SON DAKİKA

ALABAŞ; TERMİK SANTRALLER ÖZELLEŞTİRİLMEMELİ

Ankara'da yapılmak istenen özelleştirme karşıtı mitingi engellemek isteyen hükümet Muğla Yatağan'dan yola çıkan işçilerin otobüslerini jandarma ve polis barikatıyla durdurdu. Saatlerce barikatın açılmasını bekleyen işçiler barikat açılmayınca geri döndü. Ancak Ankara'da Zonguldak'tan maden ve enerji işçileri ile Ankara'da destek veren demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikaların katılımıyla özelleştirme karşıtı eylem gerçekleşti. 27 Ocak, 2014 19:04 Güncelleme: 27 Ocak, 2014 19:04 ALABAŞ; TERMİK SANTRALLER ÖZELLEŞTİRİLMEMELİ

Ankara'da  yapılmak istenen özelleştirme karşıtı mitingi engellemek isteyen hükümet Muğla Yatağan'dan yola çıkan işçilerin otobüslerini jandarma ve polis barikatıyla durdurdu. Saatlerce barikatın açılmasını bekleyen işçiler barikat açılmayınca geri döndü. Ancak Ankara'da Zonguldak'tan maden ve enerji işçileri ile Ankara'da destek veren demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikaların katılımıyla özelleştirme karşıtı eylem gerçekleşti.


İŞÇİYE BARİKAT


Muğla Yatağan, Yeniköy, Kemerköy, ÇATES Termik Santralleri ile linyit kömür ocaklarının özelleştirilmek istenmesine tepki gösteren enerji ve maden işçileri Muğla ve Zonguldak'tan Ankara'ya gelerek eylem yapmak istedi. Muğla'dan yola çıkan işçilerin yürüyüşü polis ve jandarma barikatıyla engellendi. İşçiler Yatağan'a döndü. Zonguldak'tan gelen işçiler ise Ankara'da karşılandı.
Zonguldak'tan yola çıkan maden işçileri ise Ankara'da Toros Sokak'ta kendilerini bekleyen siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleriyle buluştular. Ankara'da toplanan çok sayıda kişi ise Yatağan işçileri için yürüyüş yaptı. Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) üye maden işçileri, “Zonguldak işçisi demokrasi bekçisi”, “Yatağan, Zonguldak omuz omuza”, “Başkan bizi Muğla’ya götür”, “Madenler, santraller halkındır satılamaz”, “Geliyor, geliyor madenciler geliyor”, “Heryer Yatağan heryer direniş” sloganlarıyla yürüdüler.
Kortej, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne kadar yürüdü. Toros Sokak'ta bir araya gelen kitle, özelleştirme politikalarını protesto eden dövizler ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in temsili tabutunu taşıdı. Yürüyüş esnasında sık sık , "Bu daha başlangıç mücadele devam", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Her yer rüşvet her yer yolsuzluk", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne ulaşan işçiler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için temsili cenaze namazı kıldı.


ATALAY; “ÖZELLEŞTİRMELERİ YAPTIRMAYACAĞIZ”


Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 6 aydır işçilerin Yatağan'da direnişte olduğunu hatırlatarak konuşmasına başladı. Atalay, “Bu sorunu halletmek zorundayız. Yatağan'ın özelleştirilmesini bu hükümete yaptırmayız, yaptırmayacağız. Bunu bizim önümüze getirenlere 30 Mart'ta hesap soracağız” dedi.
Maden-İş ve Tes-İş adına ortak açıklama yapan Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Özelleştirme ihalesi iptal edilmelidir Çocuk kandırır gibi işler yapmayın. Yolsuzluk soruşturmaları ayyuka çıkmış, memleket çalkalanıyor. Yapılmış, yapılacak bütün özelleştirme ihaleleri için yolsuzluk, usulsüzlük, şirket kayırma ve yandaş kayırma şaibeleri almış başını gidiyor. İhaleler daha yapılmadan alacak yandaş şirketlerin adları ortada dolaşıyor. Siz özelleştirmeden, ihaleden söz ediyorsunuz" dedi.

ALABAŞ; TERMİK SANTRALLER ÖZELLEŞTİRİLMEMELİ

Ankara’da eyleme destek veren GMİS’in Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Ankara’daki eylemle ilgili verdiği bilgide termik santraller- linyit maden ocaklarının özelleştirilmesini istemediklerini belirterek, “Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nin Zonguldak için önemini ve taşkömürü madenciliği açısından da özel konumunu her platformda anlatıyoruz. ÇATES, kamu elinde kalmalıdır. Bizler de Ankara’da bu özelleştirme girişimlerine tepkimizi ortaya koymak ve uyarıda bulunmak için eyleme katıldık.
Yatağan’daki arkadaşlarımız Ankara’ya gelemedi ama onların sesini biz Ankara’ya taşıdık. Destek veren herkese teşekkür ediyorum.
Termik Santrallerin ihaleleri Nisan ayına ertelendi. Ancak biz bu özelleştirmelerin yapılmamasını istiyoruz. Gelişmelere göre tavrımızı belirleyeceğiz” dedi.

Ankara’da gerçekleştirilen eyleme çok sayıda maden işçisi ile GMİS Genel Merkez ve Şubeler yöneticileri katıldı.

 

Yorum Ekle