SON DAKİKA

ALTIN KENDİNİ, GÜMÜŞ TAKANI GÖSTERİR

Takıda zerafeti ,eşine az rastlanır her biri farklı, sıra dışı tasarımları bünyesinde bulunduran Elit Gümüşcülük sahibi Nazmiye Göktürk'le Gümüş işinin inceliklerini konuştuk.sohbet ettik,Nazmiye Hanım, Altın kendini Gümüş ise takanı gösterir ifadesine yer verdiği konuşmasında, Gümüş'ün bir kültür olduğunu vurguladı 05 Aralık, 2013 17:41 Güncelleme: 05 Aralık, 2013 17:41 ALTIN KENDİNİ, GÜMÜŞ TAKANI GÖSTERİR

Takı, süslenme, güzelleşme insanların tarih boyunca vazgeçemediği ve üstüne düşündüğü, farklı teknikler geliştirdiği bir alan olmuştur. Takıp takıştırarak güzelleşme tarihi çok eski çağlara kadar gider. O çağlardan günümüze çeşitli takılar ve süs malzemeleri kalmıştır. Özellikle bu malzemelerde altın ve gümüş kullanımı değerli  metaller ve zenginlik sembolü olduğundan her zaman en başta gelmiştir. Eski çağlardan beri pek de bir şey değişmemiş altın ve gümüş hala günümüzde takı malzemesi olarak popülerliğini ve değerini korumaktadır.

Bizde S Rota Haber olarak 21 yıldır Ereğli'de Gümüş sektöründe faaliyet gösteren Takıda zerafeti ,eşine az rastlanır her biri farklı, sıra dışı tasarımları bünyesinde bulunduran Elit Gümüşcülük sahibi Nazmiye Göktürk'le Gümüş işinin inceliklerini konuştuk.sohbet ettik,

Nazmiye Hanım, Altın kendini Gümüş ise takanı gösterir ifadesine yer verdiği konuşmasında, Gümüş'ün bir kültür olduğunu vurguladı.

Nazmiye Göktürk kimdir? Sizi tanıyabilir miyiz?

Kdz.Ereğli Murtaza mahallesinde dünya'ya geldim, Erdemir emekçisi Esat Göktürk ile evliyim.İnşaat Mühendisi oğlum ,iktisatçı kızım ve ikinci oğlum diyeceğim damadım var.

Ereğli'de hiç boş durmadım.Ereğli için hep kendimce bir şeyler yapmaya çalıştım.Bir çok dernek ve kulüpte, sanat kurumunda üyeliğim vardır.Bir dönem siyasetin içinde yer aldım, Bir parti'nin ilçe yönetimdeydim, aynı partinin kadın komisyon Başkanlığını da yaptım, daha sonra siyasetin bana göre olmadığını anladım ve o defteri kapattım diyeceğim...

Dükkanımda gündemi takip edip, küçük çaplı siyasete devam ediyorum.

Esnafım, hobilerim arasında başta resim yapmak kitap okumak, vakit buldukça seyahat etmek ve mesleğimle ilgili gündemi takip etmek ürün seçmek gelir.

 

Nazmiye Hanım siz uzun yıllardır Ereğli'de Gümüş sektöründesiniz? kaç yıldır bu işle uğraşmaktasınız?

1992 yılından bu yana yani 21 yıldır bu sektörde Erdemir Caddesinde hizmet vermekteyim.

Gümüş nedir?

Gümüş son derece esnek, parlak, paslanmaz, kimyasal simgesi "Ag" olan değerli bir metaldir.Metallerin en beyazıdır.Kullanım alanı çok geniştir.Gümüş işletmeciliği en eski sanatlardan biri olarak günümüzde ki teknolojik ilerlemelere karşı durarak sanatsal ögürlüğünü korumayı başarmıştır.

Gümüş'ün İlk M.Ö 4000 Yıllarında kullanıldığı sanılıyor.M.Ö dönelerden bu yana gümüş kadınların ilgisini çeken bir maden olmuştur.İnsanların süslenme gereksinimlerinden biridir.En ilkel şeklinden, en modernine kadar takıları takmak, takıştırmak, yakıştırmak ve güzel görünüme takının aracı olmasını sağlamak olmuştur.

Türklerde gümüş işletmeciliğinin merkezi Konya, Sivas, Urfa, Trabzon ve Diyarbakır ustalarıyla ünlü merkezler olarak anılmıştır.

Kafkasya'da savatlama denilen Gümüş tekniği ün kazanmıştır.Osmanlılar da kakma ve savatlama teknikleri yerine gümüşten yapılmış sahanlar, kupalar, buhurdanlar, fincan zarfları , bilezik, kolye , küpe ve tepelik yaygın olarak üretilmiştir.

Anadolu'da en yaygın süs ürünlerinden biri de bel kemeridir.Genellikle telkari tekniğiyle ve savatlama tekniğiyle üretilmiştir, zor bir işçiliği olan savatlama yok olmaya yüz tutmuştur.

Gerçek Gümüş nasıl anlaşılır?

Önce üzerin de ki damgaya bakmalıyız, bazen damga vurulmayabilir ya da başka bir madende damgalanabilir, o zaman objeyi mıknatısa tutmak gerekir, Mıknatıs gümüş'ü tutmaz, ikincisi gümüş olmayan kaynağa gelmez, en önemli husus gümüşleri güvendiğiniz yerden almaktır.

Günümüzde Gümüş'e ilgi nasıl ?

Günümüzde Gümüş'e ilgi altın fiyatlarının artması , gümüşün tasarım açısından kendini çok ileriye taşımasından dolayı giderek daha da artmaktadır.

925 ayar gümüş sağlık içinde faydalıdır.Negatif enerjiyi çeker, altından sonra gelen madendir ve gümüş gibi bozdurulabilir olduğunu bilmeyenler var, şimdilerde gümüş kişilerin artan oranla ilgi alanlarında diyebilirim.

21 yıldır bu sektör'de hizmet vermektesiniz, ürünlerinizi baktığımız zaman hem tasarımları hem de konseptleri farklı, ürünlerinizi seçerken neye dikkat etmektesiniz?

Taktirlerinizden dolayı teşekkür ederim, ürünlerimi seçerken, dikkat ettiğim şey iyi bir ustanın elinden, fazla karışımı olmayan,kişinin uzun yıllar kullanabilmesini sağlayacak kalite standartlarına dikkat ederim, Gümüş bir kültürdür, onu yansıtması da benim için önemlidir.Diğer önemli bir hususta ürün taşının kalitesine dikkat ederim.

Gümüş nasıl temizlenir?

Gümüş kükürtü hiç sevmez, havada kükürt fazladır, kararmaması için havayla teması kesmek lazımdır, Parfüm ,esans, sirke, tuz bunlarda gümüşü karartır, bu saydıklarımla da gümüş temas ettirilmemeli, gümüş takıyı aldıktan sonra yapılan bir diğer yanlış ise, takılar kullanılmadığında açıkta bırakmaktır, hele banyo gibi nemli yerlerde bırakılan gümüş tanınmayacak kadar kararır, kullanılan gümüş kararmaz, kullanım esnasında en riskli olan grup gümüş zincirdir, özellikle yaz ayların da, hele kullananın teri asitliyse gümüş zinciri çürütür bile.

Yıllardır gümüş zincir satarım aynı zinciri çoğu müşteri yıllarca ışıl ışıl kullanırken diğer müşteri iki günde karardı diyebilir, takılarımız , ya da ev aksesuarlarımızın kararmaması için poşetlerde havayla temasını keserek koruyalım, karardığın da temizlemek için, öncelikle benim tavsiyem piyasa da satılan gümüş cilalarının kullanılmasıdır,sıvı olanlar tercih edilmeli , yumuşak bir bezle ilaç sürüp objenin üzerinde ki kiri silerek temizlemektir.

Gümüş ilacınız yoksa sigara külü, diş macunuyla silmek yapılan en büyük yanlıştır, bu şekilde gümüşünüzü çizebilirsiniz, sağlıklı temizleme gümüş temizleme ilaçları ve bezleriyle yapılan temizliktir.

Ereğli'de kişilerin Gümüş'e ilgisi nasıl sizce?

21 senedir bu sektörde olan biri olarak Ereğli'de kişinin Gümüş' ilgili olduğunu özellikle bayanların artan bir ilgisiyle gümüş kullandıklarını görebiliyorum, sonuçta gümüş bir kültürdür.

Nazmiye Hanım,Son Olarak S Rota Haber Okuyucularına ne söylemek istersiniz?

1992 yılından beri bu sektörde kaliteden ödün vermeden geldiğim bugün ki noktada sürekli artan ve güvenini kazandığım değerli müşterilerimle birlikte büyümeye devam ediyorum, dilerim bu röpörtaj gümüş alırken , kullanım ve temizleme konusunda yardımcı olmuştur, herkese sevgiler sunuyorum.

 

Sayın Nazmiye Göktürk'e zamanını bize ayırıp bu keyifli sohbeti gerçekleştirmemize imkan tanıdığı için teşekkür ediyoruz, ayrıca önümüzde ki sayılarda Nazmiye Hanımla, Resim Sanatıyla ilgili çalışmalarını okurlarımızla paylaşacağız.

 

Yorum Ekle