SON DAKİKA

ABD ile Çin arasında kur savaşı

ABD Temsilciler Meclisi, Çin'in uyguladığı düşük kur politikasını hedef alan yasa tasarısını kabul etti. Çin mallarına "telafi vergisi" getirmeyi ön gören tasarı Pekin'in tepkisini çekti. 10 Nisan, 2012 06:00 Güncelleme: 10 Nisan, 2012 06:00 ABD ile Çin arasında kur savaşı "Eğer Çinlilerin uyguladığı gibi kendi para  biriminizi manipüle edip, bir yandan raflarınızı kolayca Walmart mallarıyla doldurup, diğer yandan Amerikalı çalışanların ceplerini boşaltıyorsanız ve hiçbirşey olmamış gibi davranıyorsanız, bu bence tam bir çılgınlıktır."

Demokrat Partili Kongre üyesi Rob Andrews, Çin'le kur konusunda yaşadıkları gerginliği, kendi cephesinden işte bu sözlerle anlattı. Temsilciler Meclisi üyelerinin çok büyük bir kısmı Andrews'la aynı görüşleri paylaştı. “Kur Reformu Yoluyla Adil Ticareti Geliştirme” adını taşıyan yasa tasarısı, 79'a karşı 348 gibi ezici bir çoğunlukla kabul edildi. Bir diğer ifadeyle, tasarıya 100 kadar Cumhuriyetçi üye de destek verdi. Temsilciler Meclisi üyeleri, Çin'i kasıtlı olarak düşük kur politikası izleyerek, Çinli şirketlerine ihracatta adil olmayan avantaj sağlamakla suçluyor.

Tasarı, ABD Ticaret Bakanlığı’nın, 'olması gereken değerin altındaki kurları’, yasal olmayan ihracat teşviki olarak değerlendirmesine olanak sağlıyor. Bu karar alındığı takdirde, ABD'li şirketlerin, Çin'li şirketlerden sahip oldukları fiyat avantajı için kendi zararlarını telafi edecek vergi talep etme hakkı olacak.

Pekin'den yasa tasarısına tepki

Çin, para birimi yuanın değerini kasıtlı olarak düşük tutmak ve haksız rekabete yol açmakla suçlanıyorBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Çin, para birimi yuanın değerini kasıtlı olarak düşük tutmak ve haksız rekabete yol açmakla suçlanıyor

Pekin yönetimi ise ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen “Kur Reformu Yoluyla Adil Ticareti Geliştirme” yasa tasarısına tepki gösterdi. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Yao Cien, ABD'nin kur gerekçesiyle anti sübvansiyon araştırması yapmasının Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarıyla bağdaşmadığını savundu. Sözcü Yao, Çin'in hiç bir zaman para birimi yuanın kurunu düşük tutmak suretiyle rekabette üstünlük kazanmaya çalışmadığını ileri sürdü.

Yao, ''Sadece Çin ile arasındaki ticarette açık bulunduğundan yuanın değerinin düşük tutulduğunu iddia eden ABD'nin, bu gerekçeyle ticari himayecilik önlemlerine başvurmaması gerektiğini'' belirtti. Çinli sözcü, ABD'nin, satılması uygun olan daha fazla ürünün Çin'e ihraç edilmesi için, uygulanan ihracat kısıtlamalarını kaldırmak gibi olumlu önlemler alması gerektiğini söyledi.

Daha esnek kur politikası güvencesi

Bu arada Çin'in merkez bankası konumundaki Halk Bankası, kur politikasını ''daha da esnekleştireceklerini'' açıkladı. Halk Bankası’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, ''Çin'in uygun ölçüde gevşek para politikasını'' sürdüreceği belirtildi.

Çin ekonomisinin ''iyi durumda'' olduğu ve hükümetin makro kontrol hedeflerinin gerçekleştirileceği ileri sürülen açıklamada ayrıca, Çin'in dengeli ve hızlı ekonomik kalkınmayı koruma, ekonomiyi yeniden yapılandırma ve enflasyonu kontrol etme görevleriyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekildi.

Ünlü Amerikalı yatırımcı Warren Buffet topu Washington ve Pekin yönetimlerine attı

Öte yandan Washington'la Pekin arasında kur politikası nedeniyle restleşmenin arttığı bir dönemde Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve efsanevî Amerikalı yatırımcı Warren Buffet'in de Çin'de bulunmaları ilginiç bir rastlantıydı. Kur Reformu Yoluyla Adil Ticareti Geliştirme yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edildiği sırada Orta Çin'deki Şangşa'da BYD şirketinin yeni geliştirdiği elektrikli otobüslerle ilgili incelemelerde bulunan Amerikalı zengin konuklar, iki ülke arasındaki soruna doğrudan müdahil olmaktan kaçındı. Warren Buffet'in sağ kolu Charlie Munger, sadece şu açıklamayı yapmakla yetindi.

Munger, "Kur sorunuyla ilgili şunu söyleyebilirim: Çin ve Amerikan hükümetlerine, müzakereleri nasıl sürdürmeleri gerektiğini dikte etmemize gerek olmadığını düşünüyoruz. Bu konuyu, herhangi bir öneride bulunmaksızın, doğrudan her iki hükümetin inisyatifine bırakıyoruz" şeklinde konuştu ve topu Washington ile Pekin yönetimlerine attı.

Almanyanın Sesi
Yorum Ekle