.Yatırıma yönelik yatırımcı ise Cumhuriyet altını , külçe altın ve çeyrek bileziğe yönelir

Sesli: Altına yatırım yapmak isteyen vatandaşlar ağırlıklı olarak "Cumhuriyet altını, çeyrek altın ve 22 ayar tel bilezik altına yatırım yapmak isteyen vatandaşlar için ideal bir yatırımdır "

Suiçmez:Bilezik, sarrafiye ürünleri : çeyrek , yarım, tam, ata  ve  gram altını guvenli yatırım olarak görüyor

2013 yılının son ayında altın fiyatlarının seyri ne olur?

Yazıcıoğlu: Daha önceki söylemlerime paralel olarak son ayı biraz yükselişle tamamlar diye düşünüyorum.

Sesli:Altın fiyatları Amerikan Merkez Bankasının Mart 2014'te varlık alımını azaltacağı beklentisiyle son iki hafta içinde hızla geriledi.Cenevre'de yapılan İran anlaşması da altın fiyatlarının gevşemesine neden oldu.fakat aynı anda ABD'de Konut sektöründe satışların azalması da altın fiyatlarını birdenbire yukarı çekti.Çünkü varlık alımları (Altın-Gümüş-Bakır v.b g.b madenler) bu gelişme karşısında hemen azalmayacağı düşüncesiyle fiyatlar yükseldi.

1.227 dolardan 1.255 dolara çıktı.Görülüyor ki 2014 yılında ki her durum bu fiyatları aşağı yukarı çekecek.

Suiçmez:ABD ekonomisi büyümenin aşağı yönlü riskler ile karşı karşıya olduğu için aralık ayında altın ons 1.246 dolar gibi seyreder.

 

Türkiyede ki kuyumculuk pazarını dünya ülkeleriyle karşılaştırır mısınız ?

Yazıcıoğlu: Türkiye altın ve mücevher pazarında Hindistan,Çin, ABD ve Rusya'dan sonra en büyük 5.pazardır.Üretimde yani işleyip pazarlamada da,Hindistan ve İtalya ile birlikte ilk sırayı almaktayız.Sektör,Türk imalat sektöründe 250 bin kişiyi istihdam etmektedir.Yaklaşık 5 bin üretici 35 bin parekende satış mağazasıyla ekonomimizin can damarlarındandır.

Suiçmez:Dünya da altın  üretiminin  %53 ü dört sanayilesmiş ülke olan ABD,Kanada,Güney Afrika ,Avusturalya'da yapılmaktadır. Dünya altın talebinde Çin, ABD Hindistan, Suudi Arabistan ve Türkiye ilk sırada yer almaktadır.Türkiye dünya altın üretimi sıralamasında yer almadığı halde dünya altın talebinde besinci sıradadır.

2014 yılında altın nasıl bir yol izleyecek?

Yazıcıoğlu:Bunu kestirmek çok güç, ama şahsi fikrim, şu anda ki fiyatın üstüne çıkacağını ve yatırımcısını güldüreceğini tahmin ediyorum.An itibariyle 81.50 olan altın gramının sene içinde 90-95 T.L olacağını öngörüyorum, fakat ani fiyat değişimlerini de yatırımcıların takip etmesinde fayda var.

Sesli: Altın uzmanlarına göre, altın fiyatları 1200 doların altına indiği taktirde yeni altın üretimi duracak ve piyasalar yeniden yapılanıp dengelenecek.Altının bence inebileceği son nokta 1.050 dolar .Çünkü Güney Amerika'da üreticileri maliyeti bu, şu anda bu fiyatlarla zarar ettikleri söyleniyor.2013 yılında % 25 gerileyen altın fiyatları 2014 yılında daha da gerileyebilir, bir de bol para basımına karşı enflasyonun yükselmemesi hatta tam aksine gelişmiş ülkelerde enflasyonun gerilemesi altına talebi azaltıyor

Suiçmez:Yılsonuna yaklaşılırken 2014 projeksiyonları da arka arkaya açıklanmaya başladı. Demir cevheri, altın, soya fasulyesi, bakır gelecek yıl % 15 düşecek. Bu öngörü Goldman Sachs’a ait.  Kurum bu görüşe gerekçe olarak ise ABD ekonomisi büyümenin aşağı yönlü riskler ile karşı karşıya olduğu. Yeni günde altın 1.246 dolar olurken Goldman öngörüsüne göre gelecek yıl 1050 dolara gerileyecek.

Ne yapmamız lazım? yatırımcı parasını nereye yatırmalı ?

Sesli:Fiyatlar T.L bazında 80-85 seyrediyor.103-110 arasında yatırım yapanlara karşı şu anda alınmasında fayda var, Karlı bir yıl geçirebiliriz, 2014'de hisse senetleri yükselmişken , faiz düşmüşken altın alınmalı bence bu fiyatlarla.herkese kazançlı günler dilerim

 

Yorum Ekle