SON DAKİKA

500 KİŞİYE EVDE BAKIYOR

Ereğli belediyesi tarafından evde sağlık ve bakım hizmetlerini yürüten personel için düzenlenen hizmet binasının açılışı yapılan törenle gerçekleştirildi. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ilçe genelinde 500 hastaya evde sağlık ve bakım hizmeti verdiklerini söyledi. 19 Aralık, 2013 15:48 Güncelleme: 19 Aralık, 2013 15:48 500 KİŞİYE EVDE BAKIYOR

Ereğli  belediyesi tarafından evde sağlık ve bakım hizmetlerini yürüten personel için düzenlenen hizmet binasının açılışı yapılan törenle gerçekleştirildi. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ilçe genelinde 500 hastaya evde sağlık ve bakım hizmeti verdiklerini söyledi.

Kdz. Ereğli Belediyesi’nin yaklaşık bir yıldır uygulamaya koyduğu evde sağlık ve bakım hizmetleri projesinde görev alan personelin görev yapacağı hizmet binasının açılışı bu gün yapıldı. Açılış törenine Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri ve belediye personelinin yanı sıra özel bir hastanenin Müdürü Şahin Elçi ile İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

“BU HİZMET SADECE EREĞLİ BELEDİYESİ’NDE VAR”

Açılışta ilk olarak konuşan Kdz. Ereğli Belediyesi Baş Tabibi Dr. Nevruz Kazankaya 2012 yılında başlattıkları evde bakım ve sağlık hizmetleri projesinin İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde yürütüldüğünü, Zonguldak’ta ise sadece Ereğli Belediyesi tarafından uygulandığını belirtti. Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın projeye çok önem verdiğini ve kendilerini desteklediğini dile getiren Kazankaya “Bu konuda şu ana kadar yaklaşık 500 kayıtlı hastaya ulaşmış bulunmaktayız. Yaklaşık 31 mahallede gerekli taramaları yaparak bu konuyla ilgili tüm çalışmalarımızı başlattık ve uygulamaya da koymuş bulunmaktayız. Başkanımızın bize çok büyük ölçüde katkı ve imkânları olmuştur. Kendisine burada teşekkür etmek istiyorum. Şu anda Zonguldak ilinde ve çevremizde bu tür bir uygulama bulunmamaktadır. Kdz. Ereğli’de bu tür hizmeti sunmaktan büyük bir kıvanç duymaktayız” dedi.

POSBIYIK; “ALTYAPI BİTTİ, İNSAN ODAKLI PROJELER ÜRETİYORUZ”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise belediye olarak ilçe genelinde alt yapı çalışmalarını büyük oranda tamamladıklarını ve daha çok insan odaklı projeler üretmeye başladıklarını söyledi. Cenaze hizmetlerinde elde ettikleri başarının ardından aynı başarıyı evde bakım ve sağlık hizmetleri projesinde de yakaladıklarını dile getiren Posbıyık konuşmasında şunları söyledi; “Kdz. Ereğli Belediyesi yeni katılan mahalleler ile birlikte Ereğli’de hemen hemen alt yapı çalışmalarının tamamını bitirmiş vaziyette. Tabi ki hiçbir belediyede her şey tertemiz bitti, bütün sorunlar kaldırıldı diye bir iddia da bulunmak asla mümkün değil. Tecrübeme dayanarak bunu söylüyorum. Yeni bir asfalt yaparsınız 2 gün sonra çöker, belediye onun için vardır. Ancak biz altyapıyı tamamen bitirme noktasına gelmiş vaziyetteyiz.

“CENAZE HİZMETLERİNDE BAŞARILIYIZ”

Kdz. Ereğli Belediyesi ender belediyelerden bir tanesi Türkiye’de. Herkes böyle büyük laflar eder ama ben büyük laf etmiyorum. Samimiyetle ve yüreğimizle söylüyoruz. Kendi reklamımızı da hiç yapmıyoruz. Bu güne kadar da yapmadık. Ereğli Belediyesi insan odaklı çalışmaya başladı. Cenaze hizmetleriyle bu işe başladı. Cenazemiz var ‘alo’ diyorsunuz. ‘Alo’ dediğiniz andan itibaren cenazeniz evinizden alınıyor, morga götürülüyor. Kadın ve erkek yıkayıcılar tarafından yıkaması yapılıyor. Kefeni, tahtası, bezi her şeyi kolonyasından havlusuna kadar tarafımızdan ücretsiz olarak veriliyor. Mezarlıktan yer beğendiriliyor. Mezarlık yeri bedava, kazdırıyoruz bedava, cenazeyi oraya defnediyoruz yerine yerleştiriyoruz. Akşamleyin çok değerli müftümüz ve hocalarımızla birlikte ki; hoca kadromuzu da genişlettik. Çünkü günde 4-5 tane cenaze oluyor. Yetişebilmek için kadromuzu bir hayli genişlettik, genişletmeye devam ediyoruz. O evde Kuran-ı Kerim okunuyor ve mutfağımızda yapılan taze yemekleri o akşam gelebilecek sayı üzerinde 100-150 kişiye dağıtıyoruz. Bir doktor arkadaşımız vefat etti Fikret benimde 2 yaş büyüğümdü. Ok meydanında çalışıyordu. Kemer’de defnettik kendisini. Gündüzden bir akrabası telefon etti. ‘ya şaşkın vaziyetteyim. İstanbul’da cenaze kaldırmak kadar zor bir şey yok. Biz bi alo dedik burada aldınız, ettiniz, götürdünüz, yıkadınız, mezarlığa gömdünüz. Her şey için Allah razı olsun. Hiçbir ücret vermeden, şaşkın vaziyetteyim’ dedi. ‘Ama biz hali vakti yerinde olan bir aileyiz, zenginiz, durumumuz iyi. Akşamleyin birde yemek gönderecekmişsiniz 250 kişilik. Bu yemeği göndermeyin, biz kendi cebimizden yapmak istiyoruz. Çünkü bizim halimiz vaktimiz yerinde. Başkalarına engel olmayalım’ dedi. Bizde kendisine şunu söyledik; Biz bu hizmeti fakir ve zengin için yapmıyoruz. Bir yakını ölen insanın o anda aklı zihni karışıyor. Parası da olsa serveti de olsa ne yapacağını bilemiyor, çok doğaldır. Eli ayağı dolaşıyor. Dolayısıyla biz bu zaaf anında belediye olarak o insanımıza, hemşerimize sahip çıkmak istiyoruz. Onun için akşam yemeğini de biz göndereceğiz. Bu konuda, Allah razı olsun vatandaşlardan çok büyük dualar alıyoruz. Sadece Ereğli’de kalmıyoruz. Bu hizmetler diğer yerlerde olmadığı için köylerimize kadar uzanıyoruz. Alaplı’ya, Gülüç’e de biz hizmet veriyoruz.

500 KİŞİYE 24 SAAT EVDE BAKIM HİZMETİ

Evde hasta bakımlarını yapmak üzere sayın baştabibimizin söylediği gibi bu çalışmalara el attık. Bu da inanılmaz bir hizmet oldu. Vatandaş yatalak, ‘günlük doktorlar, akşamleyin saat 22.00’de serum takacaksınız, 24.00’de iğne vurduracaksın’ deniyor. Vatandaşın büyük bir bölümü zaten ekonomik durumu iyi değil. Evinde o iğneyi vurdurmak serumu taktırmak için imkanı yok. Taksiye binip hastaneye gitmesi lazım iğnesini vurdurması lazım ve eve gelmesi lazım. Taksi de dünyanın parası. Kendisinin gidebilme şartları zaten uygun değil yatalak olduğu için. Belediyemizde yaklaşık şu anda 500 tane hastanın kaydı var. Onlara hastaneye gittiğinde ilgilenen doktor nasıl bir reçete veriyorsa, akşam saat 22.00’de iğne 24.00’de serum takılacaksa,  burada çalışan icapcı hemşirelerimiz gece ve hangi saatte hangi yatalak hastanın iğnesi varsa, serumu varsa o saatte evine gidiyor, iğnesini, serumunu yapıyor ve geliyor. Aynı zamanda eğer yatalak hastanın kimsesi yoksa 2 kişilik bayan ekibimiz var. Onun çamaşırlarını yıkıyoruz, perdesini yıkıyoruz, evinin temizliğini yapıyoruz, boyasız ise evinin boyasını yapıyoruz, musluğu tamire ihtiyacı varsa tamir ediyoruz. Öyle evlere gidiyoruz ki tuvalet gözükmüyor pastan, onları değiştiriyoruz. Evde yatalak hastalara yaptığımız hizmetlerden dolayı gerçekten çok büyük dualar alıyoruz. Hepimiz manevi huzur içerisindeyiz. Bu hastaların en büyük meselesinin psikoloji olduğunu gördük. Sadece yemeğini yemesi, bakım yapılması, bizim gidip evine iğne yapmamız veya serumunu takmamız yeterli değil. Çünkü tamamen yapayalnızlar. Dört tane duvarın içerisinde sanki hapishane gibi yerdeler. İnsanlarla konuşmaya ihtiyacı var. Bu ihtiyaçlarını karşılamak için hemen bir psikolog aldık. Onların psikolojisiyle ilgilenmek için. Akabinde evde yatalak durumda olan insanlarımızı dışarı çıkartıp, gezdirmek için hidrolik asansörü bulunan bir araç aldık. O vatandaşımızı evinden alalım, başına bir refakatçi koyalım, sahile götürelim, temiz hava alsın, çayını içsin, sohbet etsin, insanlarla iç içe yaşasın istedik.”

Hizmet binasının açılışı yapılan konuşmaların ardından Ereğli Belediyesi Mezarlıklar ve Din Hizmetleri Müdürü Metin Avcı’nın yaptırdığı dua ile birlikte yapıldı. Posbıyık hizmet binasını gezerek Ereğli halkına hayırlı olmasını dikledi.

 

 

Yorum Ekle